Microsoft przestaje dopłacać do X360
Szybko :P . Rok od premiery i juz sa na plus (czy tam malo widoczny minus :P) .
Mr_Hyde - największa dziura jest w XBL - strata na hardware tylko na początku przekraczała 100$.
Coy2K - sprawdź swoje źródła :)
"Co ciekawe koszt złożenia wynosi jedynie 6,10 dolara."
- ciekawe? przeciez skladaja to w malezji albo na tawanie albo w chinach. czego zreszta tam nie skaldaja i nie robia za kilka dolcow.
największa dziura jest w XBL
albz co masz na mysli? Bo niebardzo wiem jak to interpretować.
riddickM5- rok do roku dywizja Xboxowa przynosi ok miliarda dolców straty. Dane do sprawdzenia w sprawozdaniach MS - są na ich stronie. Gros strat bierze się nie z subsydiowania hardware - choć z X360 w pierwszym roku jest inaczej - 7 milionów x 100$ (około, taka była strata na początku, tzn po pierwszych kilkuset tys. bo na początku doliczono się kosztów produkcji ok. 750$ z uwagi na bardzo kiepskie uzyski CPU i kontrakt z IBM który zakładał stałe płatności niezależnie od uzysków) . Więc strata na hardware X360 będzie stanowić dziurę circa 500 milionów $ od listopada zeszłego roku, i będzie większa niż na XBL.
Utrzymanie XBL sporo kosztuje, a na razie za mało jest (było) posiadaczy XBLG. Zobaczymy wyniki fiskalne za rok 2006, może coś się zmieni ale na razie jest tak jak mówię- największa strata jest na XBL
odpoczątku wiedziałem że M$ wyjdzie na plusie no i tak chyba będzie no ale firma sony chyba zbankrutuje(oczywiście wyolbrzymiłem) ale sami są sobie winni bo oddali pole do popisu konkurentowi Microsofowi!!
Coy2K---> żaden koncern nie może sobie na coś takiego pozwolić. Jeszcze się okaze ze Vista będzie niewypałem i M$ nie będzie miał z czego finansowac strat reszty koncernu i będzie w sytuacji wcale nie lepszej niż sony, a ta wcale nie jest taka zła. W ostatnich miesiącach koncern wyszedl na prostą, niestety wadliwe baterie do notebookow i gigantyczne koszty zwiazane z PS3 spowodowały że ten kwartal jak i nastepne nie będa najciekawsze, ale mysle ze sony spokojnie z tego wyjdzie.
Raz3r ===> Bredzisz chlopie. Vista? Oni nawet jeszcze nie zaczeli robic kasy na Viscie. Zwykle licencje dla firm to sa prawdziwe pieniadze. A nim firmy i korporacje sie przesiada na Viste minie 2-3 lata. Przyklad z dzisaj - koszty licencji dla sredniej firmy (110 pracownikow) + 20-30 serwerow, same typowe aplikacje + sms 2003 koszt licencji = 120 000 euro.
MS w kwartal ma wieksze zyski niz Sony w rok. Pamietaj ze koszty produkcji dla MS sa nieomalze zerowe - cena podana powyzej to tylko licencje, numerki bez nosnikow, ksiazeczek itp.
Raz3r no ja mam nadzieje ze z tego wyjdzie, bo kiepsko by było jakby zbankrutowali i przestali produkowac ps3 :)
a co do Visty... nie boj sie, niewypalem nie bedzie dlatego ze tak jak w przypadku sony i konsol playstation tak i seria windowsow ma swoich zagorzalych fanow i zaslepionych fanatykow ktorzy kupią wszystko oznaczone naklejką "małomiękkich" :)
3miś---> cięzko mi się z toba sprzeczać bo doceniam twoją wiedze :), ale jakie korzysci będa dla firm z przejscia XP-> Vista, skoro wiekszosc zmian jest tylko kosmetyczna, a wiekszosc programow uzytkowych z powodzeniem da sie odpalic na XP i to conajmniej przez najblizsze pare lat...? Do tego dochodzą koszty kupna naprawde mocnych komputerow, ktore umozliwia sprawne i w miare szybkie dzialanie visty...
