Pierwsze testy RTX 3090 w 8K
Ciekawe, czy ten news przeczyta ktokolwiek z możliwością grania w 8K. Taka rozdzielczość na pewno ma sens w VR, co do TV, to się nie wypowiem, ale pewnie każdy z nas wolałby 2x FPSów.
[1]
Jesli dobrze pamiętam to Alex ma telewizor Samsunga w rozdzielczości 8K.
Inna sprawa to, że jeśli ktoś może od tak wyłożyć 7k na GPU to nie będzie miał problemu wyłożyć 12k na telewizor.
TV użyty w materiale ponoć kosztował 130 tys. więc za 12 tys. to jakieś budżetowe wersje czy jak?
Bardziej mi chodziło o to jaka jest różnica między tym za 12k a 130k. Nie żebym miał się kiedyś przekonać.
Qled 8k to śmiech na sali! A przynajmiej rozmiar 65" za 12k ....szczyt głupoty kupowac ten tv do tej karty... jak ktoś mniej ogarnięty wyjaśniam. ..nawet z 1m nie byłoby widać różnicy względem 4k! A co tu mówić o 2-3metrow jeśli ktoś nie chce się nabawić ślepoty.... a jak ktos jeszcze mniej ogarniety... 8k to może przy 100" zaczyna być sensowne... I tu się wyjaśnia te 130k bo to dopiero zaczyna być sensowna opcja użytkowania w 8k.
wielkość i jakość matrycy telewizora
przy 65'' może być widać nieco różnicy z 2m. I nie chodzi tu o wielkość pixela, a bardziej o jakość antyaliasingu. Choć i ta rozdzielczość ludzkiego oka to i też tak nie do końca wiadomo jaki jest limit bo wpływ mikrodrgań.
Z całą pewnością ewentualne różnice będą niedostrzegalne w trakcie rozgrywki
Ja mam 100 cali z odległości 75cm, wiec troche tak bzdurzysz
ogarnie. Co do rozdzielczości 4-8k to myślę że zobaczysz ją gołym okiem . z tego metra. sam możesz zobaczyć na targach np za rok. Oczywiście głowy nie daję ale w tym roku niestety nie pojechałem do imperium rzymskiego .
Oczywiście że widać różnice. 65" w 4K to ma takie same PP co 40" w 1080p. Cena rośnie wraz z wielkością ale czym przekątna jest większa tym zwiększa się plamka i tym samym obraz jest gorszy. Kupiłem wtedy kiedy dopiero go wprowadzano głównie ze względu na b. wysoki poziom cd/m2 i HDR i nie było jeszcze konkurencji w postaci np. sony. Domyślnie przy komputerze mam oleda 55" 4K i tak też budżetowego bo CXa :) co zrobić :)
Nie chodzi o to aby kupić coś tylko dlatego że jest najlepsze tylko kupować to co komu jest w danej chwili potrzebne.
Inna kwestia że w tym samym pomieszczeniu do grania mam też jeszcze inne ekrany podpięte pod konsole m.in. Panasonica hz2000 i Samsunga 8K.
77" GX jako TV dla córek do zabawy i tak jest overpower dla nich.
Ech taka tam ciekawostka, do grania w 8k jeszcze daleko. Proszę o testy w 4k. Pewnie jak w przypadku 3080 będzie papierowa premiera. Preordery po premierze, gdzie musisz czekać niewiadomo ile.
Film na kanale Linusa to nie są żadne "testy" tylko materiał marketingowy firmy Nvidia.
Dodam tylko, że kartę pozwalającą na uruchomienie rocznej gry w ustawieniach Medium z faktycznym renderowaniem w rozdzielczości 2K trudno nazwać na przygotowaną z myślą o graniu w 8K. I nie mam pretensji do Linusa bo to nie pierwszy tego typu materiał na jego kanale i on zawsze mówi w nich głośno po kilka razy, że video jest sponsorowane przez konkretną firmę - czyli jest zwyczajną reklamą.
Ale karta osiąga raptem kilka % lepsze wyniki od 3080 w 4k i w niektórych produkcjach nawet tam ledwie trzyma 60 fpsów w ustawieniach ultra, a duży branżowy branżowy serwis w nie-sponsorowanym newsie powtarza marketingowy bełkot, że to karta do grania w 8K...
