PlayStation 3 w Wielkiej Brytanii za 425 funtów
cena zwala z nóg!!!!!!!
Cóż... PS3 to nie zabawka, tylko poważny kawał sprzętu elektronicznego z Cellem i Blu-Ray'em na pokładzie - technologiami, w które Sony zainwestowało tyle, że głowa boli. Ale ceny spadną, nie ma co się spieszyć z kupowaniem :)
Słówko może o samym formacie- blu-raya wspiera 5 z 6 największych studiów.
Większą szansę na zaistnienie ma ten format, dla którego ludzie kupią więcej płyt. Każdy posiadacz PS3 ma odtwarzacz, to będzie kilka milionów odtwarzaczy w krótkim czasie. Nawet jeżeli połowa z nich kupi film żeby zobaczyć, co to w ogóle jest, to będzie kilka milionów dodatkowych płyt w obiegu ponad te, które kupią videofile.
Add-ony do konsol mają raczej marną historię. No, chyba że będą sprzedawane z $25 wtedy każdy kupi choćby żeby postawić koło konsoli :)
jak przeczytam jeszcze jakis wywiad i mi beda chrzanic o blurayu to ktos zginie... co mnie one wogle obchodza, ja chce grac a nie ogladac filmy :-/ tylko tak dalej sony...
uQuad--> Ale BD nie bedzie ntylko w filmach wykorzystywany. Dzieki niemu gry tez beda mogly byc duuuuzzzzoooo obszerniejsze.
nic tylko sie cieszyc. Tak czy inaczej dojdzie do wojny cenowej. A to dla nabywcow tylko dobra wiadomosc :)
Ciekawe czy sony nie utopi w blue-rayu ktory juz jak sie okazuje moze byc na dniach "outdated" :)
http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,68367,3355335.html - artykul durnie napisany bez podstawowej wiedzy o temacie ale wiadomosc i tak ma sens :)
Co do nowych DVDków to najprawdopodobniej albo wygra Blu-Ray (wsparcie wytwórni filmowych, większa pojemność, Sony Playstation 3 :), albo oba formaty będą istnieć razem (tak jak teraz DVD-Audio i SACD). Całkowita wygrana HD-DVD jest mało prawdopodobna, więc Sony raczej nie straci.
A co do przyszłych technologii, to wszystkich załatwią nie żadne nadfioletowe świecidełka, tylko pamięć holograficzna :)
http://en.wikipedia.org/wiki/Holographic_Versatile_Disc
tsunami mnie denerwuje to ze sony chce upiec przy okazji ps3 pieczen pod nazwa nowy standart video... konsola to konsola - do grania.
Ale sony produkuje nie tylko konsole.
Konsole juz dawno przestaly byc tylko do grania. A co do standartu, to Sony zdaje sobie sprawe z tego ze nie oni ustalaja standart, tylko my, uzytkownicy. Z UMD sie nie udalo, bo nosnik ten jest przeznaczony prawie ze tylko na PSP (sa jakies odtwarzacze juz w Japonii) a Blu-Ray bedzie juz naprawde powszechny (komputery, kina domowe). UMD bylo opracowane przez Sony, gdzie Blu-Ray nie.
http://en.wikipedia.org/wiki/Blu-ray_Disc
http://en.wikipedia.org/wiki/Universal_Media_Disc
czesto wygrywa nosnik tanszy jak to bylo np. z plyta CD czy kaseta VHS i mimo ze byly jeszcze lepsze produkty to nie zdobyly popularnosci poprzez cene
A ja jestem w przekonaniu ze to X360 bedzie górą. Nadchodzace tytuły, pokazujace moc konsoli, obnizka ceny w czasie premiery PS3 itp. No i polski akcent- w koncu X360 zawita w tym roku do Polski w sposób cywilizowany.
I najlepsze z tego tekstu:
425 funtów to cena z pewnością nie skierowana do masowego użytkownika
Dodał również, iż jego zdaniem tak niska cena jest po prostu okazyjna.
Naprawde nie idzie powstrzymac smiechu. A co do blu-ray - jesli bede chcial kupic sobie go to kupie a nie zeby mi ktos wciskał go razem z konsola na przymus. ze lepszy transfer, wieksza pojemnosc itd... I myslicie ze przez to gry beda nieporownywalnie inne (wieksze itd( niz na X360 czy PC? Kolejna bzdura.
2500 zl fiu fiu...
425 funtów ? Hmmm nie jest az tak zle, pewnie sie skusze :)
riddickM5 --> Nikt nie wciska. Skoro PS3 ma prezentowac soba to samo co X360, to idz do konkurencji (Microsoft) i kup X-klocka. Nie masz tam Blu-Ray i jak bedziesz chcial to sobie dokupisz HD-DVD.
Tylko pozniej bedzie sytuacja ze wyjdzie gra na kazda platforme, powiedzmy free-rome (GTA x) I ktora bedzie wykorzystywala cale miejsce na BD, i niestety na X360 bedzie albo trzeba mieszac kompaktami, albo bedze poprostu chamsko miasto obciete (oczywiscie wiadomo ze do drugiej opcji by nie dopuscili)
tsunami
kto by cie zapelnil 40gb danymi gry?? wiekszosc gb to zapewnie byly by filmiki PAL/NTSC w hdtv oraz zwykle dla TV. Niebedzie zadnych ciec miasta czy czegos podobnego, odbije sie to tylko na jakoci filmikow czy textur a nie miasla [LOL]
Haha.. a ciekawe co na to Sony Polska? 3500zl.? To nawet nie jest smieszne.
wbrew pozorom całkiem niezła cena. pytanie tylko, po ile gry będą, bo na x360 średnia cena za grę to 50 funtów - a to dosyć sporo bo na wszystko inne premierowe tytuły kosztują 30 - 40 funtów... mam nadzieja że wojna cenowa zaistnieje również na tym elemencie rynku:)
poczekajmy 3 lata to będzie kosztował 1000zł
na X360 90% gier w angielskiej wersji idzie kupic ponizej 200zł tylko trzeba sie rozglądnąc.
