Ceny nowych procesorów Intela pojawiły się w sieci
w cenie tego i3 kupiłem swojego i5-3570, masakra
Przecież nie ma gluta...
Za każdym razem miniatura tego zdjęcia kojarzy mi się z pudełkami prezerwatyw.
Nie wiem czemu to napisałam.
sic0r, ta i3 bedzie z 40% wydajniejsza od tej twojej i5.
Że niby za i9-9900k nie zapłacimy więcej niż 2000 zł? Kto takie pierdoły pisze? Za jednego dolara teraz trzeba dać około 3.7 zł. Przemnażamy to przez cenę procesora, co daje niecałe 1800 zł. No bardzo ładnie, ale ktoś zapomniał, że nie mieszkamy w Ameryce i musimy do tego doliczyć podatek (wychodzi coś około 2250 zł). Dodając fakt, że mieszkamy w takim a nie innym kraju, przewiduje, że cena będzie wynosić jakieś 2.5 tysiąca :]
Ale Ty liczysz w dolarach amerykańskich. Dolar singapurski chodzi u nas po 2,7031, czyli za procesor i9 -9900k masz 1297,46zł bez podatku, a z podatkiem 1595,88zł + marża dla janusza to powinno sie zmieścić w 2k
Przecież jest mowa o przeliczniku, a u nas się nie przelicza w dolarach singapurskich, tylko właśnie amerykańskich ( z tego co wiem )...
Także chyba za wcześnie oddałeś ten honor ;-)
Tylko czemu chcesz cenę w dolarach singapurskich przeliczać po kursie dolara amerykańskiego?...
Nie martwcie się, polskie sklepy coś wymyślą żebyście jednak przekroczyli te 2000zł, pomijając podatek, policzą sobie za sprowadzenie do polski, jakiś tam % dla samego sklepu, jeśli ktoś kupuje na morelach to jeszcze podatek od kupowania u zachłannego sprzedawcy, w razie czego dodajcie jeszcze te 30zł za kuriera z pobraniem.
Ceny nawet starszych sa niezle. Np. obecna aukcja rocznego na 3-letniej gwarancji, topowego 4 generacji 4790k - aktualnie 900 zl (250$) a aukcja do konca tygodnia... 300$ jak nic.
To swiadczy jak niewiele różnią sie te generacje. liczba rdzeni ma teraz znaczenie i wątki
1149zł - tyle dokładnie zapłaciłem za ten model... 3 lata temu. Ta seria ile będzie miała lat? Ze 4 teraz? I czemu te ceny się trzymają? Przecież to jest niedorzeczne. To nie jest klasyczny Ford Mustang, który z wiekiem zbiera na wartości, tylko elektronika. Aktualne ceny na Allegro tego modelu są nie wiele mniejsze, lub niekiedy nawet większe, niż to co ja dałem za te CPU. Nie rozumiem tego. Choć przykładowo cena 4690K spadła o jakieś 300zł względem tego, co było trzy lata temu. Kupowałem ten procesor za niecałe 900zł - właśnie trzy lata temu.
Choć w sumie, czemu się dziwić. To nadal mocny model, niewiele ustępujący temu, co wydają dzisiaj, a po OC dorównuje dwóm następnym generacjom - procesorom wydanym 2 lata później niż ten 4790K.
To samo jest z procesorem i7-3770 który ma już 6 lat, a nowy kosztuje nadal 700zł. Najlepiej teraz kupić najnowszą płytę główną ze średnio wydajnym prockiem, a po X latach zmienić na najlepszy procesor na tej płycie :)
Też polecam Ryzena ;P
Na forum o grach polecasz Ryzena ? Bardzo zle zyczysz ludziom.