Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Technologie Międzyplatformowe pomysły Microsoftu

08.03.2010 13:20
aope
1
aope
204
Corporate Occult

Windows Phone 7 jest spóźniony o minimum 3 lata. Microsoft już raczej nic nie ugra, zwłaszcza w obliczu iPhone OS i Androida. Nie, żeby mnie to martwiło, konkurencja jest zwyczajnie lepsza a zyskujemy na tym my, konsumenci.

08.03.2010 13:33
2
odpowiedz
zanonimizowany431140
82
Legend

Tyle, ze developerow Androida to Apple ma zmaiar pozywac, za naruszenia jakichs patentow..

Zas co do pomyslu, to nic odkrywczego, zastosowanie glownie dla gier typu Arcade.

08.03.2010 14:12
aope
3
odpowiedz
aope
204
Corporate Occult

@Drau: bo Apple to banda sk****** jeszcze bardziej radykalnych od Microsoftu. To co odstawiają z iTunes wobec innych producentów, patentami (ostatnia sprawa z HTC) i swoim podejściem do każdego poza sobą, to zwykłe draństwo. Z pewnością osobiście nie wydam złotówki na sprzęt tej firmy, choćby nie wiem jak dobry był. Ich polityka to jakaś kompletna pomyłka, żeby nie użyć ostrzejszych słów.

08.03.2010 16:04
jarooli
4
odpowiedz
jarooli
111
Would you kindly?

Ten pomysł to głupota. Ile będzie ciekawych gier do zagrania na telefonie xsie i pc-cie?

08.03.2010 17:44
U-zeQ
5
odpowiedz
U-zeQ
33
Centurion

apoe - z góry zaznaczam, że nie wiem o czym mówi Drau - nic o tym nie słyszałem, ale jeśli twórcy androida zerżnęli jakieś patenty od Apple to powinni zostać ukarani. Uważasz, że jeśli ktoś coś wymyślił a potem kto inny wykorzystuje pracę tego kogoś to to jest w porządku? Jeżeli jakakolwiek firma naruszy jakiekolwiek prawa patentowe drugiej firmy(nie ważne czy umyślnie czy nie) powinna za to zapłacić. Technologia wymyślona przez Apple nie jest lekiem na raka i nie jest zbawieniem dla ludzkości, dlatego szczegóły i prawa do tej technologii należą tylko i wyłącznie do Apple i nikt inny nie może z nich korzystać. I już nie chodzi tutaj o to czy chodzi o utarczki Apple-HTC, Apple - Google czy cokolwiek innego.

Co do pomysłu Ms - fajny, ale nic poważnego z tego nie będzie - chyba, że wymyślą coś takiego, że możesz grać na Xboxie np. w FFXIII a potem na telefonie jakoś zlecać swoim postaciom coś robić i tak dalej. Bo jeśli to ma być ta sama gra na wszystkich trzech platformach to poza XBL Arcade nie widzę za bardzo możliwości :)

08.03.2010 18:25
aope
6
odpowiedz
aope
204
Corporate Occult

@U-zeQ: Patenty na oprogramowanie to totalnie idiotyczny pomysł, od tego trzeba zacząć. To nie ma nic wspólnego z wykorzystywaniem czyiś pomysłów. Amazon ma patent na sklep Internetowy, Microsoft na klikanie myszką, uważasz, że to ok? To teraz Amazon może pozwać wszystkie sklepy internetowe, a Microsoft...wszystkich? No i wypowiadanie wojny niezaleznym programistom? Przecież to jakaś paranoja. Uważasz, że patenty na oprogramowanie sa ok? Ja rozumiem patent nie wiem, na samowłączające się przy deszczu wycieraczki, ale na oprogramowanie? Na klikanie myszką? Na dotykanie ekranu?

08.03.2010 19:16
Sanchin
7
odpowiedz
Sanchin
207
Orchid Samurai

Z patentami jest ta dziwna sprawa, że czasem na prawdę ileś osób jest w stanie wyprodukować to samo, zupełnie niezależnie. W historii tak nie raz było np. z odkryciami, że coś odkryło kilka osób w krótkich ostępach czasu nie wiedząc o pracy pozostałych. W technice to jak najbardziej może mieć miejsce, a pomyśl sobie - dlaczego masz nie mieć możliwości zarabiania na czymś co sam stworzyłeś od podstaw, tylko dla tego że ktoś to zrobił wcześniej i nie masz do tego prawa?