Cena wcale nie jest taka wysoka - oscyluje w granicach średniego tygodniowego wynagrodzenia w Szkocji.
Cena jest moim zdaniem wysoka w porównaniu do X-Boxa. 425 x 7 = ok. 3000 zł
Sorry ale od kiedy funt brytyjski jest po 7 zł ? Jak juz coś piszesz to chociaż to sprawdź. 425 x 5,7 = 2422 zł
darek_dragon --> Nie licz, że ceny spadną wcześniej niż po roku, skoro produkcja PS3 kosztować ma około 800USD, a sprzedawane będzie po 600USD.
tsunami --> Ale BD nie bedzie ntylko w filmach wykorzystywany. Dzieki niemu gry tez beda mogly byc duuuuzzzzoooo obszerniejsze
A kto Ci takich głupot nagadał? W jaki sposób obszerniejsze? Skoro dzis dla Xboxa 360 w zupełności wystarcza płyta DVD DL, to chyba nie liczysz na to, że Sony w jakiś cudowny sposób zapełni choć połowę jednowarstwowej płyty BD. Chyba, że nawrzuca filmików, co w żaden sposób nie wpłynie na zabawę.
Skoro PS3 ma prezentowac soba to samo co X360, to idz do konkurencji (Microsoft) i kup X-klocka. Nie masz tam Blu-Ray i jak bedziesz chcial to sobie dokupisz HD-DVD.
No i ludzie tak właśnie zrobią. Na zachodzie takie opinie są często spotykane. Sony może się obudzić z ręką w nocniku i dlatego już próbuje zmusić ludzi do zakupu wersji droższej.
Koktajl Mrozacy Mozg - a myslisz ze tekstury wysokier rozdzielczosci to co, gucio ? tak samo mowiono o DVD "a kto to zapelni?"
Vein
wysoke bez kompresji :), ci innego CD [700mb] a DVD [4,5gb] a DVD a BLu [do 40gb o ile sie nie myle]. Gry sie mieszcza najczesciej w 2-3gb a reszta to filmy
Jeśli już ktoś decyduje się na zakup konsoli nextgen to raczej nie jest najbiedniejszym człowiekiem na świecie i różnica cenowa między PS3 a dla przykładu X360 nie będzie dla niego masakrą i podstawowym kryterium wyboru - takim kryterium będą zapewne dostępne gry.
Ceny gier konsolowych i na PS3 i na X360 będą/są wysokie i nic się nie zmieni póki gry nie będą lokalizowane.
Na naszym rozimym podwórku jeszcze jeden czynnik może wpłynąć na popularność - latwość spiracenia. I wydaje się że tu X360 "wygra". Tylko co producenta interesują piraci? Nie dość że robi im prezent w postaci dopłaty do konsoli, to jeszcze nie zarabia na takim kliencie ani złotówki wpływu z zakupionych gier.
albz74 ---> w kwestii studiów filmowych wspierających jeden z dwóch formatów opartych na błękitnym laserze wcale nie jest taka prosta sprawa, za którą opcją stoi "lepsze" wsparcie.
Wśród studiów filmowych za Sony stoi między innymi MGM, FOX 21, i Wald Disney. Z kolei po stronie HD DVD mamy Parmount Pictures, Universal Pictures i wreszcie Warner Bros.
Do tego dochodzi także wsparcie producentów sprzętu także dosyć równo się rozkładające;)
Tak więc jak dla mnie nie można wyrokować które studia są "lepsze", bo w końcu każde z nich może wydać film który Ci się spodoba. Finalnie zapewne powstaną odtwarzacze zdolne do obsługi obu typów płyt i pogodzą zwaśnione strony;)
Biorac pod uwage, ze Xbox360 w tubylczych sklepach od dluzszego juz czasu utrzymuje sie w cenie L 199 to zanim Plejka w "oblakanczo niskiej" cenie L 425 wejdzie na rynek to wszyscy juz beda mieli Xboxa albo i tak jej nie kupia bo cena Xboxa i tak bedzie atrakcyjniejsza.
xtend -> biorac pod uwage cene (i tylko nia, tak jak ty) to ja bym sobie kupil n64 :)
Dedeye: sugerujesz, ze nastapi masowa wyprzedaż uzywanych Xboxow 360 i bede mogl sobie za poldarmo jakiegos kupic ?
Mozesz sie nie trudzic na calym swiecie roznica Ł225 jest brana pod uwage, prawdopodobnie znacznie bardziej niz ci sie wydaje. Jezeli M$ uytzyma 'dumpingowe' ceny na Xboxy to Sony prawdopodobnie polegnie bo konsolke kupi tylko garstka zapalencow, stanowczo za malo zeby producenci z werwa pisali giery a Sony nie jest w stanie wszystkich zasponsorowac. Kolko sie zamyka -> dobrze wchodzisz na rynek idziesz do przodu, splewisz to toniesz, a 360-tka nie dosc ze fajna to w przystepnej cenie.
sliva [ Chaotyczny Dobry ] http://sliva.w.interia.pl
Cena wcale nie jest taka wysoka - oscyluje w granicach średniego tygodniowego wynagrodzenia w Szkocji.
