Płyty X570 dla procesorów Ryzen 3000 w polskich sklepach. Ceny powalają
Na początek składać na AM4. Ciekawe czy pojawią się nowe płyty (na nowym chipsecie), ale bez wsparcia PCIe 4.0? Ciekawe jak wpływ na cenę ma ten nowy standard? Ciekawe jak będą klarowały się ceny płyt Intela oparte na tym złączu?
No faktycznie powalają. 800 zł za płytę z procesorem 2000 zł. Podobny wydajnościowo procesor Intela kosztuje 1800 zł. Ta cena mnie powala.
U intela płytę można kupić za 300-500zł...
P.S. Po co komu pcie 4.0? Do tej pory nie ma przyrostu wydajności przy przesiadce z 1.0 na 3.0...
@pieterkov
U AMD też możesz kupić płytę za 300zł... Przypominam, że starsze chipsety po aktualizacji BIOSu też działają z Ryzenami 3000.
Ceny takie jakie przewidywano (https://www.gry-online.pl/forum/komentarz-wyciekly-ceny-plyt-x570-dla-ryzenow-3000-bedzie-bardzo/z7e3db6c).
Ciekawe jak tam w rzeczywistości kaszanki - ile tam kosztują w Twoim świecie znafco?
Ciii, to są bzdury, przecież tutaj nie ma żadnych płyt po 3-4 kafle.
"zobaczymy po premierze co będziecie pisać, nie będzie takich cen x570, proste."
Przecież to jest premiera, cena zawyżona, jakbyś miał pojęcie o temacie to byś wiedział, że to jest skok na kasę i nie wynika z tego, że te płyty są jakoś mocno lepsze, komentarze w necie są już od wczoraj, te płytki za 3 kafle gówno dają, więc to jest bzdura, masz pełno poniżej, ale to i tak zawyżona cena. Kto to kupi za tyle jak cpu jest znacznie tańszy.
Click bait polegał na tym, że to nic tak naprawdę nie zmienia.
Najtańsze x570 nie oferują nic więcej po za obsługą pci4, de facto za byle płytkę na 887, zwykłym realteku lan i byle blaszce jak z taniej płyty masz bubla za 750 zeta ha ha ha.
Ale ok, zwracam honor, nie myślałem, że zrobią taki skok na kasę, niech będzie, tylko, ze mają po 7 modeli, a i tak ceny z tyłka.
Ale tu nie chodzi o to czy jest konieczna czy nie, bo zresztą sam o tym wspominałem w tamtym poście, że wystarczy x470, a nawet b450.
Tu chodzi o to co wypisywałeś, no i jak sam widzisz jednak przecieki były prawdziwe i płyty za ponad 3k są prawdziwe.
@Łosiu
W pewnym stopniu nie masz racji. Już udowodniono, że na innych płytach niż x570 kręcenie ponad 100MHz jest prawie niemożliwe, a napięcie jest już wysokie bazowo co przenosi się na 85C na stockowych coolerze. Co jasno pokazuje, że procesory nie są w stanie się rozwinąć.
@JamajkaStyle
Ale co ty piszesz, aż tak źle z tego co widziałem nie jest, po za tym temp na cpu jest winą tego, że po prostu proces sprawił, że się niestety trochę grzeją.
A co do tych płyt, w przypadku intela były takie drogie płyty, ale intel ma też sporo droższe cpu, które tam można wsadzić, a co niby oferuje ta płyta za 3k+ na x570 jak obecnie nawet topowy ryzen zen2 jest od niej tańszy, przecież to jest absurd.
Za modele ze „średniej półki” (w tym przypadku sformułowanie to zasługuje na cudzysłów)
Sformułowanie TE zasługuje na usunięcie bo x570 to high-endowy chipset z wyższej półki. Na b550 trzeba jeszcze poczekać albo wkładać procki do obecnych płyt. Mają niższy pobór prądu niż poprzednia generacja więc spokojnie będzie śmigać.
Zakładam, że Aqumie chodził o średni przedział w kontekście X570. Spoko, poprawimy to zdanie.
@Łosiu
Temat dotyczy stricte X570, a nie "b550", więc jak dla mnie zdanie jest poprawnie sformułowane. Poprawcie, żeby się ludzie nie czepiali, ale temat jest o podstawce X570, która też ma swój przedział cenowy.
Jest dokładnie tak, jak napisał Conath. Spokojnie można brać starsze MOBO, byle by było pod AM4 (dla pewności warto jeszcze sprawdzić, czy producent wspiera na danej płycie Ryzeny serii 3000). A że powoli pojawiają się używki, świetną płytę obsługującą nowe Ryzeny można wyrwać już w naprawdę przyzwoitej cenie.