08.03.2010 19:20
U-zeQ
8
odpowiedz
U-zeQ
33
Centurion

A czym tak naprawdę różni się te przykłady które wymieniłeś od programu? I to i to trzeba WYMYŚLEĆ. To nie jest tak, że stworzenie Windowsa czy oprogramowania do telefonu jest jakieś proste. Ktoś kiedyś musiał nad tym posiedzieć i to wymyśleć. Programowanie jest tak piękną sztuką, że do takich samych efektów można dojść zupełnie innymi drogami. Dlatego patenty na oprogramowanie powinny być tak samo jak na każdą inną rzecz. Siła iPhone leży w dużej mierze w urządzeniu jak i w zainstalowanym w nim oprogramowaniu. Nie po to Apple wydało kupę kasy, żeby teraz inne firmy z tego korzystały.

Tak samo jak Szampanem można nazywać wino musujące tylko z jednego regionu we Francji, tak samo jak Walkmen można odnosić TYLKO do urządzeń Sony, tak samo niektóre rozwiązania programistyczne można odnosić tylko do jednej firmy.

To wszystko są pomysły i za korzystanie z czyjegoś pomysłu powinno się płacić, bo jak wspominałem nie są to rzecz, które przyniosą jakieś zbawienie ludzkości i są godne nobla. Prawo patentowe moim zdaniem powinno być inaczej skonstruowane odnośnie leków czy urządzeń wspomagających życie itp, a inne w stosunku do programów i innych wynalazków powstałych dla rozrywki czy do pracy. Takie jest moje zdanie i jeśli HTC lub google rzeczywiście naruszyły jakieś prawa patentowe, to powinny zostać ukarane.

08.03.2010 19:23
aope
9
odpowiedz
aope
204
Corporate Occult

@U-zeQ: uważasz, że kliknięcie myszką wymyślił Microsoft i wszyscy to skopiowali, zamiast wymyślić kliknięcie nie wiem, kotem (oby tylko pojedyncze, bo na podwójne patent ma Microsoft)? Albo jakaś firma może pozwać inną, ponieważ dane wprowadza się pisząc na klawiaturze? Amazon pozwie Allegro bo za jego pośrednictwem ktoś coś sprzedaje i łamie patent? Apple pozwało HTC o dotykowy wyświetlacz, chociaż HTC robiło je długo przed Apple, ale to Apple ma patent? A co jeśli niezalezny programista, który nie zna tych miliardów patentów na pamięc (a ktoś zna?) przygotuje program, który zarobi swoje i Microsoft pozwie go, ponieważ do obsługi programu trzeba używać myszki? Toż to głupota. Pamiętasz sprawę SCO vs Linux? Tam, to było dopiero zabawnie. Jakie to szczęście, że prawo patentów na oprogramowanie istnieje tylko w USA.

08.03.2010 19:35
U-zeQ
10
odpowiedz
U-zeQ
33
Centurion

Patrzysz na to tylko z jednej strony - postaw się w pozycji osoby, która coś wymyśliła, spędziła nad tym kilka lat - i co nadal uważasz, że nie należą się tej osobie jakieś prawa?

Zresztą prawa patentowe istnieją, a mimo to ludzie używają różnych urządzeń i programów - przez to, że płacą za możliwość ich wykorzystania.

Apple pewnie bardziej niż dla idei bije się w sądzie o swoje prawa patentowe ze względu na kasę:P I ja im tego nie zabraniam - mają prawo, to niech inni płacą, albo wymyślą co innego.

