Nowe procesory Tiger Lake w połowie roku - Intel raportuje
Spokojnie, cierpliwie, AMD'owcy już któryś kwartał z rzędu powtarzają, że Intel jest w czarnej pupce, że już to koniec itd. i niestety kolejny kwartał z rzędu przez swoje przehypowane oczy się mylili.
Więc ludzie, cała masa ludzi kupuje Intele, nawet jeśli AMD ma lepszą obecnie ofertę.
Powodów jest kilka:
1) obaj producenci nie wyrabiają się z produkcją, więc ludzie biorą co jest
2) intel wydał kupę kasy na łapówki dla producentów sprzętu (głównie na rynku mobilnym)
3) umowa z applem, nie kupisz macbooka z amd
4) intel to nie tylko procesory. Sam kiedyś tam pracowałem (około 2010 przez dwa lata) i oddział w Polsce robił kupę kasy dla intela na rozwiązaniach sieciowych wtedy, oraz nowatorskich rozwiązaniach związanych ze storagem serwerowym
Ad.3 Z Radeonem Pro kupisz :)
Ad.4 AMD EPYC na rynku serwerowym robi jeszcze większą miazgę możliwościami i wydajnością niż Ryzeny w PC.
Apple obecnie zrobiło chyba najgorsze combo, bo obecnie lepiej mieć CPU AMD i GPU Nvidii.
Samo Apple pewnie wiele nie traci, tracą klienci, którzy kupują tylko ze względy na markę.
Ad.3 Z Radeonem Pro kupisz :)
No tak, ale o ile mam 5700XT tak w tym wypadku wybór grafiki to trochę kwestia gustu bo różnice cena/wydajność są niewielkie tak w prockach zrobiłoby to różnice. Zwłaszcza, że maki są podobno do pracy a nie gier. Tak czy siak, to całkiem spory rynek dla intela.
Ad.4 AMD EPYC na rynku serwerowym robi jeszcze większą miazgę możliwościami i wydajnością niż Ryzeny w PC.
No tak, mowa o prockach. Ja natomiast w tym punkcie zwróciłem uwagę, że choć intel najbardziej znany jest z procków, tak to nie jedyne co produkują. Choćby kwestia ich kontrolerów od dysków SSD. Intel tez nie bez powodu wymusza w przeciwieństwie tak częste zmiany płyt głównych. AMD z płyt ma niewiele, większość komponentów robią producenci płyt. W wypadku intela sprawa wygląda inaczej i część producentów korzysta z jego rozwiązań. Nie wiem jak teraz ale kiedyś nawet karty WiFi pakowali swoje.
Zaraz moment w maju procki z nową podstawka, a później w sierpniu kolejne z nową podstawka? Co oni chcą sami ze sobą konkurować? Wtf
Haha dobra... po paru godzinach sie poddaje, ide jutro reklamowac. Kupilem Ryzen 3950 + Asus Rog Corsair Formula VIII i co? I gowno, nie dziala. Teraz nie wiem czy nie dziala plyta glowna czy procek. Wczesniej mialem Intela wiec raczej ciezko sprawdzic z poprzednimi podzespolami ale no kuuuurde...
Oddalem dzis procka, dostalem nowego, to samo. Jutro pojade oddac plyte glowna i zamienie na Gigabyte X570 AORUS XTREME. W sklepie mi powiedzieli, ze mozliwe ze trzeba bios zaktualizowac tyle ze trzeba to zrobic na starszym procesorze bo ja nie moge dojsc nawet do miejsca w ktorym bios sie aktualizuje. Nie mam czasu ani ochoty sie bawic z Asusem, kupie drozsza plyte glowna od Gigabyte z nadzieja, ze normalnie zadziala.
Co to znaczy nie działa? Nic sie nie uruchamia tzn. nawet wentylator na płycie i zasilaczu się nie uruchamia? Czy po prostu czarny ekran?
Póki co, to procesor mam wystarczający. Ale być może za 2 lata, będę wymieniał na jakiś Ryzen 4xxx. I będę mógł kupić sam procesor, bo płyta główna X470 - mi to obsłuży. A różnicę w cenie za płytę główną, będę mógł doinwestować w lepsze CPU. Intel nie ma szans, by jego nowy procesor, z nową podstawką + nowa płyta główna, mógł konkurować z samym procesorem od AMD, jeśli chodzi o przelicznik - moc/cena. Bo np. zamiast wydać 2000 zł za Intela CPU + płyta główna, to wydam tylko 1200 zł za procesor, o podobnej mocy, lub 2000 zł za CPU sporo mocniejsze niż tandem Intela w tej cenie. Podsumowując: przez najbliższe 5 lat, nie ma szans, bym zainteresował się Intelem, a później - czas pokaże...
Intel powiedział, że ma w poważaniu klientów detalicznych/gamingowych...po czym zaliczył 14% na plus. Heh ciekawe czemu gracze nie robią tego samegon co intel.
Z prockami i mobasami to tak zawsze jest. Są dwie możliwości:
-Jesteś na Topie i ryzykujesz kupujesz newsa ""''''''''albo będzie Hit albo będzie kit"
-Jesteś w ogonie kupujesz sprawdzony towar... zanim zamontujesz.... to już za słabe
Prawda jest taka, że ludzie wybierają te swoje AMD teraz i narzekają, że to nie działa i tamto nie działa.
Nie wiem jak wy, ale ja wolę dopłacić do komfortu i spać spokojnie, tak więc stawiam na sprawdzone rozwiązania, czyli Intela + nvidię,
w moim komputerze AMD nigdy nie zagości.
Co mi z tego, że opłacalność za cena/wydajność, jest lepsza skoro, skoro stabilność to porażka. Po za tym, kupując procka chce go na 3 - 4 lata, uwierzcie mi, że za tyle lat to i nowe procesory od AMD wam nie wejdą do płyt głównych, a pchanie się w starsze generacje niż najnowsza, jest kompletnie bezsensu.
Gdzie narzekają? Ja z żadnym narzekaniem się nie spotkałem i sam też nie narzekam.
Poczytaj sobie fora związane z komputerami to zobaczysz.
Trzeba było wiedzieć co kupować, poczekać chwilę i brać sprawdzone X470 póki były. Zero problemów jak z tanimi MSI na początku, zero problemów jak z wyjcami na niektórych płytach X570... Za to Ryzen 3xxx energooszczędny, łatwiejszy do schłodzenia i niewiele mniej wydajny póki co...
Ja np. nic takiego nie widzę. Wskażesz jakieś dokładne przypadki, czy to tylko wymysły fanboya intela? Tak w ogóle zauważyłem że z argumentu że AMD nigdy nie doścignie intela przesiadli się na problemy z procesorami. Jakby występowały jakieś większe problemu to raczej nikt by ich nie polecał, a jeśli ktoś kupi ramy których nie ma na liście kompatybilności to wina tylko i wyłącznie uzytkownika.
Taaa kazdy widzi co chce widziec, wiekszosc problemow jak zwykle wywodzi sie z samego użytkowania, a problemow na intelu takze jest rzekomo sporo
Teraz masa osob kupuje Ryzeny, pojawi sie jakis problem i pewnie zdaniem ekspertów to ofc wina wlasnie proca