Być może, już wkrótce ujrzymy czterokrotnie szybsze karty graficzne firmy ATI
bardzo dobrze
nie dosc, ze moze bedziemy miec szybsze i tansze karty (wiem wiem, naiwniak ze mnie), to jeszcze ATI po raz kolejny pokaze nVidii kto tu rzadzi :)
ja jestem naiwniakiem i jak maja byc tansze no to moge powiedziec tylko NO DLA MNIE BOMBA !! ;];];]
Zapowiadają się ciekawe karty, rdzeń 1,6-2,4GHz i pamięci GDDR3 1,6GHz
a jak do tego PCI express wejdzie..
to trzeba będzie wymienić płytę "gówną":(
hehehe moze w koncu sytuacja gdzie karty graficzne nie potrafia udzwignac wymagan wizualnych danej gry sie zmieni :-))
Jak Ati zdobędzie zbyt dużą przewagę, to niestety niekorzystnie odbije się to na nas. Monopol klientom nigdy nie wychodzi na dobre.
zależy jaki monopol - ja popieram spirytusowy;
Coy2K ma rację
a co na to Staś?
Nie wierzę!
Bardzo fajnie... Wkrótce przesiąde się [ gdy za jakiś czas złóżę nowego kompa ] z kart Nvidi na ATI... No chyba, ze do tego czasu coś się jeszcze zmieni :)
eeej ja nie chce znowu za rok zmieniać kartę!!!może popracowali by troche na optymalizacja niektórych gier!
Aha i powiem tak...
Stare karty stanieja a te nowe co wyjda napewno nie beda tanie.Bedzie cos kolo R9800 XT. No tak...bo przeciez jest CZTERY razy szybsza i 1/4 ceny!
Ciekawe, kto zacznie niedlugo przebijac ATI... Tak jak kiedys gracze mowili "nVidia pokaze Diamond'owi, kto tu rzadzi", tak teraz zmieniaja sie tylko podmioty...
Ths - Sugerujesz, ze inzynierowie od ukladow elektronicznych powinni zatrudnic sie w firmach produkujacych gry komputerowe? Oni nie robia kart tylko po to, zeby gry lepiej ci "chodzily". A ty chcesz, zeby wstrzymac rozwoj technologii! Ba! Cywilizacji! ;)
Tanie Radeony 9800XT WOW. ATI górą. NVida spaaaaaaaaaaada.
nawet cztery razy szybszych kart.....Fast 14 w żaden sposób nie poprawia wydajności pamięci[/]
nie to, powodzenia życzymy - tylko jak oni chcą produkować te nawet cztery razy szybsze karty bez zmian w pamięci.? To tak jak do 300konnego silnika zamontować gaz i ubić połowę mocy..Fakt, że zmniejszenie ilości tranzystorów może wpłynąć na koszty - chyba jedyny plus na razie...a ha i ile to jest w dniach "już wkrótce"? :)
Lookash - mi sie wydawało, że to właśnie multimedia pchają tą całą biznes-maszin :p, a w tym właśnie gry. No i faktycznie to na co zwrócił uwagę ths nic raczej nie powinno zwalniać developerów od wypuszczania kolekcji bugów na kilku krążkach cd.
Bdx - może w końcu ktoś stworzy technologię operującą na krzywych
nie znam sie na tym, ale z grubsza: do tej pory karty graficzne operują na bryłach złozonych z bardzo dużej liczby trójkatów. Dlatego często obielty są kanciaste. Ostatnio dzięki większym mocom kart można było zwiekszyć liczbe trójkątów, tak że obiekty sa mniej kanciase, ale jesdnak zawsze skłądają się tylko z lini prostych. Np. popatrz na zakręt w NFS:U , widać że zamiast łuku jest to kanciasty wielokąt. Gdyby te same obiekty były opisane za pomoca krzywych, grafika wyglądałaby o wiele lepiej. No ale to wymaga dużo większych mocy obliczeniowych.
A może takie coś już zostało wporwadzone tylko ja nie wiem?
Swidrygajłow - ja też się nie znam bo nie muszę - mnie interesuje końcowy produkt i jego zgodność z zapowiedziami... w każdym razie to o czym piszesz już istnieje, nadal jednak polega to na "dzieleniu" poligonów ( i chyba zawsze będzie ), a zarazem zwiększaniu ich ilości. jest to technologia truform ( nie wiem czy nVidia ma swój odpowiednik tego )..ale wracając do wydajności - skoro GPU i pamięć są nierozdzielnymi elementami to w jaki sposób ma być osiągnięty nawet czterokrotny wzrost wydajności?
nie, mi chodzi o coś takiego jak w corelu - krzywe, z tym że w 3d
Bdx-->ATi zapowiedziało użycie w kartach R420 pamięci GDDR3 1600Mhz(w wersjach tańszych będą używane DDR i DDR II)
" Być może, już wkrótce ujrzymy czterokrotnie szybsze karty graficzne firmy ATI "
i co z tego soro karty NV będą siedmiokrotnie szybsze (link) ? ;P
ps. nie wierzcie w zadne z tych bzdur.
Kazda kolejna karta wg zapowiedzi producenta miala byc demonem predkosci i miazdzyc wszystko co znalazlo sie na rynku przed nia. I zawsze konczylo sie na zapowiedziach. Z 200% wydajnosci poprzedniego lidera zostawalo jakies 120%, za to producent wypuszczal potem jakies wersje Pro,XT,itd. Dlatego nie ma sie co bujac,ze jakas firma nagle strzeli gola do wlasnej bramki i wypusci potwora, ktory sprawi, ze wszystkie jej poprzednie produkty zalegna na polkach. Beda pilnowac zeby nowa karta nie byla zbyt szybka,ani zbyt tania. Ja obstawiam 30% przyrost wydajnosci w stosunku do niepodkreconego XT i jakies 2800zl w dniu premirry. Ot tak zeby pozostac na topie i nie zaburzyc sobie wynikow sprzedazy.
to all - życzę wszystkim, żeby już wkrótce :> chociaż część zapowiedzi się spełniła - grunt żeby się nie cofać :)
Pompa i sciema :P:P:P Takei obiecywanki to jzu byly i nic z nich nie wyszlo :D:D:D Zreszta zaraz nVidia z kims cos podpsize i tak dalej : Pfff bez rewelacji.
pozayjemy zobaczymy - ja na razie nowego kompa chce kupic ;)
a za nim ta karta wyjdzie... bede mial juz dzieci :P
Ech... i co z tego że karty coraz szybsze, skoro są coraz słabiej wykorzystywane? Widział kto demo Nature w starym 3d Marku? I która gra tak wygląda, no która?
Już teraz mam grafikę szybszą niż proca. Co będzie za rok? :)