Ale wracając do Twojego przykładu - Amazon nie może pozwać Allegro czy innego sklepu o to, że też są sklepem. Jeśli już Amazon miałby kogoś o coś oskarżać to o wykorzystanie ich patentu np. na zarządzanie danymi na serwerach czy czymkolwiek innym. Są rzeczy, których nie da się opatentować. Jak stworze pierwszy na świecie sklep z piaskiem(wiem głupi przykład ale nic innego nie przyszło mi do głowy) to mogę opatentować nazwę tego sklepu, logo, szyld itd. Natomiast nie stanę się właścicielem praw do sklepów z piaskiem:P Prawo patentowe jest zawiłe, ale dobrze, że jest:)

08.03.2010 19:38
aope
11
odpowiedz
aope
204
Corporate Occult

@U-zeQ: problem w tym, że każdy może pozwać w USA każdego. Nie istnieją bowiem programy, które nie łamią jakiś patentów. Problem jest taki, że patenty są często absolutnie absurdalne a patentują Ci, którzy maja kasę. I nie ma to nic wspólnego z innowacją. Służą tylko niszczeniu konkurencji, niczemu więcej. Apple nie wymyśliło pierwszego urządzenia z dotykowym ekranem. Tym samym iPhone też łamie, nawet podstawowe, patenty.

08.03.2010 19:44
U-zeQ
12
odpowiedz
U-zeQ
33
Centurion

Apple nie wymysliło pierwszego telefonu z aparatem dotykowym, ale wymyśliło pierwszy telefon z takim konkretnym wyświetlaczem. I w tej wojnie nie chodzi o to, że ten wyświetlacz jest dotykowy, ale zapewne chodzi o technologię multitouch. I dlatego Apple powinno walczyć o swoje prawa. To, że robi to prawdopodobnie głównie z powodów finansowych to inna sprawa:P

Nie wiem czy wiesz, ale w USA jest taka mała firma, nie pamiętam nazwy. W każdym razie jest to firma w której pracuje kilku informatyków i cała armia prawników. Wiesz czym się zajmują? Szukają w Windowsie technologii na które MS nie ma patentów, po czym patentują je i żądają odszkodowań.

To, że w USA każdy może pozwać każdego jest bardzo dobre. Owszem dochodzi do różnych idiotyzmów, ale tam przynajmniej ludzie potrafią walczyć o swoje. W USA nie ma takich jaj jak u nas. Jako przykład podam stan serwisów gwarancyjnych w naszym kraju. Może nie we wszystkich firmach, ale np. polski serwis Apple(wiem z własnego doświadczenia) to dno dno dno... Właściwie każdy serwis z jakim się spotkałem w Polsce ma na celu jedno - pokazać, że klient wszystko źle zrobił i najlepiej, żeby on w ogóle jeszcze zapłacił. W USA tak nie działa, bo wszyscy wiedzą, że każdy może pójść do sądu, więc tam wszystkich traktuje się z szacunkiem...

Poza tym dzięki właśnie takiej możliwości walki w sądzie o wszystko prawo w USA jest PRZESTRZEGANE. Nie to co u nas....

08.03.2010 19:45
13
odpowiedz
zanonimizowany38189
107
Senator

Ekran dotykowy jest nierówny ekranowi dotykowemu. O ile wiem to Apple pierwsze stworzyło ekran pojemnościowy (o ile dobrze pamiętam nazwę) i technologię multi-touch. Ma prawo teraz czerpać z tego profity - czyli albo ktoś zapłaci za licencję, albo niech spodziewa się procesu. Dla mnie to normalne - jak ja coś wymyślę nowego, też chce mieć z tego profity, bo zazwyczaj nie robi się tego dla ideologii.

Uprzedzę pytania - tak, Microsoft też ma pełne prawo do swoich patentów. Amazon też.

08.03.2010 19:49
aope
14
odpowiedz
aope
204
Corporate Occult

Apple pozwało HTC m.in. za:

- "Time-Based, Non-Constant Translation Of User Interface Objects Between States,"
- "Touch Screen Device, Method, And Graphical User Interface For Determining Commands By Applying Heuristics," - przewidywanie zachowań użytkownika na podstawie dotykowego urządzenia i interfejsu użytkownika.
- "Unlocking A Device By Performing Gestures On An Unlock Image," - odblokowywanie urządzenia za pomocą gestu nad obrazkiem.
- "List Scrolling And Document Translation, Scaling, And Rotation On A Touch-Screen Display," - przewijanie listy, tłumaczenie dokumentów, skalowanie, obracanie obrazu na dotykowym ekranie.
- "System And Method For Managing Power Conditions Within A Digital Camera Device,"
- "Automated Response To And Sensing Of User Activity In Portable Devices," - automatyczna reakcja systemu na podstawie zachowania urządzenia i użytkownika.
- "GMSK Signal Processors For Improved Communications Capacity And Quality," -
- "Conserving Power By Reducing Voltage Supplied To An Instruction-Processing Portion Of A Processor," - oszczędzanie energii dzięki obniżaniu napięcia do procesora.
- "Object-Oriented Graphic System,"
- "Object-Oriented Event Notification System With Listener Registration Of Both Interests And Methods"