A to mnie ubawiles chlopie :D :D :D
hyba bardziej w w okolicach 2 wynagrodzeń :)
xtend -> sugeruje ze gdyby ludzie patrzyli tylko na cene i na to, czy na dana konsole jest choc pare fajnych gier to wybrali by nintendo 64 (nie wiem czy kojarzysz ale to taka konsola ktora wyszla przed psx, bardzo fajna tylko ma sporo slabsza grafe od psx i moze z 5 exclusive'ow ktore sa naprawde fajne - za to byla tansza od psx, ale dzis i tak wiekszosc osob nawet o niej nie pamieta). taka ironia, (i analogia, przy okazji pokazujaca ze wczesniej nie znaczy lepiej :P ) jakbys nie zczail :P
cena ma duze znaczenie, ale nie w tym wypadku - dla mnie, wielu osob w polsce, i kazdego japonczyka xbox360 nie przedstawia soba zadnej wartosci - chocby dlatego ze w wiekszosc gier z niego bedzie mozna zagrac na pc. natomiast ps3 ma lepszy sprzet, i zapowiedziane na dzis exclusive'y miazdza, a co bedzie po premierze tej konsoli? dlatego choc te ponad 2000zl to dla mnie bardzo duzo (jak na konsole), jesli kupie next-gena to tylko ps3.
gadanie bzdur o nośnikach i ich pojemności. Oblivion wyszedł na DVD i moze ktos powie ze ta gra nie jest obszerna? wyobraźcie sobie teraz GTA w tak wielkim świecie. to wszystko jest mozliwe na poczciwej DVD. a gadanie ze blu-ray tylko to umozliwi to nabijanie w butelke ludzi mniej rozgarniętych.
I faktycznie- wiekszosc z miejsca dostępnego na BD bedzie wykorzystana do wrzucenia filmików w ładnej jakości itd. i co z tego wyjdzie? to co było w Metal Gear Solid 2. ze ogladanie przerywników trwało dłuzej niz sama gra.
Deadeye ---> a skąd akurat Ci się Nintendo 64 wzięło jako przykład niskiej ceny? Obecnie tak samo za grosze można nabyć (o ile ktoś znajdzie) PSX-a.
Poza tym pod względem mocy obliczeniowej to N64 było mocniejsze od PSX a nie odwrotnie. Grafika była lepsza na konsoli Nintendo, choćby z tego powodu że na Nintendo 64 miałeś filtrowanie tekstur czego na PSX niestety nie można było uświadczyć.... Grafikę z PSX-a mogę tylko określić mianem paskudnej (piksele walące po oczach - trochę pomagało rozmycie telewizora ale tylko trochę....)
NFSV fan -> ja na obu konsolach gralem tylko troche, a duzo wiecej na emu wiec roznicy duzej nie widzialem :P
ale chodzilo mi o to ze gdy psx wychodzilo to n64 byl juz i z tego co kojarze to tanszy, a podejzewam ze wszyscy sie burzyli po co komu taki dziwny naped jak cd, ktory i tak do niczego nie bedzie potrzebny, a przez to psx jest tak drogie :P
riddickM5-> a morrowind wyszedl na 1 cd, w czasach kiedy baldurs gate 2 (gra 2d!) wyszla na 5. i obcinajac filmiki i dialogi nadal zostawaly 3 cd. zastanowiles sie kiedys nad tym? 3/4 swiata w oblivionie to powtarzajace sie, do bolu schematyczne domy zawierajace wciaz te same przedmioty, tekstury i sciany. i nie mowie ze tes jest zly, ale nie ma co go porownywac do gta gdzie nie mozna znalezc 2 takich samych obiektow (pomijajac niektore domy jednorodzinne). juz gta:sa sie nie miescilo na dvd, tworcy mocno narzekali na ten nosnik (i nie bylo tam zadnych filmikow, o ktore tak sie czepiacie :) poza tym uwazasz ze to zle ze te filmiki beda lepszej jakosci?), a ja sie zastanawiam jak bedzie wygladal gta4 na tych 9gb, gdy swiat bedzie pewnei jeszcze wiekszy, i tekstury rowniez :)
Deadeye
a czy kazdy budynek wgrze musi byc inny?? co z tego ze w Morro sie powtarzaly czy tez w GTA?? I tak do wiekszosci [duzej wiekszosci] niedalo sie wejsc [GTA] budowaly jedynie miasto, jesli kazdy budynek mialbylby byc inny to chyba nawet plyty Blu nie starczyly. Masz sie bawic a nie patrzec czy budynek ktory widziales pare minut wczesniej jest taki sam czy inny.
Gta wydali na plycie dvd5 [PC jak i konsole, na X gierka miala ze 2-3gb, PC ok calej plyty jak i PS2] wiec mieli jeszcze drugie tyle na dvd9 ale jakos tego nie wykozystali a mowli ze brak im miejsca
Yancy --> Jeśli już ktoś decyduje się na zakup konsoli nextgen to raczej nie jest najbiedniejszym człowiekiem na świecie i różnica cenowa między PS3 a dla przykładu X360 nie będzie dla niego masakrą i podstawowym kryterium wyboru - takim kryterium będą zapewne dostępne gry.
