GeForce RTX 3080 i 3070 – w planach wersje z podwojonym VRAM
No i niedlugo oferty na necie typu...zamienię samochód (niezły) za kartę graficzną
A bitcoin po 46 tys rekordowe stawki pamietam jak ostatnio sprzedawałem po 43 k i się cieszyłem
Inne kryptowalytu tez urosły a do nich już RTX jest najlepszy podobno koparki domowe nie profesjonalne to RTX 2080 mniejszy pobór mocy wydajność dobra
Gram tak mało na PC (i w 1080p), że wydawanie więcej niż 1000 zł na kartę graficzną wydaje mi się być marnotrastwen pieniędzy.
Stąd interesuje mnie jaka wydajność do 1000 zł zaoferuje NVIDIA w kolejnym rozdaniu.
Mam RX580 i do końca tego roku wystarczy, później przez nowe konsole może nie wystarczyć nawet do low detali, więc trzeba będzie zmieniac i pyta je czy będzie na co?
RX580 to jakieś 600 zł, karta 2x wydajniejsza to GF2070 już 1800 zł czyli za 2x większa wydajność muszę zapłacić 3x więcej, ktoś tu oszukuje i jeden raz więcej każe płacić za nic.
Zobaczymy co do 1000 zł przyniesie Nvidia, obawiam się, że niewiele co napędzi klientów na nowe konsole zamiast do Nvidii po nowe karty.
Ja na ich miejscu wydałbym GF 3050 o wydajności GF 2060 w cenie 999 zł i trzepał kasiorke na rekordowo wysokiej sprzedaży takich kart, zamiast walić marże po 60-80% i czekać na fraj... klienta który da się oskubać.
Dla ciebie marnotrawstwo pieniędzy, dla innych jest to hobby i zainteresowanie.
Samemu w tej chwili siedzę przy komputerze z intelowską integrą 4 generacji i5 gdyż mój GTX970 padł z nie znanych nikomu przyczyn.
Czasami dosiądę się do laptopa z GTX1650 który grzeje się niemiłosiernie (procesor). I tak przez 1,5 roku. Daję radę. Do tej pory zbieram pieniądze na RTX3070 lub RTX3080.
Geforce GTX 1660 Super jest o jakieś 50% wydajniejszy od Rx580 i kosztuje nawet lekko poniżej 1000, raczej szybko nie będzie jego następcy a na pewno nie w tym roku
A ja mam granice 2k za karte bo zawsze kupuje z zapasem. Dla mnie karty do tysiaca sa troche za słabe
Jak grasz w 1080p to może nie ma potrzeby kupować niewiadomo czego. Ale nie tylko taka rozdzielczość istnieje, nie każdy kisi się na tycim monitorku fullHd. Zresztą to bullshit. Nawet fullHd wymaga karty rzędu GtX 1080/2070 aby WSZYSTKO zapylało w minimum 60FPS, a każdy lepszy monitor dający opcję od 100hz w górę wymaga już topowej karty. Zresztą jak będzie cię stać lekką ręką na kupno czegoś topowego to nawet nie spojrzysz na żadne bieda wersje.
Patrzę sobie na zapowiadane karty, patrzę na ceny obecnych i pozostaje się cieszyć że gdzieś z 5-6 lat temu moje hobby poszły w nieco inną stronę i gram teraz sporadycznie w 4-5 tytułów rocznie.
Ostatni komputer jaki kupowałem kosztował 3300zł (nie wliczając obudowy i wtedy jeszcze HDD) - wówczas były to prawie najlepsze dostępne komponenty, teraz tyle kosztuje sama karta jeżeli chcemy jakiś model wysoko w hierarchii.
Jakoś czuję w kościach że nowe RTXy będą się zaczynały od 3 kafli (w wersjach "dla biedaków") a jeśli zobaczymy 5-cyfrowe kwoty w tych topowych modelach (i nie mówię to Titanach) to też nie będę szczególnie zaskoczony.
24 GB a cena pewnie jak za kilkuletni samochód w niezłym stanie,wydawanie więcej niż 3000zł na kartę to głupota.
W sumie dobry plan:
Chcesz 1080p/1440p? Bierz wersję z mniej VRAM. Sam pewnie tak zrobię, bo gram w 1080p i zbyt szybko nie zmienię... Ale w moim przypadku zmiana nastąpi, gdy już nic nie będzie mi działać w zadowalającej ilości, po co marnować pieniądze.
Granie to jest także moje hobby, ale to nie znaczy, ze mam marnotrawić pieniadze, bo ktoś chce sobie za nic zarobić.
Jak coś jest 2x droższe to ma być 2x wydajniejsze, to elektronika, a nie moda ubraniowa, gdzie zamiast matematyki jest najważniejszy gust.
