Witam!
Od jakiegoś czasu zamierzam wymienić mój telefon Sony Ericsson Xperia X10, bo ma już ponad dwa lata, a i nie działa już tak jakbym tego od niego oczekiwał. Tutaj moje pierwsze pytanie - jaki telefon obecnie wybrać? Bierzcie pod uwagę, że raczej nie chcę przekraczać tysiąca złotych, bo telefony i tak szybko tanieją, a nie muszę szpanować telefonem. Zastanawiałem się nad Samsungiem Galaxy S II i Galaxy S II Plus, ale różnic nie ma zbyt wielu, więc raczej skłaniałem się ku tej pierwszej opcji. Mam nadzieję, że powiecie mi czy to będzie dobry wybór albo doradzicie mi lepszy.
Drugie pytanie mam odnośnie mojego obecnego telefonu. Wspomniałem, że nie działa już zbyt satysfakcjonująco. Chciałbym go sprzedać, tak więc chciałbym najpierw zresetować go do ustawień fabrycznych i zobaczyć czy wtedy będzie działać jak powinien. Tutaj kolejna sprawa, bo słyszałem, że można robić kopie zapasowe plików i potem je zgrywać. Jaki program do tego wybrać?
Trzecie pytanie również odnosi się niemal do tego samego, gdyż słyszałem gdzieś, że często przywracanie do ustawień fabrycznych nie pomaga i telefon nadal zamula. Czy to prawda? Jeśli tak, to co w takim razie zrobić?
Czwarte i ostatnie pytanie odnosi się natomiast do aktualizacji systemu i tak dalej. Jakoś niezbyt się interesowałem tym systemem i chciałbym wiedzieć - czy mój aktualny telefon da się zaktualizować do wersji Androida nowszej niż 2.3.3 i co tak właściwie dają te aktualizacje? Jeszcze co do tych SGS2 i SGS2+, to ten pierwszy chyba nie ma najnowszej wersji i trzeba samemu aktualizować, tak?
Mam nadzieję, że pomożecie komuś tak zielonemu w tych sprawach, jak mi.
Nie pchałbym sie w tak stare telefony.
Jeśli nie grasz w gry i nie potrzebujesz pierdyliard niepotrzebnych aplikacji to polecam nokie 720 z WP8.
Aktualizacje będziesz miał zawsze i system jest bardzo płynny.
Raczej właśnie gram w gry i mam masę tytułów do przejścia na telefon, więc wolałbym coś bardziej dopasowanego do multimediów, a także coś z Androidem, bo jednak nie chcę Windows Phone'a.
Jezeli chcesz grac w gry to Galaxy S2 czy S2+ odpadaja. To przestarzale telefony ktore nie poradza sobie z nowymi tytulami. Ja kupilem sobie Nexusa 4, dalem 1135 zl za wersje white 16 gb, mysle, ze warto za telefon ktory ma 2 gb ramu na pokladzie i czterordzeniowy procek 1.5 ghz
Już pisałęm o L9, ale widze, że masz masę gier do ogrania, więc ten LG odpada. Nie przez to, że stary telefon, ale po prostu z jakichś powodów wiele gier nie ma supportu do L9 no i mała pamięc wewnętrzna- tylko 2,33 GB do wykorzystania. Oczywiście karty SD akceptuje, ale znów są duże problemy aby przerzucać wszystkie instalowane aplikacje na kartę SD. Może ainteresujesz się HTC One S? :)
Wydaje się niezły, ale jak już wspominałem - ja się na tym niestety niezbyt znam. Szczerze mówiąc, to raczej do telefonów HTC podchodzę z lekką nieufnością, choć nawet nie wiem, czym jest ona ukierunkowana...
Może jeszcze jakieś propozycje? Szczerze mówiąc, to spodziewałem się, że jednak SGS2 jest nadal mądrym wyborem, a tutaj czekała na mnie niespodzianka. Tak a propos postu [5], to o jakie nowe tytuły konkretnie chodzi, że te telefony sobie z nimi nie poradzą?
