Czy PlayStation 3 pogrąży Sony?
A ja zawze myslalem ze sony dostaje jakie procent od kazdej sprzedanej gry. Kiedys zawsze tak bylo, dlatego tez mozna sprzedac konsole po kosztach skoro czesc kasy odzyskamy jak ktos kupi oryginaly, a wiadomo ze kupi bo w cos musi se pograc przecierz. Jak dla mnie to stanowisko Merril Lynch wydaje sie nie do konca przemyslane.
Jakoś jestem dziwnie spokojny o przyszłość Sony :)
Jak widzę tekst zaczynający się od "analitycy rynku" - od razu przełączam się w tryb humorystyczny.
Prędzej muzłumanie pokochają amerykanów i żydów, niż upadnie Sony :) PS3 odniesie miażdzący sukces i wszystko będzie okej.
Tez jakos jestem spokojny
Jakos nie wierze w sukces Sony, niestety X360 nie kupilem jeszcze ze wzgledu na gry - a skoro mam czekac na lepsze wydania to moge i poczekac troszke dluzej na PS3. Jesli okaze sie, ze wszystko jest takie jak zawsze czyli same bajki zamiast mocy to biore X'a, jesli natomiast Sony wreszcie pokaze ze przestali sciemniac to z radoscia zaadoptuje ich nowe dziecko. Dlaczego nie wierze w sukces Sony?
Jak wyzej napisalem - Sony to mistrzowie kitu, z tego co oni naopowiadali wynika, ze w gruncie rzeczy renderowanie na zywo pierwszego Shreka nie powinno stanowic zadnego problemum jesli tak nie bedzie to zacznijcie sie zegnac ze swoim ulubionym producentem bo walki z MS nie wygra na pewno.
Pichtowy --> Zawsze tak jest, tyle że zanim zacznie się zarabiać na grach, trzeba wcześniej sprzedać odpowiednią ilość konsol. Produkcja przeciętnej gry to 10mln USD. Żeby się opłacało je produkować, na rynku musi być przynajmniej 2-3mln konsol. Poza tym jeśli Sony straci te 4mld USD, bo na tyle szacuje się straty, to faktycznie PS3 może doprowadzić do upadku przynajmniej działu rozrywki. Trzeba też pamiętać kto daje kasę na gry, a jest to głównie Sony.
Jeski, te farmazony są po prostu żałosne. Jasne, skośni z Sony dokładają przez rok miliard dolarów, żeby sprzedać dużo konsol i bankrutują? Oni są w ciemie bici, żeby dokładać? Gdyby mieli rzeczywiście dokładać, to w tej sytuacji daliby cene 500$, sprzedali połowę mniej konsol (i tak zawrotna ilość), a każda sprzedana gra to górka zielonych do przodu zaliczona.
Czytanie takich newsów jest smutne. Wiem, że przepisany z zachodnich site'ow, ale na litość boską, nie róbmy kretynów z producentów konsol. No tak, nie mają co robić tylko za wszelką chcą bankrutować...
Jezu Elrond, dlaczego umieszczacie niusy które mają 3 miesiące ? czytałem to już z milion razy i jakoś nie mogę przestać się śmiać jak kolejne sajty umieszczają to samo story. Sytuacja z PS2 była bardzo podobna - produkcja też kosztowała w przybliżeniu 500 dolców. Na dodatek wszyscy 'analitycy' na serio biorą możliwość obniżki ceny X360 o 100 dolarów pół roku po premierze. To miałby być gwóźdź do trumny ? Ja myślałem że ludzie kupują konsole dla gier a nie dla ceny :)
Auxarius -> Sony to mistrzowie kitu - owszem, jakoś ponad 100 milionów uwierzyło w te kity. Jeżeli cofniesz się w przeszłość to sobie przypomnisz (wątpię) - to MS twierdziło że pierwszy Xbox generuje grafikę 'prawie' jak Toy Story.
albz74 lubisz naginac fakty bo z tego co ja pamietam to panowie z sony wciskali kit z Toy Story :D .
Microsoft ma kasy jak lodu wiec moga sobie pozwolic na obnizki aby tylko zdobyc prowadzenie (choc o 100 dolcow to raczej watpie :P) . Sony ze swoimi ciaglymi finansowymi problemami juz nie :-]. Zreszta czas pokaze .
