AMD prezentuje procesory Ryzen 5000 oraz Radeona RX 6000
Z tego co wyczytałem seria 5000 nie będzie miała chłodzenia w pudełku (https://www.pcgamer.com/amds-high-end-ryzen-5000-cpus-dont-come-with-coolers-because-theyre-optimised-for-enthusiasts/). Czyli ja to widzę tak:
Przez 10 lat wszyscy płakali ze Intel podbija sztucznie ceny jak zła korporacja. AMD musiało iść w niską cenę bo nie maiło czym konkurować. Teraz AMD ma bardzo dobry produkt, ale zamiast wrócić do przyzwoitych cen, po prostu wpasowało się w ceny sztucznie podbite przez lata przez Intela i robi to samo co konkurent. Dostajemy procki po bardzo wysokich cenach, wykastrowane z fabrycznego chłodzenia (więc do cen dorzućcie po 150zł na cooler).
Czyli wyszło szydło z worka. Każda korporacja chce nasz tylko wyruchać.
Wystarczyło że zdobyli 25% rynku procesorów i już powoli sodówka uderza im do głowy. 1500 zł za następce R5 3600X?No chyba nie.Ale z drugiej strony to warto jak zwykle czekać na obniżkę cen 3 generacji.
Procki zapewne bardzo dobre (to zweryfikują niezależne testy), ale cenowo już odpłynęli. Ten co czekał by przejść na nowego procka będzie miał nad czym myśleć. A w marcu prezentacja od niebieskich. Też pewnie będzie ciekawie...
Trochę drogo ten 5800x :/
Póki co więc wstrzymam się z upgradem. Najpierw zaoszczędzę nieco kasy, a cena spadnie :-) Niemniej sama wydajność zapowiada się mega interesująco. Czekam na premierę i testy niezależne.
Kupiłem niedawno ryzen 7 3800x za 1400 z hakiem wiedząc, że będzie premiera nowych procków od AMD ale patrząc na cenę jednak dobrze zrobiłem...
Bardzo fajna prezentacja, wydajność nowych CPU pokazana z wielu perspektyw. Fajnie, że AMD konsekwentnie prze do przodu. Rozbawił mnie przytyk do Intela z linią prostą pokazująca poziom wydajności rdzenia na przestrzeni lat ;D
Ryzen 5600X ~ 1300-1400 PLN - nie fajnie
Topowy Radeon 6000 = RTX 3080 - bardzo fajnie :) Ale poczekajmy na wyniki TDP i cenę.
To że będzie "zacnie" cenowo to było do przewidzenia. Jak mamy dobry produkt to się cenimy. Pytanie jak będzie z cenami nowych płyt.
Jakie nowe płyty jeszcze chcesz żeby zostały wydane?
B550 i A520 wyszły kilka miesięcy temu, X570 trochę ponad rok temu. AMD to nie intel i nie spamuje bezsensownie płytami.
A cała seria 400 dostanie aktualizacje w styczniu.
Szczerze? Myślałem, że będzie drożej. No to chyba w tym roku kupuję nową budę z R9 5900X na pokładzie.
Dokładnie, kto chce taniej, Ryzen'a 3000 wciąż można kupić. A wciąż są to najlepsze procesory na rynku. Ja bardziej czekam na coś nowego w segmencie GPU. Tam juz z ceną nie mogą szarżować. A wciąż licze na Navi 21 (32CU) za jakies 249$. Potem jest Navi 22 (40CU) i Navi 23 (80CU).
Mój procesor w sierpniu skończył 10 lat, a już przy kupnie nie był jakiś topowy, więc liczę, że to będzie inwestycja na długie lata. :P
Teraz czekam jeszcze na płyty główne.
@free-to-play
Spokojnie, Intel przy premierze desktopowych Rocket Lake ustosunkuje się po swojemu do tych cen ;) A jeśli jakimś cudem nie to już na pewno przy Alder Lake.
Dobrze, że po ponad 20 latach na myszy i klawiaturze nauczyłam się grać na padzie, bo ceny podzespołów mogą zwalić z nóg.
To sie zdziwisz przy cenie gier, akcesoriow i subskrypcji. Kolejny dosyc realny problem to rozmiar dysku w odniesieniu co zasobozernosc nowych produkcji co dosyc szybko postawi Was przed wyborem zakupu dodatkowych dyskow, ktore beda znacznie mniej trwale niz te z poprzedniej generacji.