Czy cokolwiek z tego, pojawiło się w iPhone jako pierwsze? Przecież to paranoja. Gdzie tu innowacja Apple'a? Bo ja nie widzę. Konkurencja miała to od lat, zanim iPhone się pojawił.

08.03.2010 19:51
U-zeQ
15
odpowiedz
U-zeQ
33
Centurion

Kaarde dobrze pisze.

Kiedyś uczyłem się o prawie patentowym i o ile dobrze pamiętam to są dwie kategorie pomysłów. Są idee(np. telefon z dotykowym ekranem) oraz sposoby realizacji tych idei(czyli np, taki ekran jaki stworzyło Apple). I inaczej się na te dwa przypadki patrzy :)

apoe - konkurencja miała, owszem, ale nie tak jak Apple ma to zrobione. I o to chodzi. Nie chodzi o idee telefonu z ekranem dotykowym, ale o to jak ten ekran działa, jak jest konstruowany itd.
Poza tym to o co Apple oskarża HTC a to co im sąd przyzna to są dwie zupełnie różne rzeczy ;) Poczekajmy do zakończenia tej wojny i wtedy zobaczymy co i jak.

Taka dygresja - odblokowywanie telefonu poprzez gest na obrazku rzeczywiście jest pomysłem Apple, który wprowadzili jako pierwsi - oglądałem pierwsze prezentacje iPhone i tam bardzo się tym chwalili - tym, że mają prawa do tego też. I dlatego HTC jak i inni producenci powinni płacić za wykorzystanie tego pomysłu:P

08.03.2010 19:56
aope
16
odpowiedz
aope
204
Corporate Occult

@U-zeQ: tyle, że technologia multi-touch pojawiła się ponad 20 lat temu. Apple nie miało z nią nic wspólnego, a przypisało sobie...niecałe trzy lata temu. Tak działają patenty w USA. Nie należą do wynalazców, tylko do tego, kto ma na nie kasę.
http://www.apple.com/legal/trademark/appletmlist.html

08.03.2010 20:02
U-zeQ
17
odpowiedz
U-zeQ
33
Centurion

apoe - myślisz, że każdą jedną rzecz wymyśloną i zrobioną przez Apple własnoręcznie robił Steve Jobs? W Apple, Ms, Google pracują setki tysięcy ludzi i każdy z nich coś robi. Ponieważ zgodzili się pracować w takiej a nie innej firmie(zgodzili się poprzez podpisanie umowy o pracę) to prawa do ich pomysłów zostają w firmie, która w wiekszosci wypadków finansuje dane badania czy pracę programistów. iPhone jest wynikiem pracy wielu tysięcy ludzi i owszem właścicelem praw jest Apple, ale w specyfikacji danego patentu są dane ludzi, którzy rzeczywiście coś wymyślili. W iPhone możesz sobie poczytać w ustawieniach coś takiego co się nazywa "Legal" jest to spis wszystkich technologi użytych w tym telefonie jak i są dane tych co mają do nich prawa. Tak to wszystko działa.

08.03.2010 20:05
aope
18
odpowiedz
aope
204
Corporate Occult

@U-zeQ: to pewnie jest tam też, że za technologie multi-touch odpowiedzialne jest Bell Labs, czy jak kto woli teraz Alcatel-Lucent? :)

08.03.2010 20:26
19
odpowiedz
zanonimizowany38189
107
Senator

aope
Opatentowali to? Jeśli tak, niech pozywają Apple - maja prawo.