Coy2K---> tak, ale dlaczego ktokolwiek mialby kupowac ten system? :) Naprawdę w chwili obecnej nie widze zadnego powdu, oprocz tego ze niektore gry z logiem M$ beda wymagaly DX10 ( do odpalenia konsolowych odpowiednikow tych gier wystarczy X360) i paru aplikacji, z ktorych wiekszosc i tak bedzie miala odpowiedniki dzialajace na xp.
windowsyo to mają akurat głównie antyfanów, ale i tak po raz kolejny opanują rynek bo są najlepsze po prostu.
wszystko na nich działa, nie da się nic zepsuć i ładnie wyglądają. nie ma dla nich konkurencji.
Raz3r -->
wszystko do czasu. W pewnym momencie nowy office bedzie tylko dla Visty i wtedy firmy zaczna przechodzic. 3mis wlasnie napisal, ze M$ zacznie zarabiac na Viscie dopiero za kilka lat moze za 2 moze za 4. Bo firmy tak szybko przechodzic nie zaczna, sam napisales czemu.
Ale jak zaczna, a kiedys to nastapi, to wtedy M$ zacznie trzepac kapuste. Oprogramowanie to fajna dziedzina - najpierw sporo inwestujesz, ale potem odcinasz kupony za free. A majac pozycje M$ mozna byc pewnym wysokiej sprzedazy.
BIGos -->
rozumiem, ze 99% tych antyfanow korzysta na co dzien z Windowsow? Tez bym chcial miec az tak zagorzalych antyfanow... :/
Raz3r - a skąd to stwierdzenie, że zmiany między XP, a Vistą są kosmetyczne? :) Jak dla mnie (laika w tym temacie) jeżeli robią nowy system praktycznie od podstaw przez parę lat - to nie mogą być kosmetyczne zmiany.
Raz3r predzej czy pozniej Vista zacznie przynosic masakryczne zyski, chocby z powodow takich, ze Microsoft wymusi to na swoich potencjalnych klientach... chocby poprzez zakonczenie supportowania Xp-ka, a skupi sie wyłącznie na Viscie
Raz3r ===> To nie tak. Srednia swiatowa w wymianie sprzetu, serwerow i czesto systemow to 3 do 5 lat. Pamietaj ze sprzet jak zostanie zamortyzowany jest dla firmy ciezarem i warto go wymienic. 120 000 euro dla 110 osobowej firmy. A pewien koncern w ktorym pracowalem 2 lata temu oglosil zakup 60 000 licencji na XP, 60 000 na Office XP...
W firmie nie ma czegos takiego jak fan czy antyfan. To sa bzdury dla nastolatkow w domu. W prawdziwym zyciu uzywa sie tego co jest dobre i oplacalne (vide Sun i Exchange 2003 SP 2).
A MS ma bardzo silna pozycje a kwoty ktore tam przeplywaja sa duzo wyzsze niz na rynku domowym.
Coy2k ===> z supportowaniem to tez nie jest tak. NT 4 nie jest juz dawno supportowany niby no nie? Wiele koncernow nadal ma ten system na wielu stacjach i serwerach. JEszcze w tym roku w Vodafone dostawalismy aktualne patche dla NT 4.0
Raz3r -> Tylko kosmetyczne zmiany? Hmm...:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Microsoft_Windows_Vista
(bardziej szczegółowo masz na angielskiej wersji Wikipedii)
Poczytaj także topic o Viście na forum, wątpię, by pochlebne opinie, które tam można wyczytać wynikały tylko z nowego kształtu guzika menu start.
Swoja droga - ma juz ktos jakis sprawdzony i dzialajacy release Visty?
Chetnie bym sprawdzil ten system, a niedawno widzialem, ze ktos cos na ten temat pisal.
Zaznaczam: w Styczniu tudziez najdalej Marcu kupuje nowy sprzet razem z systemem (no chyba, ze Quad Core dla ludzi bedzie opozniony) wiec to nie piractwo ;)
Edit: no ok moze zbyt sie z tym afiszuje ;p Ale jakas podpowiedz co do release moglaby pasc.. ;p
jakie korzysci będa dla firm z przejscia XP-> Vista, skoro wiekszosc zmian jest tylko kosmetyczna, a wiekszosc programow uzytkowych z powodzeniem da sie odpalic na XP i to conajmniej przez najblizsze pare lat...?