Wystarczyło że zdobyli 25% rynku procesorów i już powoli sodówka uderza im do głowy. 1500 zł za następce R5 3600X?No chyba nie.Ale z drugiej strony to warto jak zwykle czekać na obniżkę cen 3 generacji.
Ktoś chyba po prostu nie umie liczyć albo łosiu pisał artykuł i jako forumowy opluwacz amd celowo źle policzył.
299$ * 3,82 * 1,23 daje 1399 zł Oficjalnych cen jeszcze nie ma. Podobne błędy widać przy innych procesorach i w zasadzie tylko jedna cena jest dobrze policzona.
Ale jak się popatrzy na to co oferuje intel, to tylko i wyłącznie w kwestii osiągów w grach wydajność ma podobną ale jest tańszy. AMD chyba celowo nie wypuściła 5600 i 5700 żeby zarobić na frajerach.
No dokładnie te same odczucia. Następca 3600 bedzie kosztowac 2x tyle. To się w ogóle nie kalkuluje. Jakby nie patrzeć to to modele x600 byly opcjami z nisko-średniej półki i w tej chwili cena 1500 zl jest przesadą.
Najgorsza informacja w tej premierze to brak info o odpowiedniku taniego 3600. Jest jedynie 5600X za ponad 1000 zł.
Plus trochę słabo, że seria 400 dostanie aktualizacje dopiero w styczniu, ale w sumie kupowanie nowego procka ma mały sens.
Z zaciekawieniem patrzyłem się na 5800x a zwłaszcza na jego cenne, no i co dużo powiedzieć AMD zaszalało spodziewałem się czegoś w granicach 1600/1700zł, no cóż trzeba czekać do 5 października i zweryfikować przechwałki co do wydajności
Wydaje mi się, że stosunek ceny do wydajności, będzie gorszy niż w obecnej generacji.
Testy 4K w grach z 2019, przecież jak ktoś kupuje procka za 2 tys to patrzy na gry 2020/21 i fps podczas streamowania/nagrywania
Jak ktos patrzy na topowe procesory z mysla o 4K w nowych grach to nic tylko pogratulowac wiedzy i wyobrazni.
AMD pochwaliło się wydajnością, tylko autorowi nie chciało się szukać.
Załączony tylko jeden z wielu slajdów które znalazłem w 5 sekund.
Nie rozumiem zarzutu, że nie chciało mi się czegoś szukać. Oglądałem stream z prezentacją na żywo i NIE było informacji o wydajności R7 5800X. Bo właśnie o tej konkretnej jednostce napisałem, że nie znamy osiągów. Natomiast jeden z wielu slajdów, które załączyłeś dotyczy wyników wydajności R9 5900X, a o tym jest informacja w tekście.
Wydajność 5900X nie różni się niczym w grach od procesorów 4, 6 i 8-mio rdzeniowych. Różnice między nimi zwykle są w granicach błędu pomiarowego i zależne od danej próbki.
Co oznacza że te slajdy są reprezentatywne dla "topowej półki" w każdej ilości rdzeni.
Z jednej strony "boli", bo w marcu po 7 letnim użytkowaniu 3570K nabyłem R9 3900X - z drugiej strony, stary Intel po OC dawał jeszcze radę, a nowy Ryzen się i tak nudzi, na 4K planuję przesiąść się w przyszłym roku, ale cóż, za tym się nie nadąży i czekać ze zmianą PC można ciągle.
4K to dalej jest bottleneckowa oaza dla lemingow. CPU nic Ci tu nie pomoze bo przez wiekszosc czasu bedzie sie nudzic czekajac na GPU.
Ziomek, dla mnie przesiadka na 4K to mowa o 75 calowym telewizorze. Karta graficzna już jest ;) a przy 4K tego typu Ryzen zaczyna właśnie pokazywać pazurki. Nie wiem o co Ci chodzi z lemingami, że niby podążam za trendami? Mi wystarcza 60fps, więc jeśli posiadam sprzęt, który te 60 klatek osiąga przy 4k, to dlaczego mam z tego nie korzystać?