08.03.2010 20:47
aope
20
odpowiedz
aope
204
Corporate Occult

@Karrde: a co, jeśli Apple opatentowało? Patenty naprawdę nie należą do wynalazców danego rozwiązania, tylko do tego, kto sypnie kasą. I jeśli Apple to opatentowało, to AL nie ma nic do gadania...tak to działa i dlatego jest to do d*py kompletnie. Bo tu nie o innowację chodzi, tylko o kasę...

08.03.2010 20:51
21
odpowiedz
zanonimizowany38189
107
Senator

Oczywiście, że chodzi o kasę. Po to się wynajduje różne rzeczy, żeby mieć z tego kasę. Sorry, ale kto słyszał o multi-touch nim Apple wprowadził go w iPhonie? Poza tym tak jak U-zeQ pisze - idea jest czymś zupełnie innym od faktycznej konstrukcji. Bell Labs może i wpadło na taki pomysł, ale to Apple pierwsze skonstruowało.

Inaczej wszelcy fantaści mieliby pełno patentów. :)

08.03.2010 21:02
aope
22
odpowiedz
aope
204
Corporate Occult

@Karrde: pierwszego urządzenia z multi-touch nie skonstruowało Apple. Tak jak klikania myszą nie wymyślił Microsoft, tak samo zorientowanego obiektowo interfejsu użytkownika nie wymyśliło Apple (to jest dopiero niezłe, bo pod to można podciągnąć absolutnie KAŻDY interfejs mobilnych urządzeń i nie tylko mobilnych), podobnie jak interfejsu al'a MMO nie wymyślił Microsoft (a złożyli na taki wniosek do biura patentowego!). Tu nie chodzi o wynalazki, ani o ochronę IP. Wszyscy wiemy, jak takie sprawy sie kończą - ugodami. To są milionowe zastrzyki gotówki. I niech sie korporacje między sobą tłuką, spoko. Ale pociągać bogu ducha winnych niezależnych programistów do odpowiedzialności? Blokować innym możliwość korzystania z iTunes (Palm i ich WebOS) i wiele innych rzeczy? To potrafi tylko tak faszystowska firma jak Apple. Żeby nie było - nie mam nic do ich produktów (sam widziałem, jak Mac z powerpc radzi sobie z grafiką, pc z windows nie ma startu, a przynajmniej nie miał), mam do ich polityki. Microsoft zrobił z nich durni, ukradł im pomysł, maja od tamtego momentu kompleksy i jakąś maniakalną, chorą potrzebę głoszenia swojej innowacyjności, ok. Ale prosze Cię - to jest oprogramowanie a nie technologia Blu-Ray czy DVD. Czy pisząc jakąś aplikacje spodziewasz się, że *na bank* łamiesz kilkadziesiąt patentów, o których w życiu nie słyszałeś? To hamuje rozwój technologii. Za chwile dojdzie do kuriozalnej sytuacji, w której ktoś kogoś pozwie za umieszczenie na stronie przycisku "Wyślij" i okna "Ustawienia" w programie komputerowym. To nie jest dobre. To jakaś paranoja (bo i na przycisk "Wyślij" i na okno "Ustawienia" z pewnością patenty są).

08.03.2010 21:18
23
odpowiedz
likfidator2
12
Konsul

Zacznijmy od tego, że Apple nie ma patentu na multiTouch, ale na konkretną technologię, której użyło aby multitouch w iPhonie działał tak dobrze. Jakie firmy poza HTC i Apple mają tak dobre wyświetlacze? Apple wydało pieniądze na badania, opatentowało technologię, która wkrótce zaczęła przynosić zyski. Wtedy wkracza na rynek HTC z "nowym" produktem, który ma rewelacyjny wyświetlacz, podczas gdy reszta firm np. Samsung produkuje gorsze produkty będąc świadoma patentów Apple. Ciekawe kto tu jest tym złym...

Zresztą patenty to jedyna rzecz, która umożliwia małym firmom nawiązanie walki z gigantami. Dzięki patentom jest w ogóle możliwość zaistnienia na rynku. Gdyby nie patenty, to duże firmy bez problemu wykańczałyby początkującą konkurencję dzięki większym finansom, a tym samym lepszemu marketingowi.

Co do patentów na oprogramowanie, to nikt przecież nie zagląda do kodu źródłowego! Natomiast walka o konkretne cechy aplikacji jest jak najbardziej na miejscu, jak chociażby przykład z odblokowywaniem ekranu.