Czas pokaze, ale co do PS3 w naszym kraju to raczej sukcesu jej nie wroze bez nagrywarek Niebieskiego Promienia :P Taka prawda, i ci co tak krzyczą tylko PS! to niedługo zaczną kochać Ixa ......
truskolodz dobrze gadasz :D:D:D czysta plytka pod niebieski plomien jednowarstwowa to jakso 50 zl :D:D:D (staniec stanieje ale nie bedzie to raczej szybko :-]) ,a dwuwarstwowa kolo stowki :-] . Wiec bardziej ebdzie sie oplacalo kupic legala niz inwestowac w pirata ponad stowe :-] . Xkloc z swoim DVD prosi sie o spiracenie :D.
jestem PC-towcem i nie mam konsoli ale jakoś mnie to nie przekonuje,wątpie że Sony straci,a wręcz odwrotnie-pewnie sie nieźle obłowi(choć raczej nie w Polsce :) )
Mr Hyde -> pamięć Cię myli, tekst o Toy Story jest wyjęty z ust gości z MS nie Sony.
Ludzie zarzucają Sony wciskanie kitu i to częściowo prawda, największy kit z Getaway.
A reszta dem pokazanych przed premierą PS2 - poszukaj na sieci, ciągle je można znaleźć, ludzie skomentowali że niektóre gry na PS2 wyglądają lepiej niż te dema.
Poza tym - Sony nie jest może w tak dobrej sytuacji finansowej jak MS, ale postudiuj sprawozdania finansowe. Sytuacja finansowa Sony jest daleka od ruiny.
Ja miałem tylko PS :D i byłem zadowolony. Dla mnie konsole to strata $$$, wole zainwestować w PC!
ten artykuł to jakieś brednie:). sony jak zwykle sprzeda swoje 100.000.000 konsol a konkurencja nawet nie sięgnie połowy tej liczby:)
zarith--> Nie tym razem :)
X360 w USA już wygrał, w EU też raczej nie będzie źle, a sama Japonia to za mało dla Sony..
zarith --> Jesteś pewien? Poprzednio PS2 wygrało głównie dlatego, że pojawiło się rok szybciej i miało czas na umocnienie się na rynku. Teraz sytuacja jest odwrotna i wszystko może się zdarzyć. Poza tym jest jeszcze Revolution, o którym nie można zapomnieć.
Indoctrine - o czym Ty mówisz ? Wygrał ? 350 tysiecy sprzedali :) Dla porównania Xbox w analogicznym okresie sprzedał się w 511 tysiącach egzemplarzy.
Zainteresowanie jest duże, zresztą widać kto kupuje. W pierwszym tygodniu po launchu sprzedaż gier na 1 Xboxa spadła o 75% a najlepiej sprzedającym się w USA tytułem jest Call of Duty 2 - X360 kupuje mainstream i nie dziwi że w USA wyniki są najlepsze.
W Japonii mizeria, a najlepiej sprzedajacym się tytułem jest Ridge Racer (najgorzej sprzedający się w USA tytuł) . Sukces ? Oj chyba ludzie z MS inaczej przedstawiali sytuację. 1,5 mln konsol sprzedanych do końca roku ? Niech je najpierw wyprodukują ....
pokropekkk -> mylisz się- pierwszy był Dreamcast i jak widać, to nic nie dało, bo wszyscy czekali na PS2. PS2 akurat przez pierwszy rok sprzedawało się słaaabiutko, gier było mało i wyglądały tragicznie, te same pozycje na DC wyglądały lepiej.
MS zafiksował się na idei bycia pierwszym i odebraniu bazy Sony. A to nigdy nie było decydującym czynnikiem. Ile lat będą potrzebowali Ci geniusze żeby stwierdzić że potrzeba coś więcej niż tuzin gier FPS żeby przyciągnąć innych graczy niż amerykańskie małolaty ? Że większość ludzi kupuje konsolki dla gier ?
Po wynikach sprzedaży X360 widać najlepiej że kupują ją głównie posiadacze Xboxa (ręka do góry kto z Was ma/miał PS2, nie miał Xboxa i teraz kupuje X360) i ten plan się może MS nie udać. A jedynym widocznym efektem są niedorobione gry i konsola na czym cierpią klienci i wizerunek firmy.
albz74--> Sprzedano wszystkie egzemplarze rzucone na rynek. Gdyby dali ich nie 350k ale 2m też by poszły :)
I zanim Sony wypuści PS3, M$ sprzeda pewnie kilka milionów konsol.