Nie, ten "potwór" nie pozwoli na granie w 8K i 60 klatkach. Przynajmniej nie w każdym tytule i nie w każdych ustawieniach graficznych. Nie pozwala na to nawet w już wydanych grach, nie mówiąc o tym co będzie w przypadku tytułów przygotowywanych pod nową, dużo mocniejszą generację konsol.
Chyba, że ktoś będzie chciał wydawać kilkadziesiąt tysięcy na komputer i odpowiedni ekran 8K po to, żeby potem na 80 calach ogrywać te tytuły w średnich detalach i rozdzielczością skalowaną z 2K. A żeby maksymalnie wykorzystać możliwości nowego RTXa3090 wcale nie trzeba kupować telewizora za 130 000, bo wystarczy pierwszy z brzegu ekran 4k i odświeżaniem 120Hz do którego ta karta jest nadal za słaba choćby w takim Control.
Powiem tylko tak - jakbyś oglądał regularnie, to byś wiedział, że Linus czasem ciśnie nawet w materiałach marketingowych, bo może sobie zwyczajnie na to pozwolić. A skoro odpalił gry w 8K i w 60 fps to czemu piszesz, że się do tego nie nadaja, skoro ewidentnie to jest możliwe?
Nie wiem czy dla ciebie oglądam Linusa wystarczająco regularnie. Ale na pewno wystarczająco by wiedzieć, że skaczący z radości na widok 8K i 60Hz (które widział już nie raz) Linus, to ten sam który nagrywał filmy o tym, że "granie w 4K jest głupie" i wielokrotnie powtarzał, że on zawsze wybierze więcej Herców ponad więcej pixeli. Jedyny powód dla którego tak skacze to -"this video was sponsored by Nvidia" - co sam głośno zaznacza.
Linus (którego cenię) może sobie "cisnąć" w materiałach marketingowych producenta bidonów z którego popija przed kamerą bo za ten marketing mogą mu zapłacić ułamek tego co Nvidia, ewentualnie producenta jakieś płyty/obudowy, który na rynku ma kilkanaście mocno konkurujących firm i nie może sobie pozwolić na nieobecność w testach. Ale nie firmę, która ma ponad 80% rynku konsumenckiego i jest w branży niemal monopolistą, bo jeśli ta firma nie dostarczy mu produktu przed premierą to zwyczajnie żadnych testów nie będzie. Więc proszę przestań przedstawiać ten filmik (nawet wbrew jego autorowi) jako coś więcej niż reklamówka Nvidii.
A wybrane gry w wybranych ustawieniach można sobie w 8K uruchomić też i na RTXach poprzedniej generacji, ba - nawet 1080TI podoła. Tyle, że nikt ich nie nazywa z tego powodu kartami do 8K. I słusznie, bo nie zapewnią nawet tych 60fpsów w każdej produkcji na rynku. Tak samo jak nie zapewnia ich RTX3090 - co pokazał choćby Control na materiałach marketingowych. W jednym przypadku ustawienie renderowania już na 5K skończyło się na szorowaniu w okolicach 20 fpsów, a w drugim pozwolono jedynie na uruchomienie gry przy renderowaniu w 2K.
Hahaha no na pewno Linusa by nie było stać na kupienie sobie karty graficznej do testów xDDD Człowieku oni tam mają cały wielki magazyn i sztab ludzi zatrudnione.
Widać, że po prostu narzekasz, żeby sobie ponarzekać, odpalili na tej karcie gierki w 8K i przy 60 FPS (i to niekoniecznie jakieś starocie) co jest zwyczajnie imponujące, obojętnie czy zapłaciła im za to Nvidia czy nie, fajnie to było obejrzeć, bo w zasadzie nikt z czytelników gola nie będzie miał w najbliższym czasie innej możliwości, żeby się o tym przekonać
Hahaha no na pewno Linusa by nie było stać na kupienie sobie karty graficznej do testów xDDD
Przed premierą. Tak trudno jedno zdanie że zrozumieniem przeczytać...
za benchmarkiem: "Czy to pierwsza karta do gry w rozdzielczości 8K? W zasadzie tak... pod warunkiem wykorzystania nowych, ultra szybkich ustawień w DLSS 2.0. Można wtedy liczyć nawet około 70-80 klatek na sekundę. Oczywiście można również mocno zejść z ustawieniami gry (patrz testy w World War Z) i grać w natywnym 8K, ale chyba nie o to tu chodzi."
