Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

tvgry.pl Gry z gazetek, w których wtopiliśmy całe dzieciństwo

03.01.2023 18:48
marcinho01
1
marcinho01
55
Pretorianin

Świetny i nostalgiczny dla wielu graczy materiał! Między innymi i dla mnie :D Gry z gazetek na przełomie lat 90/2000 to główne źródło komputerowej rozgrywki, dostępne za niewielką cenę, a i gazetki się czytało. Pamiętam jak dziś, mój pierwszy ever tytuł z gazetki to MDK. Bodajże z pisma Gry Komputerowe, ale głowy nie dam sobie uciąć. Potem były Apostołowie 1, jeszcze wtedy nie znałem Herosa 3 :D A potem leciało. Mam do dziś stare płyty w domu, które nie tak dawno instalowałem i przekonywałem się, co dziś chodzi na nowych systemach operacyjnych. Okazuje się, że całkiem sporo tytułów jest wciąż grywalnych.

Ale do meritum. Moje tytuły z gazetek, które ukształtowały mój growy światopogląd, i które od czasu do czasu odpalam :D
1. Delta Force 1- CD-Action
2. Delta Force 2- Click!
3. Arcanum- Gamestar
4. Fallout 1 i 2- Click!
5. Shadow Company- Left for Dead - Play (Commandos w wersji współczesnej)
6. Mobile Forces- CD-Action (Counter Strike w wersji dla ubogich, ale jak wciągał!!!)
7. Rainbow Six- Rogue Spear - CD- Action

To tak z grubsza :D

03.01.2023 19:16
2
odpowiedz
1 odpowiedź
Necross123
53
Konsul

Wspomnienia wróciły. Dzięki Panie Mateuszu za wspomnienie gazetek Playstation. Płyty z demówkami zmieniało się wtedy na potęgę na konsoli (wtedy czasy, gdy karty pamięci (1MB) na swoim PSX miało niewielu), ale do dziś pamiętam, że w jednej takiej płytce było Music 2000 (nieco podobne do wspomnianego Hip Hop 3).
Do dziś pamiętam te gazetki, gdzie niekiedy znajdowały się również opisy przejścia danych gier z PSX (np. Final Fantasy IX (gdzie się np. dowiedziałem, żeby nie wymieniać Hammera ze względu na zakończenie, mimo, że niektóre przedmioty na sythesize wymagały również Hammer, były oczywiście też tabelki). To były czasy.

A wracając do demówek, to właśnie dzięki tym płytom z PlayStation (gazetka) dowiedziałem się o istnieniu wielu dobrych gier (Tombi, Rayman 2 (choć osobiście wolałem jedynkę Raymana), THPS 2, Mr Driller, The Legend of Dragoon, Jade Cocoon, Tomb Raider III, Spyro, Crash Bandicoot III, Crash Team Racing (Crash Bash chyba też była dostępna w wersji demo), Bust-a-groove 3, Pandemonium, Front mission III i wiele innych gier demo). Mam nadzieję, że Sony doda wkrótce nowe gry z czasów PS1. Muszę zagrać w pełniaki (zwłaszcza w Dragoona, która mi się podobała, mimo problemów z wyjściem z pierwszej lokacji w wersji demo). Gdy PS2 było dostępne, oczywiście też była płyta z demówkami (było w nim m.in demo Gitaroo Man czy AirBlade)

Co do gazetek z grami do komputera, pamiętam (chyba to było CDA), że na płycie z gazetą była pełna wersja Zeusa (razem z dodatkiem Posejdon) i chyba demówką Overlorda 1. Chyba muszę kiedyś odnaleźć tą płytę i zagrać ponownie w Zeusa, bo to była bardzo dobra strategia.
Ach, zapomniałbym wspomnieć, że kiedyś widziałem też gazetkę (chyba też CDA) z pełną wersją Gothic II (razem z Nocą Kruka). Do dziś żałuję, że nie skorzystałem z okazji.

post wyedytowany przez Necross123 2023-01-03 19:31:48
03.01.2023 19:39
marcinho01
2.1
marcinho01
55
Pretorianin

No z tym Gothic 2 to masz czego żałować kolego. Gierki w czasopismach naprawdę potrafiły być prawdziwymi klasykami. Ja do dziś mam, jak wspomniałem powyżej, Delta Force 1 i 2, a także nieśmiertelnego Morrowinda z dodatkami z Click!. Z innych klasyków to Commandos 1 i 2 z CD-Action, Deus Ex również z CDA, Operation Flashpoint... Ach wspominać można :D Dziś wszystko to niby jest dostępne za grosze w wersjach na GOG czy Steam, ale na te wersje nie popatrzysz sobie, jak prezentują się na półeczce...

03.01.2023 19:53
Sevek007
😍
3
odpowiedz
Sevek007
92
Everybody lies

Kurka wodna, Pizza Syndicate... Ale nostalgłem.

tvgry.pl Gry z gazetek, w których wtopiliśmy całe dzieciństwo