Tak myślisz? To czemu DS sprzedaje się lepiej niż PSP? Nie ma tak dobrze, nawet na zachodzie ludzie liczą pieniądze i jeśli jakaś konsola będzie zbyt droga, to jej nie kupią.
Ceny gier konsolowych i na PS3 i na X360 będą/są wysokie i nic się nie zmieni póki gry nie będą lokalizowane.
Nie będą, bo u nas jest zbyt mało konsol by się to opłacało. Owszem zaczynają pojawiać się gry na PS2 po polsku, ale to sporadyczne przypadki.
Tylko co producenta interesują piraci? Nie dość że robi im prezent w postaci dopłaty do konsoli, to jeszcze nie zarabia na takim kliencie ani złotówki wpływu z zakupionych gier.
I tu się mylisz, bo na ileś tam konsol kupionych z myślą o pirackich gier, pewna liczba osób zaczyna kupować oryginały. PS2 można piracić bez żadnego problemu, a mimo to nie zaszkodziło to wcale sprzedaży gier.
Koktajl -> nei chodzi o to ze budynki sa inne, ale dzieki temu mozna poznac gdzie jestes i czuc ze jezdzisz po wlasnie prawdziwym miescie, a nie wsrod takich samych tekturowych pudelek. a tworcy gta:sa nie wykorzystali dvd-dl bo wtedy jeszcze nie mozna bylo ich wykorzystac (nie wiem czy ich nie produkowano, czy stwarzalo to zbyt duze problemy, ale nie mogli)
burzuj ---> Ja gram - nie filozofuję (to stwierdzenie - nie odnoś go do siebie). Jeśli zdecyduję się na kolejną konsolę, to podobnie jak w przypadku już posiadanej, zadecydują gry a nie cena. I nie jestem w tym odosobniony - przeciwnie. Na razie nie ma o czym gadać. Nie ma nic co by mnie zachęcało do zakupu x360 a ani Wii ani PS3 jeszcze nie ma. Na dzień dzisiejszy - górą jest opcja rozbudowy PC.
Co do PSP - lista gier nie przyciąga. Nie dziwię się że jak dotąd DS jest górą.
Jeśli gry konsolowe mają się sprzedawać, nie mogą kosztować po 250zł - bo nikt tego nie kupi. A tyle często kosztują nowe gry z sklepach. Jednym z wyjść jest polonizacja i niższa cena. Ty uważasz że gry nigdy nie będą polonizowane. Nigdy nie mów nigdy. Kilka lat temu to samo mówiono o grach na PC.
xtend -> Masz ubaw? To dobrze. Teraz wpisz chłopcze w googlach "average national wage+scotland" i poczytaj dziecko, poczytaj.
silva ===> ej "dzieciaczku" to chcesz powiedziec ze w szkocji nie ma podatkow ?
Toz ja tam sie zbieram. to:
the average gross weekly wage for an adult in Scotland of £459.60.
oznacza brutto, minus podatki :)
a srednia placa oznacza ze realnie przecietny czlowiek dostaje nizej.
bardzo chcialem wyedytowac ale sie nie da :]
znow cos spieprzone na Golu :)
mial byc przecinek po "realnie" i zamiast nizej powinno byc mniej.
no i miast £459.60. powinno byc (funtow - znaczy znaczek ascii) 459.60 :)
Panowie i Panie,
Nie rozumiem tego wiecznego ględzenia o cenie Playstation zwłaszcza przez ludzi którzy jej i tak nie kupią.
Po sieci biega sondaż zrobiony z Japonii, z którego wynika że ok 5 milionów Japończyków chce kupić PS3 na starcie (zrobione po E3 więc każdy zna już cenę). Dodajcie do tego z 2-3 miliony w USA i 1-2 miliony w Europie.
Na starcie pomimo tej ceny konsolę chce kupić ok 10 milionów ludzi a to oznacza jedno - kłopoty :))))))) Na dodatek sklepy w USA nie przyjmują na razie pre-orderów żeby uniknąć fiaska sprzed roku. Więc będzie ostra walka o każdą sztukę.
I naprawdę skończcie te dyskusje na Boga, jak odpowiednio spojrzeć na ceny, to człowiek gratis dostaje tego blu-raya. I MS może sobie obniżać ceny do 200$ za konsolę - kogo to obchodzi ? Kto chciał niech kupuje i tyle. Konsole kupuje się dla gier i na pewno parę powodów do zakupu PS3 się znajdzie. A kogo nie stać- niech sobie da na wstrzymanie. Jest tyle świetnych gier na PS2 i Xboxa że naprawdę nie widzę problemu.
albz>> zadziwiajace ze na wszystko wymierzone przeciwko Sony masz odpowiedz.... i dziwne ze tylko Ty we wszystko tak wierzysz...
Jak M$ powiedzial ze sprzedał 5 mln konsol to albz od razu musiał dopowiedziec ze tyle dodarło do punktow sprzedazy a napewno tyle sie nie sprzedało. a tu juz wie ze za pol roku tyle czy tyle osob kupi PS3. Nie zrozum mnie zle- PS3 w porownaniu do X nie jest juz ta potegą co kiedys co nie zmienia faktu ze jak wyjdzie nowe GT to i tak ją kupie chocby dla tej gry. ale twoje wazeliniarstwo w stosunku do sony powoli wszystkich zniesmacza i denerwuje.
riddickM5 - - od E3 95% dyskusji na sieci to p....lenie o cenie konsol. Przeważnie przez ludzi którzy muszą sobie uzasadnić kupno innej konsoli. Albo tych, którzy myśleli że dostaną prezent od korporacji nastawionej na zysk i kupią konsolę za 300 dolarów.