Amerykanie niekoniecznie rzucą się wtedy na plejaka, szczególnie, że żadnych super gierek dla niejapończyka nie ma za bardzo...
ja raczej przewiduję śmierć xboxa360 w przeciągu następnego roku, chyba że wreszcie zaczną wydawać na to jakies porządne, konsolowe gierki. pograłem trochę w perfect dark zero, call of duty 2 i cośtam jeszcze i... to były po prostu gry pc-towe grane za pomoca pada :/. nie mają szansy z sony i ze zgromadzonym wokół sony gronem znakomitych developerów, na których kolejne gierki czeka 100.000.000 nabywców ps2 (w tej liczbie i ja). konsola to nie tylko pudełko, to przede wszystkim gry. a tu m$ będzie miał baardzo trudno.
zastanawiałem się zresztą czy by nie kupić sobie xboxa, bo u mnie ostatnio kosztują grosze (xboxa 1-kę, żeby nie było niedomówień:p). i doszedłem do wniosku, że kupię, ale... tylko dla jednej gry. jade empire. poza tym tytułem nie było nic, co byłoby mnie w stanie do kupna zachęcić. a ps2? jeszcze teraz czasem ogarnia mnie szaleństwo jak wpadam do sklepu z grami i przeglądam półki z uzywkami:)
czarnym koniem może być owszem nintendo, bo to firma która w przeciwieństwie do m$ posiada olbrzymi potencjał konsolowy. ale rewolucja musiałaby się odbyć nie, a raczej nie tylko, na płaszczyźnie technologicznej, ale przede wszystkim na płaszczyźnie targetu firmy. od lat odnoszę wrażenie że na nintendo są głównie gry dla dzieci (potworny mario, anyone?:p)...
zarith--> Mylisz się trochę. Amerykanie i Europejczycy nie oczekują od konsoli samych japońskich crpgów i nawalanek, ale dobrych, klasycznych piecowych tytułów z lepszą oprawą i chodzących dobrze na sprzęcie a 300-400$ a nie komputerzez za 2500$... No i na ładnym dużym ekranie hdtv a nie małym monitorku lcd :D
zarith --> To, że Ty przewidujesz śmierć Xboxa jeszcze nic nie oznacza. Takie "przewidywania" robione przez osobę z ulicy, wydają się śmieszne. Microsoft ma w swoim sztabie profesjonalistów, speców od analiz rynkowych i doskonale wie co robi. W tej chwili na Xboxa 360 powstaje około 200 tytułów, w tym pewnie też Jade Empire 2 (coraz głośniej się o tym mówi) i Fable 2. A oprócz tego Resident Evil 5, Gears of War, Saint's Row, Dead or Alive 4 i inne.
Microsoft ma tą przewagę, że przez dłuższy czas nie będzie miał żadnej konkurencji, bo PS3 wyjdzie pewnie dopiero pod koniec 2006, a przynajmniej tak się mówi, że Japonia dostanie ją jesienia. Revolution będzie pewnie również jesienią, więc zostanie prawie cały rok dla Gates'a, żeby się dobrze przygotować do ofensywy. A jeśli obniży cenę, to PS3 już leży i kwiczy. Niższa cena zawsze przyciąga klientów. Wystarczy przytoczyć przykład Gacka. Konsoli już nie produkowano, zalegała magazyny, nikt nie chciał kupować, a wystarczyło obniżyć cenę i prawie wszystkie kostki wymiotło ze sklepów w kilka tygodni. Podobnie było z DS'em. Cena spadła o 20USD i już jest to najpopularniejszy z nowych handheldów. Gry w tym przypadku mają też spore znaczenie, ale znowu nie tak wielkie, jak niektórzy uważają.