Za PurePC:
chociaż GeForce RTX 3090 pozwala na spokojną rozgrywkę w rozdzielczości 3840x2160, tak 7680x4320 jest wyzwaniem przekraczającym możliwości GPU (chyba że wybierzemy tytuły niezbyt wymagające albo obsługujące DLSS 2.0)
Czyli co? RTX 3090 jest kartą do 8K. Pod warunkiem, że na naszych rydwanach za kilkanaście/kilkadziesiąt tysięcy będziemy odpalać tylko mało wymagające tytuły, obniżać detale do low/medium, szukać gier z DLSS i skalować rozdzielczość z 2K. Bo inaczej to ciężko nawet o "cinematic experience" z którego tak lubimy się nabijać u konsolowców...
Jedynie mogę powiedzieć ze grafika faktycznie robi WOW na ustawieniach maxymalnie możliwych, choć RTX 3090 już typowo pod streaming aby streamowac w 4K i dawać te 30/60 fps, 8k to taka ciekawostka dla fanatyków lub tych którzy zarabiają na nagrywaniu.
jak ktoś ma tyle kasy żeby kupić tv 8k . To nie jest tylko ciekawostka tylko standard. A uwierz jest wiele osób które kupują takie tv . Tylko w polsce mało . 8k to widoczne różnice jeśli masz tv do 2 metrów . I tak samo z monitorami będzie . choć więcej osób pewnie wybierać będzie 144hz i 4k . Tak samo jak teraz wolą niższe rozdziałki i więcej klatek . Ale to dalej czas pokaże . Jesli się to utrzyma to 4070 będzie miała prawie jej moc, za 2 lata. Dla szerszego grona niestety gorzej z cenamin takich monitorów . na razie to 4kółka minimum. Ale też jak mówie nie jest to daleka przyszłość a ceny takich mogą oscylować za 2 lata w okoliach już 1600 za najtańsze wersje
Mi póki co starcza 1080p, ciekawe kto tutaj ma 8k telewizor by odpalić te gry w takiej rozdziałce.
ciekawe kto tutaj ma 8k telewizor by odpalić te gry w takiej rozdziałce.
Alex ma takie dwa ;)
Myślę, ze Alex się nie liczy bo chyba jest tutaj wyjątkiem od reguły. Większość ludzi tego co on teoretycznie ma na oczy nie widziała, z tego co tak czytam tutaj sobie.
A ja czekam na testy Crysis Remastered w 16K czyli 15360 × 8640 pikseli, ktora jest ostateczna rozdzielczoscia dla domowego uzytkownika.
Hydro2 nie oglądaj z takiego bliska, wzrok Ci się pogorszy.
te 60fps w 8K to tylko w najmniej wymagających tytułach / RDR2 w 8K przy maksymalnych ustawieniach będzie miał z 15fps na tej karcie.
Lol , jeszcze konsole 9 generacji nie wyszły gdzie ma być 4k w standardzie a na PC już 8k . I to ma być ta super konsola ?
Rozumiem dlaczego takie newsy umieszczacie i dlaczego wam się dobrze klikają. Takie dzisiaj mamy "dziennikarstwo", akceptuję. Ale po co bronić głupot w komentarzach i upierać się, że w tym przypadku mamy do czynienia z czymś więcej niż marketingową ściemą od Nvidii? Tego nie rozumiem. Proponuję obejrzeć video od Gamers Nexus, może ona wyjaśni ci czym różni się reklama zrobiona na zamówienie Nvidii od testów i rzetelnej recenzji.
https://www.youtube.com/watch?v=Xgs-VbqsuKo&t=651s
Marketingowa ściema to by była, gdyby na filmiku Linus grał niby w 8K, a w rzeczywistości taki rezultat byłby nie do osiągnięcia. Dlatego bronię, bo wideo - marketingowe czy nie - po prostu pokazuje kawał fajnej technologii.
RTX 3090 to nie karta do 8K, RTX 3080 to karta ledwie do 4K. To taki sam marketingowy bełkot jak Radeon VII reklamowany jako pierwsza karta w 7nm, z czego niewiele wynikało.