Prawie wszyscy zapomnieli o co w tym chodzi- o gry. Jak masz problem z moimi wypowiedziami to STFU a nie od razu durne komentarze nie na temat.
P.S. O tym co jest potęgą porozmawiamy mniej więcej za 10 miesięcy - trochę Ci mina zrzednie. Albo zmienisz front, co jest zupełnie normalne u osób bez charakteru - zawsze podążają za najlepszymi i nie mają własnego zdania.
komu zrzednie to sie jeszcze przekonamy. zreszta jak jestes w sony zakochany to nawet jesli z PS3 wyszłaby totalna kaszana to i tak bedziesz gadał jaka to ona wspaniała nie jest. nie warto z Toba na ten temat rozmawiac.
a ja kupie Xboxa 360. Ale poczekam az sie pojawi PS3, zatrzesie na rynku. I pewnie MS cos na swieta dorzuci. Jakos nie widze dla siebie gier na ps3. Jak na razie na x360 jest zdecydowanie wiecej interesujacych MNIE gier i wiecej ciekawych zapowiedzianych.
A Blue-ray? Nabylem dzis kilka filmow na dvd, bylem w HMV i Virgin Megastore(naprawde ogromny wybor) i nie znalazlem ani jednego filmu na blue-ray. Nie spodziewam sie zeby do listopada nagle pojawilo sie ich tysiace. Wiec jest to gadzet dodany bez wartosci uzytkowej dla mnie.
Z konsol 2-giej generacji kupilem xboxa ktory przebija ps2 o kilka (a jesli przerobimy, wgramy nie do konca legalna przerobke, dysk 200gb, wbudowany serwer ftp i wiele wiele innych cudow - to bije ps2 o lata swietlne) z nowej wybiore (jak narazie) xklocka 360..
Cena nie ma nic do rzeczy. Ale jak moge zaplacic mniej to czemu nie :)
Hehe, o gustach się nie dyskutuje.
Poza tym każde złamanie dobrego obyczaju forów internetowych - osobiste ataki - będę z całą stanowczością tępić zniżając się do poziomu atakujących.
Jak mi się będzie podobać, to będę nawet Singstara wychwalać pod niebiosa.
TzymischePL - a mogę z ciekawości zapytać, jakie gry lubisz ?
TzymieschePL -> i co z tego, ze xbox wyprzedza ps2? wyszedl o tyle pozniej, ze nie bylo z tym problemu. co nie zmienia faktu, ze na xbox dobrych exclusive'ow jest niewiele...lagodnie mowiac niewiele.
a bluray'ow jeszcze nie ma, bo pierwsze odtwarzacze jeszcze sie nie pojawily. pojawia sie w najblizszym czasie, choc oczywiscie nie w polsce. tak samo filmy - w najblizszym czasie na pewno nie bedzie filmow po polsku, ale olbrzymich korporacji raczej to nie obchodzi - oni i filmow, i ps3 sprzedaja wiekszosc w japoni, usa i europie zachodniej.
jesli podobaja ci sie gry na xbox360 to spoko, bierz :) tyle ze akurat wiekszosc z tych gier bedzie na pc, ktorego tez pewnie bedziesz mial - ja wlasnie dlatego kloca nigdy nie kupie.
moge powiedziec jakich nie lubie :)
nie lubie platformowek, nie lubie wyscigow, nienawidze jrpg
szczerze niecierpie skradanek
a calosci dopelnia fakt ze wybitnie niecierpie, nie znosze, nienawidze, nie lubie i wogole NIE dla
japonskiej maniery w animacji,
mangi/anime.
ninjow,
samurajow,
(naprzyklad - nie ta platforma - szczerze i bezgranicznie gardze np. Zelda )
Wiec wiekszosc exclusive by Sony odpada dla mnie na starcie.
Bo te gry ktore lubie tak czy inaczej beda i na xklocka i ps3, wiec jedynym przyciagajacym mnie
elementem moglby byc ten nieszczesny blue-ray, ktory imho jest bezuzytecznym gadzetem i sloganem reklamowym (zreszta tak samo jak naped hd-dvd w xklocku)
Deadeye ===> Ja mieszkam w europie tzw. zachodniej.
Owszem, ale konsola ma wielka zalete i przewage na kompem, ktorego mam i miec bede.
4 pady, duzo piwa i mozna sie bawic w kilka osob na 37" ekranie. I nie martwic o sterowniki i inne cuda wianki.
Jak juz mowilem, exclusive na ps2 nie sa z gatunkow ktore lubie wiec to nie jest dla mnie zaden argument.
TzymichePL - no nie, ty jesteś Pecetowcem !!!!!!! :))))
Bo tylko FPS nie wymieniłeś :)
wlasnie mnie naszla pewna refleksja.
Moze jest jakies opracowanie jak sie rozklada wiek posiadaczy i fanow xboxa vs ps2?
Bo mam takie wrazenie ze starsze pokolenie takie jak moje jednak sie bardziej ku klockowi sklania...
p.s. - pomijam japonczykow - raczej by mnie ciekawila europa i usa.
albz74 ===> strategii nie ma na konsole ;)
Poza tym lubie tez niektore gry sportowe (rugby) no i oczywiscie golfa :)
Ale lubie tez gry w stylu Mercenaries czy Head Hunter albo cudowny GUN (cudowny ze wzgledu na klimat ktory kocham - brakowalo mi tylko do gry idealnej, w Gunie, misji z ciagnieciem trumny przez pustynie....)