ach, jrpg i nawalanki:) to tylko czubek góry , zapominasz o startegiach (front mission, fft), skradankach (metal gear solid), wygarowych zręcznościówkach (crash bandicoot), samochodówkach (gran turismo 4) i jeszcze pewnie z kilka gatunków. o, a kolejna odsłona grand theft auto wyjdzie na jaką konsolę o pół roku wcześniej niż na inne, jak sądzisz?:)))
amerykanie i europejczycy będą zaś łykać ps3 jak świeże bułeczki, uwierz mi. xbox360 ma raczej status gadgeta, po prostu mieć go jest 'trendy'. ostatnio był w sunie artykuł na dwie kolumny o tym, ze stephen gerrard już ma:). niewątpliwie jakąś niszę na rynku sobie znajdzie, ale... nie zabiorą sony stu milionów wiernych klientów (tylu kupiło zarówno psx jak i ps2), bo nie posiadaja w ofercie nic co by mogło ich zachęcić, oprócz obecnie trwającej mody na nowego xkloca.
ależ oczywiście, że to że ja przewiduje to czy tamto nic nie oznacza. niemniej jednak pogdybac sobie można a i tak czuję że to właśnie ja mam rację:)))
zarith--> strategie na konsole? :D Może trochę i jest, ale takiej cywilizacji nie uświadczysz, prawda?;)
Skradanki są może niezłe, ale MGS miał sporo niedoróbek i jednak piec dorobił się pozycji nie gorszych.
Zręcznościówki ok, wyścigówki, można się spierać. PS ma może grana ale X Project Gotham:)
A GTA to akurat gra której nienawidzę, więc mam gdzieś, czy będzie nawet na pc.... :D Ale przyznam, że rzeczywiście, gdyby GTA było exclusivem PS3 to duży bodziec dla wielu ludzi do kupna konsoli Sony.
cywilizacji (chyba) nie, ale tytułów łączących strategię z mniejszą lub większą dawką jrpg jest akurat masa, i w większości sa to pozycje bardzo dobre (chociaż nieco specyficzne). no ale, odbije piłeczkę, cywilizacji na xboxa równiez nie uświadczysz, prawda?
Ja mam gdzies sony i ich ps ;] Jak tylko zrobia tak ,aby na x360 dalo sie "grac" w gry to kupuje ;] a ps3 moze sobie w tylek wsadzic blue ray ;]
a dla mnie to, drogi cho, kolejny argument za produktem sony. tylko playstation wsadzona do tyłka będzie błyskała na niebiesko.
>Jak tylko zrobia tak ,aby na x360 dalo sie "grac" w gry to kupuje ;]
Jak tylko dowiem sie gdzie mieszkasz to przyjde i okradne twoja chate.
zarith masz bardzo kolorowe wizje . No ale neistety tak kolorowo nie bedzie jak mowisz .Microsoft pozyskal sporo japonskich develperow i teraz tylko czekac na gry od nich . Zreszta sporo ludzi (w tym ja byly posiadacz ps2 ,w sumei nadal go mam ale lezy i sie kurzy ) ccha innych gier nie tylko tych od japoncow ktorych w przypadku sony jest za duzo ,a gier europejkich/amerykanskich za malo. Ilez mozna grac w kolejngego tekkena czy ine kotlety ktore ciagna sie za sony od czasow psx'a szczerze to sie nudne robi . Sony jest zbyt pewne siebie i mysli ze pozjadalo wszystkie rozumy i to ich kiedys zgubi ,a sam rynek japonski i wypuszczanie japonskich gier oraz n-te czesci starych hitow nie beda wiecznei przyciagac klientow bo sie tym przejedza. Japonskei gry sa dobre do czasy gdy nie zacznei wychodzic 20-ta czesc tego samego tytulu :D .
albz74 co do ciebie to raczej na pewno powiedzial to pan z Sony ,a co do trailerow Oblivioa zwalniania itd z swoimi przewidywaniami pczoekaj do wyjscia tych tytulow. Chcac tego czy nie te niby next-geny beda zameczone duzo szybciej (rok dwa i juz konsole beda wymeczone ,najlepiej widac to na przykladzie silnika UE3) niz starsze konsole (normal mapy ,dynamic lights ,specular to sa warianty ktore zmiota nawet najpotezniejsze sprzety na rynku) . Nie ocenaj tak Microsoftu i trailerow niektorych gier bo nie masz pojecia co tam z Sony sie dzieje i jak naprawde wszystko smiga bo chcac tego czy nie oprocz trailera mgs4 nic nie pokazali.
zarith - to lec i kupuj gry , za kazda bulniesz pewno z 300 zl a ja na xboxie bede sobie pykal w kazda gierke prawie ze za free niah i zobacyzmy kto na tym lepiej wyjdzie
_nyx_ - bronilbym mojego x'a jak dziecka :D
a jak jej nie zlamia to bedziesz sie patrzyl i slinil jak inni graja w gierki "po 300zł"
niah,niah
Zreszta jak Kojmaa powiedzial technologicznie ps3 i x360 nie roznai sie prawie wogoe pdo wzgledme tego co uswiadczymy na ekranie jedynie beda decydowac gry na rozne platformy . Jak wiadomo sony a swoich zwolenikow ktorzy lubia gry na ich platforme a microsoft swoich to samo tyczy sie nintendo . Inni lubia japonskie giereczki ,inni zachodnie .