Komputer domowy wykorzystuje tylko ok 1% możliwości systemu. Aplikacje serwerowe wykorzystują 70% możliwości systemu na stacji. Nie dziwię Ci się, że nie wiesz, jak wygląda wykorzystanie funkcjonalności Windowsa w rzeczywistości. Domyślam się, że nie masz bladego pojęcia o tym, co to jest WMI. A 80% aplikacji MS opiera się na tym mechaniźmie. SMS dzięki temu może zapewnić praktycznie pełną kontrolę nad paczkami. MOM może zostać rozszerzony o nowe reguły neidostępne z poziomu konsoli. SQL 2005 może przy wykorzystaniu .NET-u 2.0/3.0 oraz WMI sam zbierać informacje o stanie stacji włącznie z licznikami.
tak, ale dlaczego ktokolwiek mialby kupowac ten system? :) Naprawdę w chwili obecnej nie widze zadnego powdu, oprocz tego ze niektore gry z logiem M$ beda wymagaly DX10 ( do odpalenia konsolowych odpowiednikow tych gier wystarczy X360) i paru aplikacji, z ktorych wiekszosc i tak bedzie miala odpowiedniki dzialajace na xp.
Dlatego, że jest stabilny, szybszy od XP, lepszy dla gier od XP? W bf2 mam o około 10 klatek więcej niż na XP. I to przy driverach w wersji beta.
iele koncernow nadal ma ten system na wielu stacjach i serwerach. JEszcze w tym roku w Vodafone dostawalismy aktualne patche dla NT 4.0
3M ==> Ale sam wiesz, że patche pod nei supportowany system są "wydawane" na innych zasadach niż normalnie. To jest kwestia umów z MS w danym państwie.
TzymischePL nie sprzeczam sie, ale wiem ze jesli M$ bedzie chcial sprzedac Viste to sprzeda :)
legrooch ===> raczej umow globalnych.
Auxarius ===> Ja bede mial 5 grudnia... edycje Home. :D
Pozazdrościć to można nintendo :)
3M ==> Miałem na myśli support podpisany indywidualnie przez kompanię/firmę, w ramach której do momentu chęci migracji MS zobowiązuje się do dostarczania uaktualnień naprawiających wykryte błędy.
Bo kupisz w styczniu to nie piractwo? ;)
Co do xbx - juz podczas cyklu zycia 1 konsoli mowiono ze ms nie zalezy na szczegolnym jego przedluzaniu jak i zyskach z samej sprzedazy. Dokladnych linkow nie podam ale padaly stwierdzenia ze moga dokladac do kazdej konsoli i produkowac szybciej nastepne wersje po to aby zdominowac ten rynek i czerpac z niego zyski juz w aspekcie wieloletniego funkcjonowania. Coz, MS z swoja pozycja finansowa moze sobie na to pozwolic, sony nie ;p
legrooch ===> ja tez :D
zekke ===> i to jest wlasnie cos czego sie obawiam...
zekke - trochę tylko nieładnie że zostawiają kilkanaście milionów posiadaczy Xboxa w rozkroku - część z nich ma konsolę mniej niż 2 lata. Rozumiem chęć do zdominowania tego rynku za wszelką cenę, ale módl się żeby nie chcieli nowej konsoli co 2 lata wypuszczać...
Logadin - oni ten system już chyba 2 raz od zera piszą, zmiany nie mogą być kosmetyczne :D
albz74 ===> Owcami sie nikt nie przejmuje..
Skad ten pomysl ze niby 2 razy przepisuja? :D
ale módl się żeby nie chcieli nowej konsoli co 2 lata wypuszczać...
Juz teraz ktos (niepowiem kto dokladnie bo niepamietam) z M$ ogłosił iz cykl zycia X360 bedzie dluzszy niz pierwszego X'a (z tego co pamietam to w nowym PSX czytałem o tym)
Wiec tym raczej nie ma co sie martwic.
Dobra konsola, dobra kasa. Sony póki co ma tylko dobre teksty kabaretowe swoich managerów.
albz74 - akurat to mnie nie interesuje w ogole, nie zamierzam kupowac konsoli od ms, chyba ze wykupi capcom, namco, square, atlusa i hideo :P
TzymischePL - obiło mi się o uszy kiedyś - kryptonim Longhorn :) ale może się mylę, może tego systemu miało nie być :)
legrooch - jesteś pewny że to nie była Vista ?