Wydajność git (o ile benchmarki mają odzwierciedlenie w rzeczywistości), ale w moim odczuciu ceny o 150-200 zł za wysokie. Z potencjalnym kupnem wstrzymałbym się do 1200 za 6 rdzeni i 1700 za 8 rdzeni. Osobiście czekam na AM5 i DDR5. Skip.
Przeciez nie beda rozdawac ich za darmo. Technologicznie i wydajnosciowo wyprzedzili Intela wiec z jakiego powodu maja na tym nie zarobic. Postep technologiczny kosztuje, a w Zenach przynajmniej widac tej progres w przeciwienstwie do Intela (sam siedze jeszcze na skylake bo pozniej to juz jawnie robili sobie jaja, a ludzie ich z jakiegos powodu bronili za wszelka cene wbrew jakiejkolwiek logice) Monopol nigdy nie byl i nie bedzie dobry.
A tu masz skok 19% IPC i do tego niewelki zegrów, a nie jakieś żałosne 4-5 %.
To że w desktopie masz 16 rdzeniowe procesory to żadna zasługa intela, bo ten sobie za takowe w HEDT liczył po 2000 dolarów przynajmniej.
Ceny nowych procków od AMD niskie nie są, ale i tak cena/wydajność wyprzedzają poprzednie procesory intela z generackji Comet Lake (przynajmniej jeśli wierzyć slajdom AMD, a te się sprawdzi przy recenzjach). A te procesory były znacznie droższe niż Matisse mimo, że w każdym zastosowaniu innym niż gry dostawały bęcki.
Tutaj dostajesz najlepsze procesory we wszystkim.
Ciekawe. Od 2000 roku na AMD. K6-2 400 > Athlon XP 2400+ > Phenom II X4 940. Wystarczyło w 2018 kupić Coffe Lake i od tamtej pory AMD idzie tylko w górę. Także...nie ma za co.
Ciekawe która firma jako pierwsza zapoda 6C/12T za 2 kafle i jak szybko to nastąpi. ; p
Ceny rynkowe najlepiej weryfikuje konkurencja. Nie znasz uzysku, ani kosztow produkcyjnych ale rwiesz sie z Januszowym krytykowaniem. Zrobisz lepszy za mniejsza cene i utrzymasz sie na rynku?
Zastanawiałem się czy czekać na zen3 ale ostatecznie po cenach widzę, że 3600 za 700 złotych to był dobry wybór.
Do 1080p. Zapamiętałem raz słowa mądrego, który powiedział żeby procesory kupować tu i teraz a nie na zapas. Dla mnie lepiej co 2-3 lata zmienić procesor ze średniej półki na średnią niż raz wywalić gruby hajs na "dużo rdzeniów". Kumpel tak wtopił z 1800X, bo myślał że za niedługo to każda gra będzie 8C wymagać i teraz jest jakieś 20-30% w tyle za moim CPU za 1/3 tej kwoty którą on dał.
Z tego co wyczytałem seria 5000 nie będzie miała chłodzenia w pudełku (https://www.pcgamer.com/amds-high-end-ryzen-5000-cpus-dont-come-with-coolers-because-theyre-optimised-for-enthusiasts/). Czyli ja to widzę tak:
Przez 10 lat wszyscy płakali ze Intel podbija sztucznie ceny jak zła korporacja. AMD musiało iść w niską cenę bo nie maiło czym konkurować. Teraz AMD ma bardzo dobry produkt, ale zamiast wrócić do przyzwoitych cen, po prostu wpasowało się w ceny sztucznie podbite przez lata przez Intela i robi to samo co konkurent. Dostajemy procki po bardzo wysokich cenach, wykastrowane z fabrycznego chłodzenia (więc do cen dorzućcie po 150zł na cooler).
Czyli wyszło szydło z worka. Każda korporacja chce nasz tylko wyruchać.
Celem każdej firmy jest jak najwięcej zarobić. O ile jestem negatywnie nastawiony do przedstawionych cen (patrz post wyżej), to AMD przynajmniej nie przekupuje producentów komputerów i prasy jak Intel.
msrp serii 3xxx:
3600 200$
3600x 250$
3700x 330$
3800x 400$
3900x 500$
msrp serii 5xxx:
5600x 300$
5800x 450$
5900x 550$
W przypadku serii 3000 mozna bylo kupic procesor 6 rdzeniowy za 200$, w przypadku serii 5000 najtanszy procesor 6 rdzeniowy kosztuje 300$, to jest podwyzka o 50%.