Wyobrażacie sobie, gdyby każdy mógł nazwać swój program graficzny "Photoshop", albo stworzyć grę o nazwie "Star Wars"?

Żeby nie było kompletnie nie na temat, to pomysł M$ nie jest wcale jakiś rewolucyjny. Właściwie M$ jest jedyną firmą, która jest w stanie go zrealizować. Jest już odpowiednie SDK czyli XNA w tym przypadku, które działa na X360, PC i pewnie już zostało przeportowane na WM. Nie mówiąc o pełnej kontroli nad Windows dla PC i WM, czy własnej konsoli. Żadna inna firma czegoś takiego nie ma. Nintendo i Sony mogą co najwyżej połączyć konsole stacjonarne z przenośnymi(Sony ewentualnie dodać telefony SE). Jest jeszcze Apple, które pozwala uruchamiać aplikacje z iPhone'a na iPadzie, a także jest dostępny pełny symulator iPhone'a w xCode na maku, jednak poza iPhonem ich sprzęt jest raczej niszowy, a jeśli chodzi o gry to już w ogóle margines.

08.03.2010 21:21
24
odpowiedz
zanonimizowany38189
107
Senator

aope
Więc kto skonstruował pierwsze urządzenie z multi-touch? Link do urządzenia, informacji poproszę. :)

Co do iTunes. To jest ich program, oni go stworzyli - mogą dyktować jakie chcą warunki na jego użytkowanie. Tak samo jak mogą dyktować na jakich komputerach może być instalowany Mac OSX - bo to jest ich system. Tak samo Microsoft może zezwolić na używanie Windowsa tylko w środy. Zresztą kiedyś była głośna sprawa integracji IE z Windowsem. IMHO głupota - ich system, ich prawo integrować cokolwiek im się podoba.

08.03.2010 22:15
U-zeQ
25
odpowiedz
U-zeQ
33
Centurion

apoe - uważasz, że oprogramowanie to nie technologia? Napisałeś kiedyś jakąś aplikację? To nie takie proste jak się wydaje. To też jest technologia, to też są pomysły, to też jest praca...

08.03.2010 22:18
wysiak
😉
26
odpowiedz
wysiak
95
tafata tofka

Karrde -->
"Multi-touch technology began in 1982, when the University of Toronto's Input Research Group developed the first human-input multi-touch system."
http://en.wikipedia.org/wiki/Multi-touch
;)

08.03.2010 22:38
aope
27
odpowiedz
aope
204
Corporate Occult

@U-zeQ: oczywiście, że oprogramowanie to technologia. Ale patent na klikanie myszką czy dotykanie ekranu, to jakaś bzdura.

@likfidator2: źle myślisz. Patenty zabijają małe firmy. Jeśli mała firma wymyśli coś swojego, zacznie zarabiać na tym pieniądze, jej oprogramowanie stanie się konkurencyjne do tego, stworzonego przez jakąś korporację, to patenty tę firmę zniszczą. To niczemu nie służy. Prawo patentowe na oprogramowanie działa tylko w USA, zaden inny kraj go nie przyjął, bo to bzdura kompletna. Mówisz o małych firmach - właśnie HTC było taką małą firmą. Małą firmą na Tajwanie, która zaczęła byc konkurencją dla molocha o nazwie Apple. Co się dzieje, kiedy staje się konkurencją? Apple wytacza działa pt. patenty. Gdzie tu ta szansa dla małych firm? To samo było z Linuksem - zdominował serwery, więc Microsoft pod płaszczykiem SCO wytoczył patenty, bo Linux był zagrożeniem. Tak to działa. To nie zadna szansa dla małych firm, tylko nerwy i stres przed pozwami molochów, którym małe firmy ze swoimi produktami mogą zagrozić. Albo wykupic i zniszczyć, albo od razu zniszczyć. Tak się załatwia konkurencję.