_nyx_ zlamia zlamia o to sie nie martw :D:D:D. Wsyzstko ejst do zlamania :P . Gorzej z ps3 gdzie nawet po zlamaniu giereczki te malo legalne beda kosztowac 60% legalnej kopii :D . Tylko cos za cos ten kto chce grac w nielegale niech sie pzoegna z xbox live :P .
Nie chce mi sie szukac, ale porownywac sciemniane MS do Sony jest jakims zartem. Sony ma juz wrecz swoja tradycje :p
Nie mowie ze PS3 bedzie zle, co wiecej sadze, ze bedzie naprawde fajna konsola tyle, ze ma jeden bardzo powazny mankament - brak podlaczenia do sieci. Gra ktos teraz na PS2 w internecie? Wszystko jest paskudnie trudne, a tutaj myk XBox Live i problemy sie koncza. Ludzie teraz wola ponamiatac sie z kimsinnym, era mobow juz jest coraz blizej konca. Pamietajcie rowniez, ze ta baza Sony jest tak gigantyczna bo przez wiele lat nie bylo zadnej konkurencji (znaczacej), a teraz kiedy nawet ich najbardziej zaufani developerzy zacznaja krecic z konkurencja (Square) to szczerze watpie w tak gigantyczny skuces ich nowego dziecka. Pozatym na X'a jest produkowana MASA gier typowo konsolowych, chociazby nowy produkt Bioware (nie pamietam nazwy), i masa innych (wejdzcie sobie do encyklopedii i sprawdzcie ile gier produkuja bedacych typowymi konsolowkami) Co do Rockstar - obawiam sie, ze kiedy tylko minie ich 5 letni kontrakt z Sony pojda do MS.
I zanim Sony wypuści PS3, M$ sprzeda pewnie kilka milionów konsol.
Amerykanie niekoniecznie rzucą się wtedy na plejaka, szczególnie, że żadnych super gierek dla niejapończyka nie ma za bardzo...
Przygotuj się na to, że po Nowym Roku, po sezonie gwiazdkowym BAAAARDZO udanym dla Sony (sprawdź notowania, launch X360 nie zaszkodził sprzedaży PS2 i PSP ), środek ciężkości zacznie się przesuwać na PS3. Kto chce kupić X360 zrobi to teraz, wątpię żeby to było więcej niż 5 milionów przez rok. Jeszcze raz podkreślam- sprawdź kto kupuje X360, wyczytasz to ze statystyk sprzedaży.
Grupa ludzi którzy czekają na PS3 nie zmniejszyła się przez X360 nawet o 10% bo ludzie czekają na gry w które można będzie zagrać TYLKO na pleju: mam wymieniać ? Lepiej nie bo nie wiem czy limitu znaków w poście nie przekroczę.
mr hyde --> jeśli takie gry wyjdą, to bardzo dobrze! ale najpierw muszą wyjść, a 'grono znakomitych japońskich developerów' to m$ pozyskał już za czasów xkloca jedynki a efektów jak nie było, tak nie ma:) żeby nie było, nie życzę tej konsoli źle, piszę po prostu to co widzę. a widzę to samo, co na xboxie: konwersje z pc lub konwersje pod pc.
zgadzam się po części z tym co piszesz o przesycie 'japońszczyzną', no ale wydaje mi się że zapominasz o kilku faktach. rozmawiamy tu przede wszystkim o exclusive'ach, bo i tak jest jasne że 70% tytułów będzie wspólne. więc oprócz tej japońszczyzny, której na x-sie nie uświadczysz lub uświadczysz w minimalnej ilości, bedziesz nadal miał ogromny wybór tytułów. poza tym, część japońskich serii mimo dużych numerów za każdym razem prezentuje nieco inne, świeże oblicze - sztandarowym przykładem jest tu seria final fantasy gdzie kolejne części łączy niewiele, a każda jest zupełnie odmienną i interesująca historią. a w kolejnego tekkena... jak się ma z kim, to można długo:))
albz moze jednak wymien te EXCLUSIVY TYLKO na PS3 bo jest BARDZO ciekaw? Tekken 283? A moze Final.. ups! przeciez MS pozyskal Square! GTA? Obawiam sie ze ostatnie na starym silniku, ostatnie dla Sony na wylacznosc. Na PS3 nie ma juz teraz zbyt wiele gier ktorych nie byloby na X'a..
