Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Futurebeat Gmail skorzysta z AI, żeby ulepszyć wyszukiwanie wiadomości

04.06.2023 17:21
Ojboli
1
2
Ojboli
155
Konsul

Śmierdzi mi to, do wyszukiwania wcale nie potrzebne jest to niby "AI"...

04.06.2023 18:28
😂
2
odpowiedz
zanonimizowany1349061
16
Generał

Wyszedł Patch 1.0.2d do Diablo 4 a wy tu o takich głupotach piszecie.

04.06.2023 18:57
Cziczaki
3
1
odpowiedz
Cziczaki
198
Renifer

Outlook to ma od lat a z AI nie korzysta.

04.06.2023 21:02
4
4
odpowiedz
sabaru
26
Senator

Niedługo to każde usprawnienie do każdego programu czy czegokolwiek innego będzie nazywane AI choć to są zazwyczaj nieco bardziej zaawansowane algorytmy. Taka moda teraz.

04.06.2023 22:15
pieterkov
👎
5
1
odpowiedz
pieterkov
158
Senator

Cieszę się, że jak wpisuję "sprzedaż" to AI wie lepiej niż ja której wiadomości szukam XD

05.06.2023 11:18
6
odpowiedz
zanonimizowany1373230
16
Konsul

Bardzo dobra rzecz. Osobiście czekam na takie rozwiązanie, które wykorzysta model językowy. Przeszukiwanie tak dużej bazy jak emeile, to często katorga w normalnym trybie. Szczególnie gdy nie wiem dokładne czego szukamy.
Jedno z moich kont gmail słoży do zamaiwania różnych rzeczy do firmy. Często jest to po prostu zamawianie na zasadzie konwersacji przez emeil.
Odszukanie konkretnego zamówienia po dłuższym czasie jest uciążliwe, bo nie ma w nim ani słów kluczowych, często brak nazwy produktu. Często też sam nie pamiętam jaki dokładnie rodzaj zamawiałem.
Przykład z wczoraj. 4 lata temu zamawiałem pewien stop metali kolorowych. Nie pamiętałem jaki, w jakiej formie itd. Jedynie tyle, że fabryka była gdzieś na południu Polski, a jej nazwa zaczynała się na B.
AI bez kłopotu by odszukało taki emeil, po wprowadzeniu tych danych. Algorytmy gmeila nie.,
Mi się osobiście przyda nowa funkcja.

05.06.2023 12:32
👍
7
odpowiedz
Kothe
27
Senator

Nie zapomnę jak kupiłem pierwszego LEDa od LG i tam dumnie na kartonie widniało AI.

A się okazało że wszystko co potrafilo to było sort by najczęściej używane apki

05.06.2023 13:29
8
odpowiedz
Jaya
70
Generał

Podkreśliłbym to "uczenie maszynowe", dla tych co myślą, że AI to tylko bajeranckie dialogi. Nauka latania drona to też uczenie maszynowe (szukanie balansu/równowagi wg zmiennych parametrów powietrza czy też zmiennej mocy baterii i silnika). Uczenie maszynowe też mieści się w AI. Jest ważniejsze niż ładna generacja zdań przez ChatGPT.

Dajmy np. ostatni moment gdy testowałem Chat'a z MS.

Zadałem mniej więcej pytanie: "Dlaczego miałbym używać ChatGPT, a nie wyszukiwarki Google?"

Pierwsza odpowiedź to:
"1. Możesz zbierać punkty",... reszta odpowiedzi prawie równie bardzo idiotyczna
...dopiero gdzieś na końcu była w miarę sensowna odpowiedź.

Uczenie maszynowe pozwala adaptować się wg użytkownika i np. dać zbieranie punktów gdzieś na koniec. Może się tego AI nauczyć tym łatwiej im więcej użytkownik wybierze wyników wyszukiwania.

Opcja AI od MS się nigdy nie nauczy z tym co tam jest. MS tylko wypisuje co AI potrafi w dodatku sesja jest czyszczona po 20-stu odpowiedziach.

Jeszcze ani razu nie miałem potrzeby korzystania z jakiegokolwiek generatora AI, bo nie ma jeszcze WYRAŹNYCH, korzyści z tego, że AI będzie powoli, mozolnie ładnie językowo odpowiadało na pytania, podczas gdy jak coś podam w Google to mam szybko wynik w dużo atrakcyjnej postaci.

post wyedytowany przez Jaya 2023-06-05 13:31:09
Futurebeat Gmail skorzysta z AI, żeby ulepszyć wyszukiwanie wiadomości