@Karrde: a gdybyś nie mógł zainstalować iTunes na Windows, bo Microsoft by Ci to zablokował? Gdyby po podpięciu iPhone'a do Windows wyskoczyło Ci okienko "iPhone nie wspierany, kup Zune"? Wyobraź sobie, że podpinasz teraz iPhone'a do Windows i dostajesz informację, że sprzęt nie jest wspierany, kup sobie Maca. Kazdy smartfon, obojętnie jakiej firmy ma synchronizację z Outlookiem. To podstawa biznesowego urzadzenia. Sa pluginy, zwiększające funkcjonalność oprogramowania, pozwalające zarabiać małym, niezależnym firmom. Dlaczego na platformie Microsoftu nie ma z tym problemu? Dlaczego, kiedy ktoś korzystał z Palm Pre w połączeniu z iTunes, Apple wypuściło nową wersję iTunes i zablokowało Palm Pre? Ta firma gra nie fair. Zamyka się w swoim środowisku i nie wpuszcza nikogo. Gdyby tak samo postąpił Microsoft - zabawek Apple'a by nie było, bo kazdy kupujący iPhone'a, musiałby tez kupić Maca. To, co robi Apple, to draństwo i brak jakiejkolwiek etyki.

09.03.2010 09:36
28
odpowiedz
zanonimizowany38189
107
Senator

aope
Ty nadal nie rozumiesz. To jest ich sprzęt, ich oprogramowanie i mogą ustalać takie zasady jakie chcą. Tak jak ja piekąc własne pączki mogę je sprzedawać tylko w piątki i wyłącznie pięknym brunetkom. I nikomu nic do tego. To nie jest firma charytatywna tylko potężna korporacja nastawiona na zysk i pilnująca własnych interesów i tego zysku właśnie.

a gdybyś nie mógł zainstalować iTunes na Windows, bo Microsoft by Ci to zablokował? Gdyby po podpięciu iPhone'a do Windows wyskoczyło Ci okienko "iPhone nie wspierany, kup Zune"?
Ich prawo, mogą tak zrobić. Oczywiście ja wtedy będę głosował portfelem np. nie kupując Windowsa - to jest moje prawo.

Sa pluginy, zwiększające funkcjonalność oprogramowania, pozwalające zarabiać małym, niezależnym firmom. Dlaczego na platformie Microsoftu nie ma z tym problemu?
Na platformie Apple'a (iPhone/Mac) też nie ma z tym najmniejszego problemu.

Dlaczego, kiedy ktoś korzystał z Palm Pre w połączeniu z iTunes, Apple wypuściło nową wersję iTunes i zablokowało Palm Pre?
Poniewaz iTunes to ich program i nie chcą, by inna korporacja (Palm) zarabiał kasę wykorzystując ich oprogramowanie. To całkiem normalne.

To, co robi Apple, to draństwo i brak jakiejkolwiek etyki.
To co robi Apple to dbanie o swoje interesy i robią to doskonale. W biznesie słowo etyka nie istnieje. Jest tylko skuteczność i zysk. Apple nie można odmówić ani jednego, ani drugiego. Zresztą Microsoftowi podobnie. :)

09.03.2010 09:41
wysiak
😊
29
odpowiedz
wysiak
95
tafata tofka

Karrde --> No wlasnie sam widzisz, wszyscy moga robic takie wujowe dla klienta zagrywki, a jednak tylko Apple je robi..:)

09.03.2010 09:55
😊
30
odpowiedz
zanonimizowany38189
107
Senator

wysiak
Nie mam w tej chwili wiedzy czy tylko Apple tak robi, ale załóżmy że masz rację. Tylko że to nic nie zmienia. :) Apple w ten sposób dba o swój interes, inni mogą dbać w inny sposób - liczy się skuteczność. Nie odmówisz chyba Apple skuteczności w zarabianiu kasy i dbania o własne interesy? :)

Dopóki ludzie kupują produkty Apple'a wszystko jest ok, a teraz co roku notują coraz lepsze zyski. Jak przegną ze swoimi praktykami ludzie przestaną ich kupować. Proste.

