Cartoon Games - odc. 318 - Co wybrać?
Janczes ---> proszę, tu możesz kupić i spełnić swoje marzenie https://www.etsy.com/market/baby_yoda_mugs
Ehh... Pamiętam czasy, jak GeForce 2 był lepszy od GeForce 1, Geforce 3, był lepszy od GeForce 2, a GeForce 4... No i tu zaczeły się schody, bo nie był lepszy od GeForce'a 3 :D
W sumie to ja dalej do końca nie ogarniam, czemu GeForce 1050 jest wydajnościowo słabszy niż GeForce 970.
W sumie to ja dalej do końca nie ogarniam, czemu GeForce 1050 jest wydajnościowo słabszy niż GeForce 970.
Najprościej jak się da - w oznaczeniu (czy to seria 10xx czy 9xx) liczy się przedostatnia cyfra, nie całe oznaczenie.
Sam pamiętam tamte czasy, bo byłem wtedy posiadaczem GeForce 2 i takie gry jak Colin 3 albo NFS: Hot Pursuit bardzo kiepsko działały na tej równie kiepskiej karcie.
Lukdirt - to chyba miałeś 32mb tego GFa bo ja pamiętam, że na MX64mb HP2 elegancko śmigał a Colin3 wypas już na średnich.
Też pamiętam tamte czasy.
Byłem w posiadaniu nieTopowych GFów, a jak nabyłem dla odmiany niezłe Radeony (cenowo chyba wypadały lepiej niż konkurencja) to miały dziwne humory.
Kupiłem nowego Radka specjalnie dla kupionego premierowo Gothica 3 (lol) to dało się grać, po czym instaluję grę ponownie jakiś czas później... i nie odpala. Co przechodzi później. I tak w kółko. Nie tylko G3 ale też część innych gier, nie wszystkie ale wystarczająco często się to zdarzało, że mi zapadło w pamięć.
Dobrze że te czasy już minęły.
Dzisiaj jedyne zmartwienie to masakryczne ceny kart graficznych.... Dawniej dobra karta też nie była tania ale dzisiaj to co się odczynia przechodzi ludzkie pojęcie.
Pamiętam czasy kiedy Riva TNT2 32 w moim kompie wymiatała "wszystko co było na osiedlu" ;-)
to chyba miałeś 32mb tego GFa
Miałem GF2 64mb i akurat Hot Pursuit chodził jak marzenie - przegraliśmy z kumplem dziesiątki godzin.
Jeśli chodzi o płynność to sama gra jeszcze jako tako chodziła. Gorzej było z przekłamaniami graficznymi oraz wywalaniem do pulpitu. Ale chyba wiem, dlaczego - NFS: Hot Pursuit wymagał DirectX w wersji 8, a GeForce MX2 obsługiwał DirectX'a w wersji 7.
PS.
Oczywiście chodzi mi o NFS-a z 2002 roku.
Powtórzę się:
Bez TDI nie kupuje.
ZŁOTO!
Prawda. Odwieczny dylemat dla pecetowcy. Takie życie.
Jako totalny laik, tak mniej więcej to rozumiem, gdy sprzedawca zachwala mi jakiś sprzęt, a ja nie mam pojęcia o czym on mówi, bo wiem tylko, że im więcej pamięci tym lepiej.
Fajne fajne, ale niestety, to tyczy się każdego produktu na rynku. Od starej konserwy po samochód SS klasa.