Jestem pewny :)
Na początku kodowo Longhorn oznaczono jądro. Później pojawiła się Vista (i tu twierdzono, że to jest od nowa pisane). Longhorn jako jądro rozwija się pod serwer i wtedy znów zmieni nazwę kodową.
http://www.microsoft.com/windowsserver/longhorn/default.mspx
albz74 ===> tak jestem pewny ze Legrooch ma racje.
a wlasnie, spoznilem sie :D
Ok. A jakie jądro siedzi w Viście ?
3M ==> Teraz tylko czekać, jak po premierze Longhorna zacznie się rzucanie stwierdzeń i zadawanie pytań na temat:
a) "Czy opłaca się instalować Longhorna w domu? Podobno gry na nim lepiej działają."
b) "Znów robią z niego Linuksa! Dorobili wreszcie tryb konsolowy!"
c) "Linuks jest tańszy! Po co kupować serwer za tyle pieniędzy?"
albz74 ==> 6.0
Vista odniosla sukces jeszcze przed wydaniem, panowie, nie ma co sie oszukiwac...za rok prawie kazdy bedzie pisal z kompa w ktorym jest Vista, czesc bedzie miala legalny system, czesc nie. Firmy beda musialy miec legalny, dodatkowo osoby ktore beda mialy pirata kupia karty graficzne, moze rowniez procesory ( nie wiem, ale na moim procku chyba cos jest, ze pod Viste byl robiony, athlon64 3000+, nie chce mi sie sprawdzac...) pod Viste...
domyslam sie, ze Microsoft dostaje jakas sume pieniedzy za to, ze taki Geforce, karty AMD ( Radeon ) bedzie optymalizowany pod Windowsa? mam racje? jesli mam, to sa to gigantyczne sumy, dodatkowo jesli mam racje to podobnie jest z programami pod Viste...
snopek9 ==> U mnie na A64 3000/2GB Vista zapierdziela jak ta lala. Aż można popaść w zachwyt :)
legrooch ===> dokladnie tak bedzie. Co do punktu B, do dzis wielu kolesi mowi ze consola w 2000,2003 to "DOS".
A ja czekac musze do 5-go grudnia.. za to bede mial full legalna versje najwyzszej home edition oczywiscie darmowo :D
pytanie do speców od systemów MS - czy na XP Home można udostępnić poł. internetowe, czy to tylko możliwe w XP Prof ?
offtop! BTW moszna chyba
Kurde, fajna sprawa, ale ja tak bardzo MS nie lubię;P
Edit: już minął rok?
albz74 ===> ciekawe pytanie. Nie uzywalem home od lat, ale wydaje mi sie ze powinna byc mozliwosc. Wejdz we wlasciwosci jakiegos polaczenia sieciowego i zakladka zaawansowane.
albz74 -->
mozna, nie ma zdalnych pulpitow - to najwieksza roznica dla domowego usera.
3M ==> Ja z firmy dostaję darmowe Windowsy i Office (koszt firmowy) w wersjach Enterprise do zadań domowych :)
Więc czekam na swoją Ultimate, a w międzyczasie "testuję" finalny wyciek ;)
Jestem pełen podziwu dla MS.
legrooch ===> ja odkad zmienilem prace juz nie dostaje - chociaz to nie jest jakas wielka przeszkoda w uzyskaniu dowolnych wersji. Tak czy inaczej wlasnie przepycham ta umowe licencyjna i jak wszystko pojdzie ok to bede mial swoje dowolne edycje bez problemow :D
legrooch - zachwycac sie tym ze os chodzi szybko na 3GHz i 2GB ramu? Paranoją by było gdyby szybko nie chodził
zekke ==> Paranoją jest to, że ten system chodzi dwa razy szybciej od XP nie wspominając o wydajności gier. Dopiero teraz widać, jaki to był komputer do gier :)
no to chyba dobrze ze chodzi 2x szybciej od xp, ja poki co odpuszczam sobie viste i inwestowanie w pc. hardware i tak wykorzystuje tylko w grach (a nie pamietam kiedy wyszlo cos ciekawego na pc), do pracy wystarczy mi sporo nizszy konfig.