Natomiast najtanszy 8 rdzeniowy procesor serii 3000 mozna bylo kupic za 330$ gdy tym czasem w przypadku serii 5000 cena wynosi 450$ jest to podwyzka o 37%. I wszystko wskazuje na to, ze tansze procesory 6 i 8 rdzeniowe 5600 i 5700x wyjda dopiero, gdy premiere beda mialy procesory intela z serii rocket lake.
Tym bardziej zaleca się poczekać na premierę konkurencji. Tak samo w przypadku RTX 3000 należy poczekać na RDNA2.
ale zamiast wrócić do przyzwoitych cen, po prostu wpasowało się w ceny sztucznie podbite przez lata przez Intela i robi to samo co konkurent
Nawet gorzej. Nie przypominam sobie, by jakakolwiek i5 dobiła 1500 złociszy. To jest jeszcze większa kpina niż Intel, a to już trzeba się postarać.
Jeśli Intel z nowymi prockami zostawi te same ceny, które są teraz, to będzie kolejny powód by się z AMD teraz śmiać. Chociaż nie zdziwiłbym się, gdyby jednak się dostosowali.
Nie wiem skąd u wszystkich takie zdziwienie ze firma chce jak najwięcej zarobić na swoim produkcje, owszem jest drogo, i będzie drogo dopóki intel nie pokaże czegoś konkurencyjnego w niższej cenie.
Ja tam się wstrzymam do premiery procków Intela, obstawiam od razu obniżki o 10 - 15%
Ceny faktycznie lekko odjechane aleeee, tylko pod warunkiem, że składamy kompa od zera, jeśli ktoś przesiada się z topowego ryzena poprzedniej generacji na topowego ryzena nadchodzącej generacji to po sprzedaży procka(i ewenutalnie mobo jeśli ktoś będzie chciał zmieniać)już tak super drogo nie wychodzi. Tak samo jak w przypadku przesiadki na nową generacje konsol, ktoś kto ma PS4 Pro sprzeda je za +/- 800zł więc wersje digital kupi realnie za +/- 1049zł.
W tym momencie już oficjalnie PS5 i XSX są już technologicznie przestarzałe.
Zamiast się dogadać z AMD i zrobić konsole już na ZEN3, to woleli brać rozwiązanie sprzed dwóch lat.
Widać Sony i MS już wcześniej zaplanowali wersje Pro na nowszych technologiach.
Pewnie taniej jest brać przestarzałe rozwiązania, Nintendo doskonale to uskutecznie od premiery Wii.
Mnie tylko rozwalił brak modelu 5700. Rozumiem, że nie będzie następcy 3700, ale mogli po prostu zrobić 5700, wtedy nie trzeba by było robić 5950, bo wszystko cofnęłoby się o 100. Swoją drogą 5950 nie jest najmocniejszym modelem jaki mamy zobaczyć. Ciekawe, jak z tego wybrną, będzie 5990, a później co? :P
5600 i 5700 pewnie będą ale później.
Czyli tanio, to już było. Czekałem na 8C/16T, ale 2000 zł za procesor nie dam. 3700X mam za trochę ponad 1300 zł. Słabszy, ale jednocześnie wystarczy na następne kilka lat, bo taki będzie siedział w nowych konsolach. Chyba, że 5600X okaże się lepszy od 8-rdzeniowca poprzedniej generacji, chociaż to wciąż dopłata prawie 200 zł.
ciekawe kiedy fabryki przestawią się na 100 % cóż widać nie prędko część ceny to zawsze przestawienie produkcji przy info o 3000 nvidi widać że prędko to nie nadąży hehe
tylko że 5950x wypada tak kosmicznie dobrze że od dawna nie widziałem tak dobrego procka do zmiany, ostatni był mój 5960X od Intela :) Tym razem raczej na pewno znajdę czas aby sobie zbudować nowego PC od zera.
Już od roku czekam z myślą zakupu nowego PC. Postanowiłem już dawno, będzie to mój pierwszy procesor AMD a intelowi podziękuje. Teraz tylko zastanawiam się Ryzen 7 5800x czy Ryzen 9 5900x. Zdecyduje się chyba na ten pierwszy. Za rok ddr5 więc za jakieś 3 lata kolejny PC już na ddr5 i zapewne z kolejnym ryzenem.