Wolę kupić grafikę za 1000 zł plus konsole za drugi tysiąc zamiast oddać ten tysiąc za darmo i nie mieć konsoli.
Jakby więcej ludzi tak myślało, to by ceny grafik tak nie skoczyły (wiem, wina drani generujących smog w imieniu crypto walut).
W tej generacji kupiłem XOX/PS4/Switch/PS Vita/2DS zamiast kupić komputer, kompa kupiłem też ale dopiero na ostatnim Black friday z corei5 9400f, 16GB RAM, RX580, dysk, zasilacz, obudowa za 2000 zł.
Wydałem ok 500 zł ale mam i kompa i 5 konsol.
Switch mnie znudził, sprzedałem za 1000 zł, więc 4000 zł mnie wyszło za PC i 4 konsole.
Niektórzy z tyle sama kartę graficzną kupują i później przy exach konsolowych wbijają żeby w ścianę?
Warto było tyle przeplacac pazernej Nvidii?
pS4 kupiłem za 700 zł z dwoma padami, XOX za 1500 zł, 2DS za 220 zł, PS Vita za 420 zł, Switcha za 1100 i sprzedałem za 1200 zł (1000 Switch i 200 zł gry osobno) no i PC za 2000 zł plus dodatkowy dysk SSD na gry za 220 zł
Łącznie ta generacja kosztowała mnie 4960 zł czyli mniej niż bym złożył porządny PC, a zagrałem dosłownie we wszystko i to na płytach/kartridzach,/gamepassie więc tanio, taniej niż jakbym grał na PC.
A te konsole mogę przecież sprzedać. W tej generacji sprzedałem PSP GO (za 350 zł) i za 400 zł sprzedałem Wii, więc odzyskałem 750 zł.
4960 -750 zł = 4210 zł a wciąż mam PC, Vite, PS4, XOX i 2DS.
Jakbym to sprzedał (za wyjątkiem PC, to zostaje na stałe do emulacji) to też by było mniej.
Więc niech ludzie przestaną stękać na Exy że tylko na konsolach, tylko przestaną paść za darmo pasożytów i zamiast drogi sprzęt, kupią tańszy i konsole.
Ja te konsole też kiedyś sprzedam (np XOX) i będę miał by dołożyć do nowej karty graficznej, ale co ogram na XOX to moje (a już ogralem kilkadziesiąt gier, na PS4 wszystkie Exy oprócz kilku najnowszych).
Grunt to nie dawać się dymać i szanować pieniądz jak nie masz go za dużo.
Jak ktoś bogaty to nie musi szanować kasy, więc nic nikomu nie zabraniam, tylko wskazuje kierunek i daje świadectwo, że się da mieć wszystko i nie wydać duzo.
Do czego >20GB VRAM? A chociażby do grania w 4k Ultra + RT w akualne i przyszłe gry robione pod PS5 i XSX lub do grania w 8k Ultra z 60 FPS w konfiguracji 2 Way GPU. Dla przypomnienia pamięć VRAM się nie sumuje ;) Obecnie do grania w 8k są potrzebne dwa Tytany RTX tylko przez to, iż 2080 TI posiadają za mało pamięć. BO4, WW2, MW w 8k >21GB, RDR2 >14GB, BFV >16GB. Idąc dalej >20GB do edycji filmów w 8k i innych w zastosowaiach, w których ilość pamięci ma istotne znaczenie.
oczywiście że nie jest to prawda 2x2080TI ma niewiele mniejszą moc od RTX, którą można zrównać umiejętnościami OC. Żadnego RTX nie wykręcisz tak wysoko jak 2080TI a przy różnicy 5% można to zniwelować 200-250+ na Core. Co do V.Ramu to prawda tylko że nie ma żadnej gry która miałaby tekstury 8K. 2x2080Ti czy 2xRTX są daleko za słabe aby grać w najnowsze gry w 8K ze wszystkimi ustawieniami w prawo, co więcej zapewniają dokładnie 25% klatek względem 4K. Jeśli w Shadow of the Tomb Raider na dwóch 2080Ti masz w 4K i RT ok. 120fps to w 8K będziesz miał ich ok. 30. (4K = 8,29MPx vs 8K = 33,17MPx) dochodzi też problem przesyłu danych. Żadne kabel nie prześle 8K z HDR w 4:4:4 -> ani DP ani też HDMI2.1.
