Kawałki fundamentalne vol. 1
Miałem pomysł na podobne zestawienie - czyli przedstawić i opisać utwory z jakiegoś powodu dla mnie ważne. Ale póki co nie mam motywacji. Także - rispekt, mocny zestaw, choć akurat tych zespołów nie słucham (a znam 3 z 5 :P).
@sekret_mnicha - tak naprawdę, jak pomyśleć, to tych kawałków robi się strasznie dużo :) Ale po kolei, po trochę - zabrakło np. w tym zestawieniu polskiej schizmy, ale to też z czasem się pokaże. Znasz 3 z 5 - sepulturę można z zestawienia odrzucić, więc 2 z 4 - pro pain i agnostic front?
Nie inaczej :) Nietrudno się domyślić.
A że kawałków mnóstwo... nie dziwota. Też bym się nie zamknął w jednym wpisie.
Jedyny album Sepy - po odejściu Maxa - jaki mi się podobał to Dante XXI. Mógłbym zrzędzić, że schematyczny i mechaniczny ale co tam, ważne że dobrze sie słucha choć do mistrzowskiego Rootsa mu nie po drodze, to inna galaktyka.
Plus za pomysł na notkę!
@SpecShadow - a mi jakoś Dante XXI nie podeszło - doceniam koncepcję i kunszt, ale po prostu mnie ta płyta znudziła, stąd w przenośnym odtwarzaczu na długo nie wylądowała :)
Ciekawe zestawienie. Nie wszystko znałem, przesłuchałem, nie wszystko do mnie trafia, ale muzyka to przecie kwestia bardzo osobista (a Sepultura wymiata ;)).
Sam miałbym niemały problem z taką listą... na pewno musiałby tam się znaleźć jakiś utwór Queen, Iron Maiden, Megadeth, Machine Head, Marilnyna Mansona, Aerosmith, Slipknot, The White Stripes, Queens of the Stone Age, Kyuss, Eminema, The Sisters of Mercy... nie, nie mógł bym po prostu zrobić takiej listy i dać tam mniej niż 30 utworów ;)
@rog1234 - gdybym miał wszystkie kawałki zmieścić w jednej notce, byłoby ich kilkadziesiąt :) Akurat z tego co wymieniłeś raczej nic by na nią nie trafiło, oprócz Queen - który sam zajął by kilka czy kilkanaście pozycji ;)
Mi może by się udało, większym problemem byłby jedne wykonawca, którego utwory mają tyle, że przed niedawnym zniesieniem limitu czasowego na YT, na stronie były może 3 utwory.
Plus jest taki, że nie ma takiego Top Wszechczasów z Trójki, gdzie same legendarne utwory legendy muzyki i się słuchać odechciewa.
H2O pan kojarzy? Boston powah. Też przyjemni. Choć osobiście wolę melodic hardcore, a nie... hm. Pure hardcore :p
zdenio - nie kojarzyłem, ale już przesłuchane, żonie bardziej się podoba, ale ja też doceniam takie granie :) tyle, że wolę cięższe hehe
Naprawdę mocna ta lista. Mi tylko z niej jakoś pro-pain nie podchodzi, bo wszystko co choćby odrobinę wiąże się z punkiem mnie odrzuca ; p. Ja jakoś w mojej ewolucji muzycznej poszedłem i na razie zostałem w thrash metalu i w sumie to nie wiem czy byłoby mi tak ciężko bo w sumie najbardziej cenie te piosenki, do których mam największy sentyment(np. pierwsza ich usłyszana piosenka ). W sumie to może nawet spróbuję ; d
1. Metallica For whom the bell tolls
Za to, że rozbudziła we mnie miłość do metalu i ciągle jest piosenką, o której mowie jako o ulubionej. Poza tym stara meta rządzi \m/
2.Slayer Raining blood
Chyba nigdy już nie powstało nic bardziej threshowego niż to, nic nigdy nie miało takiego powera.
3. Kreator Tormentor
Tylko on może walczyć z Raining. Do tej pory mam ciary na plecach, gdy to słyszę.
4. Megadeth Symphony of destruction
Pierwsza piosenka bandu Dave'a która mi się spodobała i w ogóle ma ten klimat.
5. Opeth The moor
Tak jak wyżej pierwszy usłyszany, pierwszy, który mnie zmiażdżył.
Do mnie niezabardzo trafia tez taka lista tez nielubie punkowej mzyki i zbytniego hardkoru ;] (wkoncu to zecz gustu) ale zato ja slucham od czasu do czasu System of a down, Dream Theater - The Dark Eternal Night z tym kawalkiem superr :D
No i metalica i ballady :D suuper, ACDC tez ciekawe, polecam ! :)
@Dan99iel - ta lista i tak jest w miarę łagodna, słucham cięższych rzeczy, te są w miarę strawne dla każdego odbiorcy :) Natomiast, dobry thrash metal mocno sobie cenię, chociaż całej stylistyki wielu fanów tego odłamu metalu nie trawię ;)
@Rybson - AC/DC to klasyk, grali jak zacząłem słuchać muzyki, dalej grają i dalej mają coś w sobie, tak jak Motorhead i kilku innych starych wyjadaczy.
Pojawi się lista fundamentalnych kawałków z innych gatunków, będzie punk, będzie polskie granie, będzie elektronika i jakiś kompletny miszmasz :D