TzymichePL - nie ma takich statystyk. Zresztą, nie powiedziałyby zbyt wiele, bo PS2 sprzedano ponad 4 razy więcej niż Xboxa, więc tam profil gracza jest - jakby to powiedzieć- zróżnicowany.
Natomiast w USA właścicielami Xboxów są w ok 50% - właściciele PS2 (a jakże :P ) . A reszta - no cóż, profil gier na Xboxa ukształtował profil graczy - Halo i te sprawy...
Dziwię się, że w tej generacji wszyscy się ekscytują FPSami na konsole, jak dla mnie w takie gry się nie da grać na konsole i oleję ciepłym moczem każdy tytuł, no chyba że będzie wyglądać jak Killzone rok temu :))))
albz74 ===> jeden z moich przyjaciol, posiada wszystkie konsole od pegasusa po psp
lacznie z xboxem, gamecubem, psx, ps2, i Bog wie czym jeszcze. Na xboxa ma ponad 80 gier oryginalnych (czy cos kolo tego ) a na ps2 ponad 100tke :)
Jak dla mnie sie nie da grac w durne jrpg czy inne platformowki i nic na to nie poradze ze wole takiego Blacka od wszystkich final fantasty, zeld czy nie daj Bog mario cokolwiek.... :]
człowieku, po co Ci konsola więc :) chcesz grać w pecetowe tytuły na telewizorze ? :))
TrzymischePL>> ja mam tak samo dlatego X360 i PC lepiej mi odpowiada.Jedyne co na PS2 mnie ciagnie to MGS i GT.
albz> np w takie Black na PC nie zagrasz. pozatym dziwna polityka sprawia ze wiele tytułów zaczyna wychodzic tylko na konsole (COD3 jest dobrym przykładem).
albz74 ===> Black jest konsolowy :P, Mercenaries tez :).
Wiesz, ja jako czlowiek stary i zblazowany, cenie sobie czasem nie wymagajaca rozrywke do ktorej nie musze uzywac mozgu. Lubie sie walnac w fotelu, wziac piwko postrzelac chwilke i zapomniec o tym. Nie kombinowac z DX, kolejna wersja sterownikow bo akurat panom z Bethsedy sie zapomlo zoptymalizowac gre pod Radka/Geforca XXXXXX. Wkladam plytke, odpalam gram. I koniec. Zadnej filozofii, fanboystwa czy dorabiania do tego wyzszych idei.
Po prostu radosc z postrzelania :)
A czasem jak mowilem, wpadna kumple to odpali sie Soul Calibura, powalczy przed wieczorem na miescie albo w oczekiwaniu na mecz...
riddickM5 ===> A ja widzisz nie lubie scigalek i skradanek wiec ani GT ani MGS mnie nie przekonuja :)
ps. no i jak pada, a pada ciagle, zawsze mozna pograc w golfa nie moknac i nie lazic z mokrymi stopami. Sa jakies golfy zapowiedziane na PS3 albo na X360 ?(czy moze na tego drugiego juz wyszly)
Kurde nie zdazylem z edycja :P
Chcialem dodac, ze prawie kupilem kilka dni temu x360, ale Brian (ten maniak) przekonal mnie ze warto poczekac, do listopada w sumie nie daleko (czy tez do grudnia) a do tego czasu i cena bedzie fajniejsza i baza gier wieksza a co najwazniejsze powinna wyjsc jakas nowa wersja (pod wzgledem firmware i poprawionych bledow poprzednich) na swieta zeby uderzyc ze sprzedaza.
Wiec czekam, skoro Brian mowi zeby czekac, to czekam :)
TzymischePL-> chyba nie ma zadnego golfa na next geny, za to sa niezle na current-geny ktore bedzie mozna wlaczyc na xboxu360 czy ps3 http://www.gamespot.com/search.html?qs=golf&sub=g&stype=11&type=11
edit: a jedna jest :)
na ps3, ale to mangowe wiec uwazaj :P
http://www.gamerankings.com/itemrankings/launchreview.asp?reviewid=688967
na xboxa to mam :)
znaczy Brian ma ;) :D
Tzymizche - pewnie w okolicy launchu Ps3 pojawi się Tiger Woods.
2 lata robili jakąś nową technologię przenoszenia mimiki czy cóś :)
http://www.youtube.com/watch?v=DZuMMevcjHo
albz74 ----> w kwestii gier na PS3 po tym co pokazano na E3 przynajmniej ja jestem częsciowo zawiedziony (ale to oznacza także że jestem również po części pozytywnie zaskoczony;).
To co niepokoi to fakt, że sporo gier poza ładniejszą oprawą najprawdopodobniej nie będą miały nic nowego do zaoferowania. Tutaj na myśli mam np. Tekken-a 6, Virtua Fighter V, Gran Turismo HD. Mam nadzięję tylko co do tej ostatniej pozycji, że w sequel-u GT HD doczekamy się po prawie 10 latach (sic!) od powstania serii w końcu - uszkodzeń aut.... Bo na razie bez tego określenie "Real Driving Simulator" budzi u mnie jedynie uśmiech politowania....
A to co zaskoczyło pozytywnie to m. in. innowacje w montion capture i innych technologiach animacji mające się pojawić m. in. w serii sportowej EA, a także (przede wszystkim) w nowym Indiana Jones. Na pewno wniesie to rozgrywkę na znacznie wyższy poziom niż dotychczas pod względem realizmu.
