Nvidia przeprasza; GeForce RTX 3080 praktycznie nie do kupienia
Nie ma sprawy Nvidia, przeprosiny przyjęte. Czekamy na 3080 z większą ilością pamięci lub 3070Ti z 16GB.
Ja mogę powiedzieć tyle x kom i Morele mają spoko ceny inne sklepy to jest jeden Wielki żart Karta graficzna MSI GeForce RTX 3080 Ventus OC 3X 10GB GDDR6X na Proline sklepie kosztuje 5 tyś zł na prawdę nie kupować tym sklepie i podobnych powtórzę na koniec X kom i Morele na ten moment mają dobre ceny
Gdy wszystkie karty będą szeroko dostępne, jednymi z najtańszych sklepów będą wspomniany Proline oraz trójmiejski Net-S. Trochę cierpliwości, najlepiej wstrzymać się do listopadowego "black week".
Edit: Całkowity brak interpunkcji utrudnia czytanie posta, wypadałoby mieć nieco więcej szacunku dla innych użytkowników.
Krętacze z Net-S dalej działają?
A faktycznie, ostatnio nawet jakiś redesign strony zrobili, nawet sam przecież zastanawiałem się nad zakupem monitora, ale otrzeźwiałem.
Morele. Też nieźli krętacze i nie polecam tego sklepu. Po wpadce z wyciekiem danych.
Jakby nie patrzeć to tymi "geniuszami biznesu" są. To jelenie kupują od nich karty po zawyżonej cenie.
Oh, czyżbyś kupił kartę od "geniuszami biznesu" czy czekasz aż z socjalu się nazbiera? Czy standardowo herr petrusowi znowu pękły poślady?
dokładnie :) tak to właśnie u mnie wyglądało. Gdybym nie mrugnął to pewnie by mi sie udało...szlag! :D
Nie tu, można zminusować ,:)
Jaki target jest tych kart w premierze?
Pytam, bo dwa lata temu popełniłem jeden z większych błędów życiowych ;p kupiłem kartę kilka dni po premierze, cena po miesiącu spadła prawie 500zł ,a nie goniło mnie nic by kupić RTX 2080, a poczekałbym chwilę to i kupiłbym coś innego niż gigabyte, bo mało zadowolony jestem z niego.
Więc, jeśli rzeczywiście ludziom nagle padają grafiki, lub są testerami, benchmarkowcami, to super sprawa.
Ale do użytkowania? Dlaczego? AMD jeszcze nie powiedziało nic, zaraz mamy 3070 i testy, potem pojawi się coś innego. Ja np czekam na 3080 z większą ilością pamięci, bo to że 3070 ma tyle samo co 3080 to jest dla mnie małe nieporozumienie 3080tki z tego punktu. A 3090 nagle ma 24, gdzie jest jakiś środek? Np 17GB?
Na grach się przejechałem z preorderami już dawno, na hardware to był pierwszy mój zakup i ostatni taki dziki. Czekam. Ale dziwi mnie fakt braków, chociaż z grami planszowymi ostatnio - konkretnie Marvel Champions - podobna sytuacja była ostatnio - covid spowodował zmniejszoną produkcję wielu rzeczy.
17 gb, to nie wiem jakie śmieszne kości by tam musieli wsadzić. Jeśli będzie większa wersja, to podwójna, czyli 20.
Nie wiem też, ale to dlatego że nie mam pojęcia jak zrobili 11GB z 2080TI :P
3300 zł to raczej standardowa a nawet trochę mniejsza niż poprzednio cena za model xx80 więc raczej nie spadnie zwłaszcza przy takiej dostępności i osiągach. W pierwszym miesiącu to szczęściarze będą się nią cieszyć. Mam poważne obawy czy będę do nich należał.
VRam to tu jest zagadka w mojej opinii gdy go braknie to i tak karta będzie już za słaba do 4K więc kupowanie wersji 20GB i dopłacanie pewno z 1000zł mija się trochę z celem za sam vram ( chyba że zieloni dodadzą jej trochę mocy to może by miało to sens ). Lepiej kartę sprzedać za 2 lata i kupić nowszą wydajniejszą też się dopłaci z 1000-1500zł a będzie nowy sprzęt :P
bo to że 3070 ma tyle samo co 3080 to jest dla mnie małe nieporozumienie
Yyy co? Przecież 3070 ma 8 a 3080 10, a to ekstremalna różnica. Malo tęgo: w 4k miedzy 8 a 10 bardziej ją odczujemy niż między 10 a...24 ;) Dopiero w 8k odczujemy, ale np w 4k 8gb moze zabraknąć pamięci, za to 10gb juz powinno starczyć na luzie :)
Bo na na AMD prawie nikt nie liczy. To znaczy te osoby (grupa osób) które kupują kartę wydajności 3080.
