Radeon RX 5950 XT może być potworem z 24 GB pamięci RAM
Niech jeszcze ogarną sterowniki.
24GB HBM2? Sama pamięć na tej karcie będzie kosztować prawie $500, prawdopodobnie karta do zastosowań profesjonalnych, żeby AMD miało z tego jakiś sensowny zysk to musieliby ją sprzedawać z MSRP conajmniej $1500.
To 12MB L2 cache wygląda ciekawie - może rzeczywiście dotychczasowe Navi to taka przejściowa faza między GCN a RDNA i dopiero nadchodzące karty pokarzą co naprawdę potrafi ta architektura. Oczywiście duża szansa że te informacje są fałszywe, ale zawsze można sobie pofantazjować co by było gdyby Nvidia miała konkurencję w każdym segmencie.
pokażą>pokazać
pokarzą>pokarać
Bez przesady z tą ceną pamięci HBM2. Jest droższa niż GDDR5/GDDR6, ale już Radeon 7 ma jej 16 GB, a kosztował 700 dolarów. Fakt, że HBM2, a nie HBM2e.
Z drugiej strony ludzie już pokazali na nasze (i swoje) nieszczęście, że zapłacą i 1200 dolarów za kartę jeśli to będzie miało nalepkę Hi End (patrz RTX 2080Ti który po prostu wydajnością nie jest wart tej ceny).
A jeśli te wszystkie plotki się potwierdzą, to można się spodziewać, że w momencie ukazania się taka karta to będzie bezdyskusyjny top topów. Przynajmniej do czasu nowej generacji nVidii.
Dość powiedzieć, że ludzie płacą za R 3950X 750 dolarów bez zmrużenia oka. Bo jest to potwór, któremu na płaszczyźnie wielowątkowości nawet najbliższa generacja intela najprawdopodobniej nie zagrozi.
Tak, czy owak też wątpie żeby karta dla graczy miała 24 GB, bo to overkill nawet nie tyle cenowy co poprostu bez zastosowania w grach, ale wyobrażam sobie już że dadzą 12 czy 16.
Trzeba też pamiętać, że to właśnie AMD zdecydowanie chętniej wyposażało swoje karty w więcej pamięci. Kiedy GTX 970 miał te swoje 3,5 (aka oszukane 4 GB) to już R390 miał pełne 8 GB. A późniejszy 1060 od nVidi się wciąż krztusił na 6 GB, o wersji 3 GB nie wspominając nawet.
Radeon RX 5950 XT może być potworem z 24 GB pamięci RAM
Robi się ciekawie.
Najwidoczniej AMD się wkurzyło że nie mogą swobodnie grać w RDR 2 na PC, więc wysunęli ciężkie działa.
Ciekawe co teraz, zaprezentuję druga strona.
5k seria daje rade w 1080p na ultra. niestety do 1440p już trzeba 2070 super albo wyższe a to koszty chyba minimum 2800 ;P co to 5950 jak wyjdzie wątpię że zagrozi chociaż 3070 która już może celować w 4k w każdej grze ( prócz red deda) chyba ze już poprawili optymalizacje :P ale to sama gra w sobie jest tak zasobożerna choć słyszałem o bugach z wodą ;P
O czym ty mówisz? Na RX 5700 XT 8GB przy mieszance medium i high oraz teksturach ultra mam 55-70 fps w 1440p (użycie VRAM 3946 MB z 8176MB) Dodam jeszcze że kosztujący 3000 zł RTX 2080 wyciąga tylko 2 klatki więcej w 1080p i 3 klatki więcej w 1440p.
https://www.techspot.com/review/1939-red-dead-redemption-2-benchmarks/
A to nie tak, że ram tylko do pewnych gier poprawia wydajność, a takto liczy się rdzeń bardziej ? WIem, że takie RTS pokroju total war potrzebują dużo pamięci, ale gry z małym korytarzowym układem świata lecz mega dobrą grafiką bardziej chyba rdzeń robi w nich robotę. Moge się mylić.
Zgadza się, taka ilość RAMu raczej do zastosowań profesjonalnych. Z drugiej strony granie w 4K też ma swoje wymagania co do samej ilości pamięci.
A po ci mi 24GB Vramu jak na palcach jednej ręki mogę policzyć gry które zjadały z 6GB?
Wincyj... dopisz sobie każdy co tam chce...
Wygląda na to, że na tym etapie "ludzkość" osiągnęła już pewną granicę i jedyne co teraz nas czeka to żyłowanie obecnej technologii aż eksploduje. Żadnej innowacyjności, żadnej rewolucyjności... jedynie ewolucja. NUUUUUUDAAAAAA!
Czy znajdzie się na tym świecie człowiek, który zrewolucjonizuje nową technologię i popcha innych do tego samego? Czy jest to już granica jaką osiągnęła ludzkość? Czy czas umierać?!
A zdajecie sobie panowie sprawę, jak mały jest rdzeń RDNA w porównaniu z jakimkolwiek rdzeniem graficznym od nVidii? Jeśli dobrze pamiętam, w 5700xt rdzeń ma powierzchnię 4 razy mniejszą, niż w 2070 super...
Będzie RT?
I pewnie zakres temperatur pracy 100-190stopni.
specyfikacja niewiele lepsza od TRX ale pamięci zdecydowanie lepsze / biorąc jednak pod uwagę że te kostki to zapewne nie mniej niż 500 USD to cena karty będzie zapewne w granicach 1000-1500 USD czyli dla budżetowych fanów AMD i tak poza zasięgiem
Jakiś czas temu czytałem informację, że te HBM2e są tańsze w produkcji, niż HBM. Tak więc strzelanie, że sama pamięć w tej karcie będzie kosztować chore pieniądze, w mojej opinii jest chybione.
HBM2 kosztuje ok $80 za 4GB, to co rzekomo mamy w tej karcie to nowe pamięci Hynixa, więc cena jest tak naprawdę nieznana. To że pamięć jest tańsza w produkcji nie oznacza że będzie można ją kupić taniej, HBM2 to produkt niszowy w porównaniu do GDDR6 a sprzedaż tych pamięci musi też pokryć koszty R&D.
Dla mnie wyglada to na fejk. Specyfikacja karty graficznej na jednym dokumencie ze sprawozdaniem finansowym za 2019?!
SK Hynix zdementowało oficjalnie plotki o istnieniu tej karty:
http://www.benchmark.pl/aktualnosci/amd-big-navi-tlumaczymy-dlaczego-przeciek-o-specyfikacji-jest-fal.html
Prosimy nie rozpowszechniać ani nie składać fałszywych raportów na ten temat. Możemy zapewnić, że SK Hynix podejmie wszelkie niezbędne środki przeciwko mediom, w tym wszelkie dostępne działania prawne, w celu zagwarantowania, by takie bezprawne/nielegalne działania zostały natychmiast wstrzymane oraz w celu ochrony i obrony naszych klientów, partnerów biznesowych i nas samych.
To że SK Hynix zaprzeczył nic nie znaczy - jeśli wyciek jest prawdziwy to musieli zaprzeczyć żeby mieć jakieś argumenty w momencie kiedy AMD przyczepi się o złamanie umowy.
Ale i tak uważam że to fake. Tak zwane "duże Navi" to Navi 2 - obstawiam że AMD będzie chciało się odciąć od obecnych kart i rozpoczną nową serię (6xxx, albo całkiem nowe nazewnictwo), poza tym: po porażkach ostatnich kart z HBM (Vega 56,64, Radeon VII) raczej prędko nie dostaniemy mainstreamowej karty z taką pamięcią.