Sporo nadzei także można wiązać z symulacją realistycznej fizyki w grach, która ma się w przyszłych grach pojawić. Niestety wiele z tego na E3 nie było. Szkoda trochę bo akurat w przypadku sony jestem zdania że mogli się pokazać z lepszej strony. Nie wiem może chęci zabrakło bo raczej nie możliwości;/ Prezentacja ich na E3 wypadła słabo;/
ja już od dawna jestem zdecydowany na ps3, z racji bazy tytułów właśnie. kolehjne generacje playstation już od wielu lat dostarczają mi rozrywki i raczej to się nie zmieni.... myślę też o wii, ale muszę sam się tym najpierw pobawić, i trochę o x360, bo 200 funtów to faktycznie niewiele, ale wszystkie interesujące gry z x360 są na pc, może za wyjątkiem jakichśtam fpp o których pisał 3miś ale proooszę, kto gra w fpp na konsolach:)
TmyzischePL -> Nie pisałem czy to before czy after tax, fakt jest faktem. Do tego ten raport jest z okresu gdy minimalna stawka godzinna była w granicach 4.50, a teraz jest 5.05, więc chcąc czy niechcąc średnia krajowa także poszła w górę.
NFSV fan - do prawdziwej rewolucji potrzeba teamow po kilkaset osób i milionów dolarów - dlatego prędko tego nie zobaczymy, obawiam się....
A Sony pokazało to co miało, część jednak - jak mówi się na IGN- zostawili na TGS. Na swoim terenie , 2 miesiace przed premierą, mają zarządzić. Podobno DMC i RE5 będą grywalne na TGS.
sliva ===> Ale bredzisz. Przyznaj sie ze palnales glupote i wszyscy beda happy.
To tak jakby powiedziec ze to nie problem bo srednia placa w polsce jest 2000 zl i za jedna pensje sobie juz mozna nabyc Xboxa a ze zus i podatek wezmie z tego 1000 to nic...
Srednia pensja netto w szkocji nie wynosi 460 funtow. A pamietaj ze towary kupujesz za pensje netto a nie brutto. I tyle.
zarith ===> ja wole xboxa i mercenaries to nie fpp to raz :) dwa ja gram w fpp na konsoli
tak samo jak gram w fpp na kompie. Po prostu jak juz mowilem z konsola jest mnie zachodu.
jestem prawie pewien, że mercenaries wyjdzie na pc... wszystkie liczące się gry z x-a w końcu to robią:). pomógł przy sprzedaży x360, to teraz pomoże przy sprzedaży visty czy innego gówna:)
ja nie mogę grać w fps-y na konsolę, w tym akurat gatunku gier mysz i klawa > pad, i to tak bardzo że gry fpp na konsoli mnie frustrują po kilku minutach:)
TzymischePL :: Przyznaje się - palnąłem głupotę :)
Średnia tygodniówka w szkocji brutto to 460 funtów. Netto ok 350.
Tak czy tak cena ps3 jest blisko średniej tygodniowej.
Nadal bredzę?
TzymischePL -- > Sorki, że tak późno ale dopiero dzisiaj przeczytałem ten wątek i nie mogłem wcześniej. Niestety coraz rzadziej tutaj się pojawiam bo "fanboy-izm" co niektórych przekracza granice dobrego smaku. Widząc, że marna tu wiedza co niektórych musiałem coś na Twój "problem" zaradzić:
Golf na X360 jest już od zeszłego roku w USA:
http://www.gamefly.com/products/detail.asp?pid=116655&fcTrack=Search?-?Popularity
A w Europie od początku tego roku:
http://shop.gameplay.co.uk/webstore/productpage.asp?productcode=XT0030
Grałem jakieś dwa miechy temu w demko ( jest do zassania na XboxLiveMarketplace ) od jakiegoś czasu ( oczywiście jak wszystkie demka na X360 – za darmo ). Gierka całkiem spoko, dość ładnie wygląda i miodnie się gra. Dla maniaków golfa jak najbardziej must have.
silva ===> nie. Teraz mowisz w miare racjonalnie :) jest bliska sredniej tygodniowej bo jest. Aczkolwiek przecietny McCloud nie kupi sobie PS3 za jedna tygodniowke, kupi sobie za 1.5 zakladajac ze nie je i nie placi rachunkow :-) zakladajac ze je i placi to za 2 tygodniowki.
Malo ? duzo? rzecz wzgledna. Dla mnie za bezuzyteczny gadzet jakim jest blue-ray to duzo.
Z drugiej strony dla kogos kto chce pograc gry z PS3, jesli jestes fanem, to imho nie duzo.
zarith ===> Mercenaries 1 jakos nie wyszla na pc, i nie zapowiada sie zeby zrobili - anulowali :)
Tez tak mialem jeszcze nie dawno. Ale jako sie przyzwyczailem, ale jak juz wspominalem, nie nazwal bym siebie wielkim fanem czy graczem konsolowym. Po prostu pare godzin tygodniowo dla czystej radoci i thats all :)
zalozmy taka sytulacje macie te 600$/E na PS3, druga opcja za ta sama kase mozna kupic 360+Wii - co byscie wybrali?? ja ta druga opcje gdyz 360 bedzie oferowala podobne gry byc moze gorsze [co z ztego ps3 jest pare razy mocnejsze nic mi nie mowi, niech to pokaza w grach, bo GT HD to poprostu LOL, narazie niewiemy jak beda wygladac te samy gry na PS3 z reszta to wszystko zalezy od programistow :]], grafika, online, spolecznosc mutliplayeraowa oraz Wii nowatorskie rozwiazanie,itd PS3 zostawilbym sobie na koncu, hdtv stanieje, zobaczymy jakie gierki beda [mnie MGS ani GT nieciagnie] czy takie jak wygladalo render Killzone 2
Koktail Mrozacy Mozg - 360 bedzie oferowala podobne gry byc moze gorsze
Podobne ale nie te same. W tym szkopuł. Jest sporo tytułów multiplatformowych i tutaj to już od preferencji gracza zależy, czy będzie grać na tej czy tamtej konsoli. Ale ludzie nie kupują konkretnych konsol żeby grać w NBA czy Fifa- tylko w Halo, albo w Zeldę, albo dajmy na to w DMC.