09.03.2010 13:24
aope
31
odpowiedz
aope
204
Corporate Occult

@Karrde: kiedy Twój system operacyjny jest dominujący na rynku, zachowanie polegające na zablokowaniu możliwości korzystania z urządzenia konkurencji byłoby...no cóż, zjedliby Microsoft.
Mówisz, że zagłosowałbys portfelem - wątpię. Jak dobrym komputerem Mac by nie był, to bez Windows wiele rzeczy Ci odpada. Jedyne, co bys zrobił w takiej chwili, to siarczyście zaklął i wyładował nerwy na pobliskim pudełku z oryginalną kopią windows. Gwarantuje Ci, że nie powiedziałbyś wtedy "ot, ich prawo, spoko".
Napisałeś, że iTunes to program Apple'a i koniec. Kolego, program programem, ale nikt inny nie blokuje swoim aplikacjom współpracy z innymi urządzeniami. Pomyśl, co by było, gdyby Microsoft ograniczył synchronizację z outlookiem tylko do urządzeń z Windows Mobile - ja nie potrafię sobie tego wyobrazić. A Apple właśnie to robi. To nie jest dbanie o interesy (co im szkodzi, że ktoś nagra sobie muzykę do pre przez iTunes? i tak na nim nie zarobią, palm tez nie zarobi) a zwykłe skur*****.
Zadaj sobie pytanie, czy ludzie kupowaliby produkty Apple w momencie, kiedy mogliby je podłączyć TYLKO do MacOSX. Gwarantuje Ci, że gdyby nie mogli podłączyć ich do Windows, to ich zabawki nie liczyłyby się na świecie, ot, ciekawostka. Nikt nie kupi Maca tylko po to, aby skorzystac z iPhone'a. A Apple każe kupić Ci iPhone'a, aby skorzystac z ich oprogramowania. To jest dramat.

09.03.2010 13:38
32
odpowiedz
zanonimizowany38189
107
Senator

aope
Oczywiście, że nie byłbym szczęśliwy gdybym nie mógł podłączyć iPhone'a pod Windowsem. Ale to nie zmienia faktu, że mają do tego prawo. Ich system, ich zasady - ja się mogę tylko wkurzać. Jak wkurzą 90% swoich klientów wtedy mogą mieć problem. I to jest normalne.

Zadaj sobie pytanie, czy ludzie kupowaliby produkty Apple w momencie, kiedy mogliby je podłączyć TYLKO do MacOSX. Gwarantuje Ci, że gdyby nie mogli podłączyć ich do Windows, to ich zabawki nie liczyłyby się na świecie, ot, ciekawostka. Nikt nie kupi Maca tylko po to, aby skorzystac z iPhone'a.
Strzelam, ale 90% posiadaczy iPhone'a ma takiego czy innego Maka - zwłaszcza w USA. Poza tym nie wiem co próbujesz tym dowieść. To, że Microsoft może jedną linijką kodu doprowadzić Apple do bankructwa? Więc niech tak zrobią.

A Apple każe kupić Ci iPhone'a, aby skorzystac z ich oprogramowania. To jest dramat.
O ile mi wiadomo, iTunes można używać bez iPhone'a. Sam przez wiele lat tak robiłem. :P
Natomiast widzisz, sprawa z Palmem jest inna. Oni w sofcie Pre podszywali się pod iPhone'a, dzięki czemu iTunes rozpoznawał go i pozwalał synchronizować muzykę/filmy/whatever. iTunes NIE JEST programem do zarządzania muzyką/kontaktami/filmami w telefonie. iPhone jedynie wykorzystuje iTunes do tego. Palm chciał to wykorzystać jako zaletę swojego Pre, a Apple chroniąc swoje interesy (Palm chciał wykorzystać cudzy program dla swojego zysku) ich zablokował. Wszystko ok.

09.03.2010 13:55
33
odpowiedz
Lutz
173
Legend
Image

co to za bzdura z tym klikaniem myszka ?

aope proponuje pouzywac troche urzadzen creative, to byc moze skonczysz gadac farmazony.

22.03.2010 00:52
34
odpowiedz
zanonimizowany652707
26
Generał

nie bardzo to sobie wyobrarzam

22.03.2010 07:38
👍
35
odpowiedz
zanonimizowany624581
91
Senator

IMO nowy pomysł Microsoftu nie jest taki zły. Podczas podróży można przejść poziom, którego nie mogłeś przejść a, wracając do domu zagrać dalej. Bardzo fajne i moim zdaniem to wypali.

Technologie Międzyplatformowe pomysły Microsoftu