Z ciekawostek dodam, że Gigabyte coś tam przebąkiwał, że ich niektóre płyty z chipsetem x470 mogą mieć odblokowaną częściową obsługę PCIe 4.0 (na dwóch slotach). I jest szansa, że u innych producentów to też będzie funkcjonować.
Taa, niektórzy producenci mają wydać wersje beta biosu co odblokuje PCIe 4.0.
Oczywiście ta wersja niekoniecznie musi działać prawidłowo i stabilnie, ale to tylko standardowe zabezpieczenie się przed ewentualnymi skargami użytkowników.
Otóż, nie tym razem @Jaarvs. Jakkolwiek to dziwnie może brzmieć dla osób wychowanych na architekturze Mostka Północnego, ale AMD przyznało, że fizycznie PCI-E 3.0 nie rózni się niczym od PCI-E 4.0 i cała "logika" obsługi PCI-E 4.0 jest w procesorze, a dostęp do 4.0 będzie blokowany software'owo (XD)^2.
Nawet jeżeli Twój producent mainboardu nie przewidzi możliwości obsługi PCI-E 4.0 to, najprawdopodobniej w ciągu następnego roku, wyjdą pirackie łatki pozwalające zpatchować plik update Biosu, tak jak kiedyś dogrywało się tablice SLIC, aby pre-aktywować Win7 jako OEM.
Ja miałem kupować Ryzena 7 3700x ale nieco wyższe ceny procka niż poprzedniej generacji i te kosmiczne ceny płyt sprawiły że kupiłem gigabyte x470 ultra i Ryzena 2700x. Nie warto przepłacać dla paru fps. Jak juz na kilku forach pisano ze warto w trakcie premiery Ryzen 3000 skierować się ku Ryzen 2000. Ja uważam że warto. Gdyby ceny były podobne jak w czasie premiery Ryzen ów 2000 to bym kupił Ryzena 3000. Mam gdzieś te ceny
Jeżeli faktycznie te nowe ryzeny mają taki zerowy potencjał oc to nikt nie kupi tych płyt bo i po co?
Chyba tylko jedna cena powala. Reszta to normalne ceny, nie za wysokie i nie za niskie. Poza tym to pierwszy dzień na rynku. Za tydzień będą już pierwsze promocje, a za miesiąc....
Na razie to w polskich sklepach nigdzie ich nie ma. Ani E-mag, ani morele, ani komputronik nie mają wielu płyt X570, tak jak i procesorów.
To zajrzyj bo ja zaglądałem niedawno i było kilka odmian - nie tylko referencyjne
Daj linka do dostępnych procesorów, najlepiej 3800x. A...i Gigabyte X570 AORUS ELITE. Bo już bym zamówił i zapłacił, ale nigdzie w polskich internetowych sklepach nie ma...
Komputronik mi odpowiedział że "pierwsze partie powinny do nas przyjechać już pod koniec tego tygodnia.Płyta Gigabyte X570 AORUS ELITE - tutaj niestety nie mamy jeszcze potwierdzonych informacji od dostawcy"...I tak jest wszędzie.
Faktycznie ceny są bardzo wysokie. Sam należę do skromnej grupy osób, którym udało się zdobyć zestaw:
- MSI X570-A PRO
- HyperX 16GB 3200MHz Predator RGB CL16 (2x8GB)
- AMD Ryzen 5 3600X z box chłodzeniem
Za 1727 zł. Jednak to jest magia promocji. :D
Jeśli bym miał zapłacić za ten zestaw domyślne około 2400 zł. To w życiu bym tyle nie dał. :D
Nie wiem, za ile dostałeś MSI X570-A PRO, ale z całego serca Cię proszę, oddaj w 10-dniowym zwrocie i kup za tyle samo wypasionego B450, albo chociaż mocnego X470. Uwierz mi, że nie warto kupować okrojonej płyty głównej, a szczególnie za takie pieniądze. Uwierz komuś, kto już kiedyś popełnił podobny błąd. Jak nie teraz to za rok-dwa pożałujesz swojej dzisiejszej decyzji.
Przydal by sie swiezy artykul odnośnie pcie 4.0 "z czym to sie je" i kiedy kowalski z tego skorzysta
https://antyweb.pl/specyfikacja-pcie-4-0/
ryzen na ten moment wypada znakomicie cena / wydajność intel musi zrobić albo korektę ceny albo wydać coś nowszego i to szybko. Brawo AMD !