Możliwa specyfikacja kart Nvidia GeForce RTX 3080 i 3070 - plotka z Chin
plotka z Chin
Kolejna plotka po dacie premiery nowego Wiedźmina.
Niedługo GOL zmieni nazwę podobną do pudelka w sumie to może im bardziej wyjdzie na dobre. Już widzę te tytuły GTA 7 już w marcu 2020, RDR3 tylko na PS3, Cyberpunk za darmo w Biedronce. Wzrośnie poziom użytkowników x 50 :)
i posiadać 10 lub 20 GB pamięci GDDR6
Ale mają rozrzut... jak ruska katiusza.
spoko, przecież o to właśnie chodzi
uv np obstawia Wiedźmina 4 na 2025
Te 16 i 20 GB wersje wyglądają podejrzanie, nie mają szans tego zrobić na modułach 8Gb(1GB) - już z 11GB na 2080Ti były problemy, musieliby użyć 16Gb(2GB) modułów od Samsunga - a te kosztują podobno absurdalne pieniądze. Koszt produkcji takiego 3070 z 16GB byłby wyższy niż koszt 3080 10GB. Chociaż swoją drogą to całkiem prawdopodobne, Nvidia mogłaby wtedy znów sztucznie zawyżyć cenę i sprzedawać je w takich cenach:
- RTX 3080 Ti(?) - 2000$
- RTX 3080 20GB - 1400$ - ta byłbaby droga w produkcji, ale byłaby to bardziej przynęta służąca do podniesienia sprzedaży wersji niżej
- RTX 3080 10GB - 1200$ - ta schodziłaby jak świerze bułeczki, każdy recenzent pisałby że to prawie taka sama wydajność jak w wersji droższej o 200$
- RTX 3070 16GB - 800$
- RTX 3070 8GB - 600$ - sytuacja taka sama jak w 3080
Dodaj do tej listy jeszcze wersję RTS bo i o takich wersjach się mówi, coś na wzór kart "Super"
Większość ciekawych gier ma poprzekładane premiery i może będzie tak, że wyjdą nowe karty, a nie będzie w co grać chyba, że specjalnie do RDR2.
Równie dobrze te karty mogą pojawić się dopiero na jesień na półkach. Wtedy, kiedy będziesz miał większy wysyp nowych gier AAA. Do tego model 3080Ti zadebiutuje z pewnością później od 3080. Liczę, że na koniec roku lub początek przyszłego, będzie można kupić RTX 3080Ti i karty lepiej będą sobie radzić z Ray Tracing (mniejszy spadek mocy)
Nvidia ma 2 wyjścia. Albo zrobić super wydajne karty i podtrzymać kult PCMR, albo zrobić kartę szytą na miarę, by była lepsza na tyle, by było wydać różnicę, a dzięki 7nm pobierała mało prądu i była tańsza w produkcji niż obecne i to przy zachowaniu cen.
Może być tak, że premiera nowych konsol pomoże także graczom pc bo wątpię, że ceny kart będą dużo wyższe od Turinga bo to oznaczałoby, że kolejne osoby przejdą na konsolę. Myślę, że będą chcieli konkurować.
Nie tylko Gry-online podaje takie plotki, także inne strony powiązane głównie ze sprzętem.
Taka ilość pamięci wydaje się być bardzo dziwna.
Poza budżetem? Nie kupuj.
320 bit na szynie i 10 gb vram trochę się kłóci ze sobą
Znaczy co się kłóci? 10 modułów pamięci po 32bit na każdy, dokładnie tak samo jak w Turingach.
Ok
Dalej nie wiem o co ci chodzi, RTX 2080Ti i RTX 1080 Ti mają szynę 352bit, 11 modułów po 32 bit, tutał byłby 1 moduł i 32bit mniej, wszystko się zgadza.
Przecież napisałem ok
Mi tam wystarczyło raz spojrzeć na to rzucanie liczbami, żeby stwierdzić, że to fake newsy. 10, 20 gb czekam tylko kto da więcej 30 maybe. No ale cóż, fakt jest taki, że trzeba będzie powoli sprzedawać leciwego 2070s i przesiadać się na 3080.