jesli ludzie kupowali x-boxa po premierze ps2 to czemu mieliby przestac kupowac x-boxa2 po premierze ps3 / na dodatek xb2 juz bedzie mial spory arsenal gierek.
To ze psx i ps2 kupilo 100.000.000 ludzi to nic nie oznacza .... czas plynie, ludzie sie starzeja, nastepuja kolejne pokolenia ... wiec sporo ludzi z tych 100.000.000 nie kupi konsoli ze wzgledu na to ze pewnie wyrosli juz z gierek i maja lepsze rzeczy do roboty, np. zajmowanie sie rodzina, niz granie calymi dniami a ms i sony musza walczyc o nowych klientow a nie polegac na fanach, ktorzy kupia na pewno konsole, co mozna wywnioskowac z wielu wypowiedzi powyzej
Mr_Hyde - dlaczego z oceną gier na MS mam czekać na nowe info od Sony ? Myślisz że zmienię zdanie ? Nic z tego. Za duży na to jestem żeby z silniejszym przestawać w celu zaimponowania kolegom z piaskownicy.
XBL ma 2 miliony użytkowników - o ironio więcej ludzi gra online na PS2 choć nie ma sexy interfejsu itp. Nie każdy kupuje konsolę żeby grać w sieciowe gierki- nie tędy droga. To nie jest klucz do wygranej na tym poletku. Czy się to komuś podoba, czy nie.
Zdziwiłbyś się również jak wielu ludzi woli grać w dziesiątą część Tekkena niż w kolejnego FPS z peceta. I to właśnie te gry ciągną PS-y a nie odwrotnie.
Na przykładzie silnika UE3 też nie wróżyłbym marnej przyszłości PS3 - obecnie kod UT2007 w 720p chodzi na beta kitach PS3 z szybkością 49fps. Nie muszę Ci chyba przytaczać liczby fps w GoW na obecnym etapie developmentu.
O niuansach typu BRD nie wspomnę bo oczywiście 'nie ma to znaczenia' i tylko dlatego MS coraz bardziej panicznie myśli o włożeniu HD-DVD do X360 w przyszłości.
Auxarius -> chciałeś, masz
"One of the basic premises of the Xbox is to put the power in the hands of the artist, which is why Xbox developers are achieving a level of visual detail you really get in 'Toy Story.'" -- Seamus Blackley, head of Microsoft's Xbox division, 2001.
Co do gierek - proszę bardzo. Tylko proszę, nie podawaj przykładu FFXI - nie chce mi się nawet tego komentować. MS pozyskało Square ? A wiesz ile procent akcji ma Sony w Square :) Z pewnością nie wiedziałeś ale cóż.
Konsolowe gry na X - tak, z pewnością każdy tytuł Bioware to przykład typowo konsolowej gry...
Na ten moment właściciele innych niż PS3 maszyn NIE pograją m. in w
Final Fantasy, Tekkena, GTA (timed exclusive), Gran Turismo, Warhawka (!!!!!!), Shadow of Collossus, Metal Gear Solid, Lair, Devil May Cry, Motor Storm, Heavenly Sword, Ni-oh, I-8 i jeszcze parę innych. I to właśnie dla takich tytułów ludzie będą czekać na PS3, nawet jak się postarzeli, mają dzieci i inne sprawy na głowie oprócz grania.
Albz74 - Fajnie, że wymieniłeś pare tytułów na PS2, ala Auxarius chyba pytał o konkretne zapowiedzi pod PS3 ;) Cokolwiek nowego? Bo jeśli rzeczywiście wszystko ma polegać na odgrzewanych kotletach to przyszłość konsoli Sony będzie tylko w domach jej fanatyków.
Pozatym: Shadow of Collosus, ani żadnego GTA, ani też Grand Turismo, nie ma aktualnie zapowiedzianych na PS3.