Uważam, że stwierdzenie PS3=X360+Wii na ten moment jest trochę przesadzone, bo nie znamy ani ceny Wii ani nie wiemy, czy MS obniży ceny konsoli (wcale nie musi, koszt produkcji jednej konsoli oscylował na początku w granicach $750 z powodu tragicznie niskich 'uzysków - nie znam dobrego słowa po polsku :) - Xenona). IMO MS tego nie zrobi, bo całkiem dobrze im w ich mniemaniu idzie, dodatkowo jeszcze nie wyszły prawdziwe hity - Halo, GoW, Mass Effect. Gdyby to zrobili - to byłby dla mnie już bardzo desperacki ruch.
A zatem spróbujmy porównać.
PS3 z 20GB dyskiem - $499. Ten model ma wszystko to, co X360 premium, z grubsza rzecz biorąc. Wyjście sygnału - analogowe.
X360 Premium - $399.
Wii- ?? GCN Kosztował jakieś $250 na starcie. Dodatkowo, jak się kupi konsolę, to wypadałoby jakąkolwiek grę kupić. Wątpię, żeby Wii było tańsze od GCN, więc coś trzeba przyjąć do obliczeń.
Czyli: PS3 $499 + jedna gra $60 (załóżmy) = $559
X360 $399 + jedna gra $60 = $459
Wii $250 + jedna gra $40 (mają być tańsze) = $290
Wii i X360 - na dzisiaj - to ok $749 - tyle samo ? :)
Tylko nie bijcie :)
albz74
WIi ma byc w granicach 200 lub mniej $
Wiem, ze ludzie kupuja konsole dla jakis gier ONLY ON ..., ale tez hitami sa gierki na multiplatformy wiec grafika bedzie podobna [tak jak roznica w grach PS2 i Xbox :P] np. nowe GTA :)
Wydaje mi sie ze MS obnizy cene na czas premiery PS3 [ma dobre do popisu :) 600$ a np. 350$ :) czy nawet na swieta. Ostatnio przeciez przed E3 troche stanial
ps. trzeba bylo wziasc pod uwage mocneijszy zestaw PS3 bo podonie jak CORE 360 jego nieoplaca sie kupowac oraz to ze jesli bylby pack X+ gra to gra raczej byla by tansza :) bo niebyla by to nowosc ktora pojawila sie 2dni temu tylko jaki czas
moje obliczenia :)
PS3= lepszy zestaw 600$
360= PRENIUM 400$
Wii=200$
a co do gierek to lepiej wziasc sie za pierwsze niegrane tytuly wprzypadku 360 ze wzg na cene i gierke, przejsc i nowosc bedzie juz tansza :)
Koktajl - mi też się wydaje, że powinno się brać droższy model, ale żeby być całkowicie szczerym, no to chyba nie do końca :) Chyba że chcesz porównać jabłka z gruszkami.
Co do obniżek - nie liczyłbym na to aż tak bardzo. Chyba że MS uzna że nie jest w stanie samymi grami i zbudować bazy 10 milionów do listopada (IMO - zupełnie niemożliwe) . To jest dopiero pierwszy rok życia tej konsoli, cenę jest łatwo obniżyć, ale to ruch w jedną stronę.
I tak jest tania, czego Wy wszyscy chcecie :) Jak na to, co daje- come on :) Ile kosztuje Radek X1800 GT ? :)
Edit: no nie, grasz nie fair :) a poza tym - chcesz kupować stare gry na next-gena ? Może DC Ci wystarczy - Soul Calibur do dzisiaj wygląda prześwietnie :)))))))))))))))))))))))))))))))))))
pierw bym pogral np. Kameo, PGR, Codmamed czy jak mu tam :P, COD2,fullauto,PDZ itd bo niegralrem na PC oraz ze beda tanie[uzywane za ponad 100zl] a potem za nowosci bo niechce brac gierki za 250zl czy nawet wiecej np. takiego Burnouta ktorego gralem na starym X czy GRAWa. (niemialem tu na mysli gierek z X1 by pograc na emu ale np. Mercenariem bym wzial :P] Przejde tamte to kupne np. tego Grawa ze jakies ok 180zl :), ale jesli gra by byla megakillerem to kupilbym nowosc :)
Nie ulega wątpliwości, granie na konsolkach to drogi business :)
Ja mam spory dylemat, bo jest jeszcze parę gier w które chciałbym zagrać na PS2 - Dragon Quest, FFXII. Nie mam na razie czasu zabrać się za Dragona, a FFXII wyjdzie dosłownie na miesiąc przed PS3. I co tu zrobić :)
albz74 ---> Na razie możesz się karmić trailerami z nowych gierek na PS3 (w tym FF XIII) i jakoś wytrzymasz do premiery PS3:D