Najdziwniejsze myszki komputerowe w historii
A ja marzę o podświetlanej klawiaturze z panelu dotykowego, bo najlepiej mnie się piszę na tablecie. Dawno temu jakieś projekty były takich klawiatur ale jako prototypy oraz gdzieś widziałem jest strona hinduska która oferuje takie klawiatury ale trzeba hurtowo zamawiać. Z myszki korzystam z trackballem, Elecom Deft-M-DT2DR i jestem mega zadowolony z tej myszy. Do gier używam Steelseries rival 3 bezprzewodowa wersja.
Używam 3Dconnexion SpaceMouse (tej najprostszej, czyli sam manipulator i dwa przyciski). Przy pracy w 3D CAD sprawdza się dobrze. Wymaga czasu na przestawienie się, ale po okresie przejściowym rzeczywiście ułatwia pracę. Mogę polecić. Może kiedyś wypróbuję któryś z wyższych modeli.
Idea trackballa też do mnie przemawia, być może wypróbuję.
Tymczasem używam SteelSeries Sensei Raw (w domu) i SPC Gear LIX + SpaceMouse (w pracy). Z obu jestem zadowolony.
Logitech Wingman Force Feedback. Idealny kandydat do tego zestawienia. Chyba pierwsza (i jedna z niewielu do dnia dzisiejszego) myszek wspierających FF. Do dziś gdzieś się pląta w piwnicy :) niestety ostatnim wspieranym Windowsem był chyba Me albo nawet 98. Poza FF (dostępnym w 3 grach na krzyż) wyróżniała się tragiczna precyzja.
Trypticon USB Laser Mouse chcę taką :D
YUMQUA Y-01 bezprzewodowa wersja byłaby może nawet wygodna do obsługi PC podłączonego do TV, często korzystam w tym przypadku ze Steam Controllera, ale on jednak zajmuje obie ręce, a na zwykłą myszkę potrzeba trochę miejsca, alternatywnie są klawiatury od razu z touchpadem, ale jakoś przy laptopach nigdy za nimi nie przepadałem.
AirMouse taki koncept zawsze mnie interesował, chociaż to chyba nadal nie jest to, chodzi mi o umieszczenie czujnika, pewnie trzeba go na odpowiedniej wysokości i powierzchni, trzeba poczytać :)
Ja to bym chcial, zeby przyciski powrocily do telefonow, a Wy chcecie je usuwac z klawiatur?
Do telefonów też chciałbym aby wróciły, natomiast wcale nie chcę aby przyciski znikały z rynku klawiatur. Ale fajnie jakby była taka alternatywa normalnie dostępna i jestem więcej niż pewien że nie wyparłyby klawiszowych lecz znalazłyby swoją niszę.
w jakimś czasopiśmie było o Steampunkowej myszce bodajże o ten model jak pamiętam
https://www.wired.com/2007/04/the-steampunk-m/
Trackball jest jedną sprawą nawet ten że zdjęcia :D w fabrykach gdzie stanowiska są bardzo małe i nie ma miejsca do używania zwykłej myszki ;)
Kiedyś dostałem na urodziny taką mysz-samolot od mamy. Ale że akurat nieco wcześniej sam kupiłem sobie nową mysz (i jakoś nie korciło mnie, by zamienić ją na coś tak nieergonomicznego) to do dzisiaj używa jej mój tata.