Gier zapowiedzianych na PS3 jest dużo mniej, to po pierwsze.
Po drugie, nie oceniaj każdego swoją miarą, dla niektórych multi naprawde się liczy, a nawet przedewszystkim.
Hamil- O ile się nie mylę, GT zostało zapowiedziane oficjalnie. Collossus - sprawdź dzisiejsze niusy na świecie - to kwestia czasu. GTA - już w produkcji na PS3 z dedykowanym silnikiem. Niezapowiedziany oficjalnie z podaniem daty i szczegółów, ale to również kwestia czasu.
Co do tytułów z PS2 - Ciebie nie ruszają Tekkeny i Warhawki - sorry, to są konkretne gry w nowym wydaniu na które będą czekać miliony ludzi. Reszta woli grać na Xbox w konsolowe gry Bioware.
No i pragnę zwrócić Twoją uwagę, że w każdej generacji Sony zrywa z szeregiem udanych serii i proponuje inne, znacznie lepsze. Gdzie jest dzisiaj Crash - flagowa maskota PSX ? Nie ma, były za to Jak & Daxter i Ratchet & Clank. Tych pewnie nie zobaczymy na PS3, a ich miejsce zajmą kolejne. Na pewno jeszcze lepsze.
Nowe franszyzy na PS3 to m in Motor Storm, Ni-oh, Heavenly Sword, I-8. Jeżeli ich zapowiedzi nie robią wrażenia - to już chyba nic nie zrobi.
Poza prerenderami z targów Sony nie za wiele wyszło zapowiedzi tych gier, więc jak dla mnie wciąż nie ma nad czym się podniecać. Ładnych filmików widziałem już kupe, gorzej żeby pokazać coś z gameplayu...
szkoda playstation (całą rodzinę) - psx to moja pierwsza konsola i zawsze będzie miała specjalne miejsce w moim serduszku...
ale jak było z xboxem i playstation 2? xbox wyszedł później i był bardziej zaawansowany technologicznie - wszyscy dawali sony rok - pół roku życia, a co się stało? na około mnie, pełno jest PS - dwójek, a xbox jest na drugim miejscu. ha!
sony sobie poradzi - wy się o to już nie martwcie, ja w to wierzę.
amen
Podobnie z fanami XBoxa - nie potrafią zrozumieć ze XBL i grafa to nie wszystko
Dodam od siebie parę groszy. Ja, mimo ze jestem fanem Sony i jej PS ciesze sie ze na rynku jest XBox i w niedlugim czasie bedzie konsola od Wielkiego "N". Dzieki takiej konkurencji mamy obnizki, promocje itp. Poza tym dla kazdego cos dobrego, jeden woli X inny PS. Ja jestem zadowolony z mozliwosci wyboru, nie wiem jak wy?
I nie wydaje mi sie zeby ktoras z tych wielkich firm wypadla z rynku. Kazda z nich ma zagozalych fanow ktorzy kupia ich zabawki. Mi osobiscie bardziej odpowiadaja gry na PS i dlatego kupie wlasnie nowa konsole Sony. I co najwazniejsze MS i Sony sa gigantami rynku z ogromnym zapleczem finansowym ktorzy nie oddadza swojego kawalka tortu "tak po prostu".
Dodam od siebie parę groszy. Ja, mimo ze jestem fanem Sony i jej PS ciesze sie ze na rynku jest XBox i w niedlugim czasie bedzie konsola od Wielkiego "N". Dzieki takiej konkurencji mamy obnizki, promocje itp. Poza tym dla kazdego cos dobrego, jeden woli X inny PS. Ja jestem zadowolony z mozliwosci wyboru, nie wiem jak wy?
I nie wydaje mi sie zeby ktoras z tych wielkich firm wypadla z rynku. Kazda z nich ma zagozalych fanow ktorzy kupia ich zabawki. Mi osobiscie bardziej odpowiadaja gry na PS i dlatego kupie wlasnie nowa konsole Sony. I co najwazniejsze MS i Sony sa gigantami rynku z ogromnym zapleczem finansowym ktorzy nie oddadza swojego kawalka tortu "tak po prostu".
Czy GeForce FX pogrążył nVidie ?? NIE. A więc i Sony znajdze nabywców na PS 3 . A koło ratunkowe to PSP :)