Wydaje mi się że AMD wszystkich by pozytywnie zaskoczyło jak by wypuściło kartę godną walki z 3080 ale szanse są raczej mizerne.
Osobiście czekam na ruch AMD. Zawsze ostrożnie podchodziłem do wydawania pieniędzy i wolę być pewny swojego zakupu nawet jak bym miał czekać te 3-4 miesiące. Wolał bym w tej chwili kupić kartę na przeczekanie do 1000zł niż w tej chwili wydawać 3000zł.
Niech NVIDIA rozprawi z sklepy od botów, co kupują taniej i sprzedają drożej o prawie 50% więcej. W końcu to oni ukradną ich zyski. Więc niech zadba o odpowiednie umowy, który zabroni "kupowanie karty tylko po to, by sprzedać drożej ponad ustalone ceny przez NVIDIA".
Gdzie tu jest kradzież z zysku? NVIDIA sprzedała i ma gdzieś czy trafi się jakiś łoś który kupi zamiast za 3k to za 5k oni sówkę zarobili.
Ja mam na celowniku drogiego Aorusa więc jestem spokojny o dostępność, a jeszcze coś trąbią o wersji z 20 GB VRAM więc warto uzbroić się w cierpliwość.
Ja tam czekam na 3060, do FHD (24") chyba będzie mocy z zapasem na parę lat (cel - ust. ultra przy 60 klatkach). Ciekawe tylko czy Ryzen 5 2600 nie będzie jej hamował, ewentualnie zamiana na R5 3600
Wczoraj zamówiłem na x-komie 3080 za 3 279 zł, dziś ta sama karta jest za 3 579 zł.
Na morelach jest 3 279. Xkom będzie zdzierał bo podłapał okazję albo jeszcze odwali numer i zmieni kwotę na zamówieniu bo to niby preorder.
Dostępność tych kart to żart. Dobrze że nawet nie pomyślałem o zakupie na premierę, spokojnie sobie poczekam te kilka tygodni. Zresztą i tak muszę czekać na nowy zasilacz, bo i te się wyprzedały. xD
I to pokazuje, że jęczenie na ceny gier jest bezzasadne, skoro takie drogie karty sprzedają się jak ciepłe bułeczki. Widać, że ludzie maja kasy jak lodu.
20xx też brakowało na premierę. Teraz pewnie te same osoby zmieniają z 20xx na 30xx. Trzeba na spokojnie poczekać tym bardziej, że do kart nie widzę żeby dawali jakieś gratisy w postaci gier tylko ceny podnoszą na potęgę.
Bo sprzedają stare karty graficzne na Allegro i odzyskają polowe kasy. Więc zapłacili mniej.
Karta graficzna kupujesz tylko raz na 3-5 lat, a gry kupujesz WIELE RAZY I TO PONAD SETKI RAZY. Jeśli gry będą za 200-350 zł, to pomyśl, ile wydasz, gdyby kupujesz takich setki gier i jeszcze więcej. O mikropłatności nie wspomnę. Łatwo Ci pisać.
Niektórzy pisali na forum, że wolą droższa konsola niż droższe gry. Całkiem słuszne.
A skąd wiesz, że sprzedają stare? Jakieś badania prowadziłeś?
Nawet jeśli odzyskują część kasy, to to jest tylko część, a i tak wydają grubą kase na tylko jeden komponent, do tego trzeba dokupić resztę komputera oraz trzeba kupić gry, których już nie da się odsprzedać i odzyskać choćby części kasy. Zresztą wystarczy spojrzeć na wciąż rosnącą popularność wydań cyfrowych na konsolach kosztem pudełek, ludzie po prostu maja kasy jak lodu więc nie obchodzi ich że kasy za gry nie odzyskają czy to na steamie czy na konsolach.
Uważajcie na Xkom bo sobie ceny z d... podnieśli. U konkurencji dużo taniej.