Selekt 2080 TI TU102 na wodzie 2100-2150 MHz. CUDA 4352 razy 2, razy taktowanie rdzenia, dzielone przez 1,000,000 to wychodzi ponad 19TF w FP32. Titan RTX na wodzie TU102 około 2010 MHz. CUDA 4608... to wychodzi też ponad 19TF w FP32. A to jest tylko czysta matematyka. Dwie 2080 TI gry wyścigowe bez problemu 8k Ultra 60 FPS. BO4 Multi Ultra w 8k 55-65 FPS. BFV Ultra 8k Narwik 55-60 FPS. Wiedźmin 3 8k Ultra Las 50-60 FPS. Metro Exodus 8k Ultra mniej wymagająca lokacja 50-60 FPS. RE3R Ultra 8k faktycznie 30 FPS i 17GB RAM usage ;)
Tak duże ilości vramu uzasadnia tylko ładowanie prawdziwych tekstur 4K i HDR oraz używanie przy VR. Dodawanie tego do niższych modeli może sugerować że nawet te niższe będą b. wydajne. Co do cen to jestem wręcz przekonany że 3080TI to będzie przedział od 7-10K PLN, a 3080 to 4.5-6K PLN. Chciałbym się mylić ale większość już się przyzwyczaiła do podobnych cen i wcale nie narzeka. Już w kilku miejscach przeczytałem że jeśli 3070 będzie w cenie 3-3.5 to super. No to jak super to czemu ma być inaczej ;)
Nvidia właśnie wrzuciła posta z "ostatecznym odliczaniem", wygląda jakby odliczało od 4, więc za 4 jednostki czasu coś się dowiemy, pytanie tylko czy chodzi o godziny, dni czy tygodnie.
https://twitter.com/NVIDIAGeForce/status/1292808003897311232
Przez te ceny różnica między graczami PC robi się dość spora jedni już myślą o 8k a inni nawet nie mogą w 4k pograć :P czy nawet z RT. Obstawiam że konsole na tym wszystkim jedynie wygrają jak to co proroczy wyżej A.l.e.X się sprawdzi co do cen. A niestety podobne mam wrażenie ale było by miło się pomylić. Więc na szybki zakup znowu mi się nie zanosi :( Za 8GB nie dam a jak 3070 16GB będzie za 3.5k to też nie dam bo za drogo i dalej w fullhd do usranej śmierci.
Panie,mi w zupełności wystarczy FullHD 144 Hz i 60+ fpsów, 4k to może dopiero za kilka lat.
Właśnie ta pogoń za rozdzielczością jest w tej chwili największym plusem postępu gier na PC. Różnice w jakości pomiędzy rozdzielczościami są stosunkowo małe:
- jak grasz na monitorze 22-24" to więcej niż 1080p nie potrzebujesz, w takiej rozdzielczości do komfortowej gry na prawie max detalach wystarczy GTX 1650 Super, GTX 1660 zapewni dużo powyżej 60FPS na MAX detalach, w następnej generacji będzie tylko lepiej
- jak grasz na monitorze 27"-32" to więcej niż 1440p nie potrzeba, tutaj wystarczy jakiś 1660/1660 Super na prawie max detalach albo RTX 2070 Super na MAX detalach
- 4k do gier to wyświetlacze większe niż 32" - no chyba że masz nieograniczony budżet.
W tej chwili nie ma możliwości grania w 8k i Ampere raczej tego nie zmieni.
Chyba że grasz akurat w takie nie za dobrze zoptymalizowane tytuły jak Watch Dogs 2 (o dziwo całkiem wciągająca, w przeciwieństwie do jedynki) albo Assassin's Creed Origins (w Aleksandrii), to na mojej GTX 1080 (wydajniejszej od GTX 1660, bardziej na poziomie RTX 2060) w rozdzielczości 1920×1200 (taki mam monitor) musiałem nieco obniżyć niektóre ustawienia, żeby mieć stałe 60 fps. Na szczęście można grać też w Darkest Dungeon czy trylogię o Deponii, które chodziłyby płynnie na integrze.
GTX 1650 Super nie wystarczy do gry na MAX detalach na nowych tytułach zapomnij !
assasiny wyciągają sporo mocy bo tam ludzi jes na drogach tak samo watch dogs tez ludzi sporo !
pamiętajmy czym więcej ruchomych obiektów tym wincej wymaga !
Monitor 4k 28 cali można już dostać za "grosze" 999 zł... Na chwilę obecną największym problemem są ceny kart graficznych, które zapewniają rozgrywkę >60 FPS Ultra 4k. I tutaj przychodzą na ratunek rdzenie Tensor, Deep Learning i DLSS 2.0, potem 3.0... RTX 2060 dzięki DLSS 2.0 w 4k Death Stranding 60 FPS V.High. Tylko DS ma dość specyficzny teren, na którym nie ma zbyt dużo roślinności, drzew etc... Podobno DLSS 3.0 już ma być w każdej grze z TAA. Co do GTX 1650, to karta jest poziomu wydajności 980/1060. RDR2 1080 low 60 FPS, nowe gry AAA też średnio. Nawet jeśli 1650 miałaby moc na granie w max detalach, to graniczeniem będzie 4GB VRAM