Komputronik rozdaje do kart WD Legion ale dołożył dodatkowo po 200zł.
x-kom też daje kody na WD: Legion, zjedź na sam dół -> https://www.x-kom.pl/l/ampere/
Ja się załapałem na TUFa za 3279 zł, jak dobrze pójdzie to powinien być za dwa tygodnie.
Dlaczego "biznesmeni" napisaliście w uszach? Na tym polega biznes.
Ja chciałem dodać że ba x kom Karta graficzna MSI GeForce RTX 3080 Ventus OC 3X 10GB GDDR6X kosztuje teraz 3 449,00 zł nie wiem czemu oni tak skaczą tymi cenami masakra
Bo chcą zarobić skoro pojawiły się dobre warunki. Tak jak ty idziesz do szefa po podwyżkę gdy widzisz, że jest szansa więcej zarobić.
Teraz to już można zapomnieć o zakupie.
Kart nie ma a to że jest opcja kupienia nic nie znaczy.
Ja kupiłem w jednym z dużych sklepów tuż po 15 wczoraj i nic :P Także premiera internetowa totalne dno.
Jedyny + to taki że po cenach z zapowiedzi się udało a nie jakieś astronomiczne ceny. A kiedy dojdzie to nie wiem.
NVIDII nie stać na flotę powietrzną?
najlepiej wypada Asus 3080 TUF / lub wersja OC najniższe temperatury i prawie najwyższy takty oraz najwyższa linia wydajności w stress teście. MSI też wypada nieźle ale słabiej. Nie widziałem jeszcze testów od EVGA ale na ten moment asus rządzi.
a tutaj niezłe karta warta 3100 za 5100 mają na stanie więc kto desperat to proszę ->
https://proline.pl/msi-geforce-rtx-3080-ventus-3x-oc-10gb-gddr6x-pci-e-p6716011
EVGA słabsza nawet od wersji Founders
I pewno bardzo odlotowy pobór mocy. Bo podkręcanie obecnie 3080 trochę extra Watów wymaga, nie są to karty które się do kręcenia nadają.
A to że sklep pokazuje że jest na stanie może o niczym nie świadczyć wielu tak postępuje, to tak wisi od wczoraj nie sądzę by się desperat nie trafił tyle czasu.
wwad - moim zdaniem się nie trafił bo za moment 24 premiera 3090 i przy takiej cenie różnica do 3090 jest już niewielka. Poza tym 3090 nie zejdą tak instant bo mają totalnie niezrozumiałą wycenę. Tzn. mają zrozumiałą jak ktoś chce to proszę można kupować ale biorąc pod uwagę większą wydajność o ok. 20% a cenę 2.25x to wydaje się to dość ... W listopadzie dodatkowo ma się pojawić model 3080 z 20GB pamięci.
hehe może masz rację A.l.e.X choć w tych czasach jeleni jest tylu i dlatego takie cwaniactwo powstało. Ja już śmiem wątpić w rozsądek ludzki.
3090 to nie moja liga :P to się nie wypowiem.
:))
To kolejny mem ze „skalperami", o co z tym chodzi?
To co napisze będzie pewnie wyolbrzymione, ale dla mnie to jest tak: wszystkie streamery, reviewery, youtubery i inne "content kreatury", a się tego dziadostwa namnożyło po wszystkich krajach świata, swoją kartę dostaną za darmo od sponsora i to w krótkim czasie, bo dawno zaklepane, więc trochę kart z obiegu wylatuje, a ja Polaczek mały muszę dzielnie i cierpliwie czekać na swoją kolej. Swoją kartę zapreorderowałem, teraz nie wiadomo ile trzeba czekać. Jedyny plus, to może mnie już na cenie już nie wyr****ją.
z drugiej strony pewnie są jeszcze "łowcy okazji" którzy powykupywali nakład, i teraz sprzedają po zawyżonej cenie.
A tak z praktycznego punktu widzenia to, któraś gra potrzebuje aż takiej ilości pamięci aż 16GB ? Czy to tak na przyszłość już robione jest
,,Praktycznie nie do kupienia,, przypomina brak dostępności tej karty to jak kiedyś były kopane kryptowaluty.
Pandemia, mówili. Kryzys, mówili. Bieda, mówili. Spadek popytu na usługi i produkty premium, mówili...
No ale przecież nie ma się co dziwić. To zabieg celowy, wszystko idzie zgodnie z planem Jensena.