Sam sobie odpowiedziałeś w pierwszym poście :) Niestety smartfony idą szybciej niż piece, laptopy i konsole razem wzięte. Kupisz ze średniej półki urządzenie, a po pół roku okaże sie, że nie uciągnie najnowszej wersji systemu (a jeśli i by uciągnął to operator lub producent może nie wypuścić oficjalnie nowej wersji systemu), a tym samym gier, które takowego potrzebują. I analogicznie do PC moc w średnich smartfonach może nie być wystarczajaca, tym bardziej, że jest to uklad zamknięty :) Co ciekawe zastanawiałem się jeszcze nad S Advance, ale na razie ma tylko Andka 2.3.3, a nowsze wersje uciągnie, ale tylko po zrootowaniu, czyli gwarancja przepada. No i droższy niż L9 :P
Ta niechęć może dlatego, że sam nie miałeś okazji mieć sprzętu tej firmy, albo przez to, że boisz się, że to chińszczyzna :P
Android to nie Apple, iPhone'y starzeją się znacznie wolniej, głównie przez beznadziejną optymalizację Androida, jak i aplikacji nań.
Co do backup to:
http://www.elita-clan.com/downloads/...re_v010935.apk
1. Sciagnij plik
2. Jesli plik jest zapisany w .zip to zmien na .apk
3. Podlacz telefon do PC i wybierz Mount USB
4. Dodaj sciagniety plik do znanego ci folderu na SD card.
5. Odlacz telefon i idz do dir.
6. Wybierz plik i zainstaluj.
Otworz app i wybierz backup. Wybierz applications and media. Wybierz Local (/mnt/sdcard).
Jesli zdjecia masz zapisane na SC card domyslnie to zaznacz kratke na przeciwko "apps"
Jesli masz zapisane na telefonie to zaznacz kratke przy "photos".
Teraz wybierasz nazwe dla tego backupu badz zostaw domyslna - bedzie z data i jako AppsMedia
AKP - same aplikacje - bez danych
Data - same dane bez appsow
APK+Data - zapisze i aplikacje i dane
Zapewne wybierzesz APK+Data. Zapamietaj tylko nazwe backupu i gdzie jest zapisana /sdcard/rerware/MyBackup/ i tutaj AllAppsBackups albo nazwa jaka nadales.
Backup na PC
Podepnij telefon do PC przez usb i otworz PC Companion.
Idz do backup and restore i podazaj za instrukcja backup.
Beda przetransferowane kontakty i call logs, bookmarks, smsy, muzyka, video, pics, i other czyli aplikcaje zaleznie czy program obsluguje. Aplikacjami sie nie martw. Jesli bedziesz chcial jakies zainstalwoac a nie bedzie to zaloguj sie na market.android.com kliknij "my library" i zainstaluj aplikacje ktorej ci brakuje. Tak samo masz w googleplay :)
Dodatkowo mozesz SD carte podlaczyc do card reader i zrzucic wszystko na PC
Hard Reset:
Przy twoim problemie powinienes zrobic backup SD karty bo wlasnie bedziemy ja czyscic ze wszystkiego wraz z telefonem.
Karta SD
Menu -> Settings. Wybierz SD card & phone storage. Wybierz unmount SD card. Wyswietli sie Format SD card i przycisnij to. Pozniej Erse Everything. Teraz twoje karta jest czysciutka.
Telefon
Wylacz telefon. Przycisnij i przytrzymaj lewy i prawy przycisk pod wyswietlaczem.
Podsczas gdy je trzymasz przycisnij przycisk power do momentu az pojawi sie instrukcja. Instrukcja pokieruje cie przez caly Hard Reset.
Teraz telefon masz w takim samym stanie jak kazdy nowy.
Jesli nadal masz jakies problemy to jest problem jakiegos elementu w telefonie i musisz kupic nowy.
Update
Jesli nie chcesz roota i custom rom a chcesz miec oficjalny:
Settings > About phone > Software updates > System updates.
Poprzez zainstalowany Campanion z sekcji "backup na PC"
[7] Chociazby GTA SA, Vice City tez bedzie pewnie haczyć, modern combat 4...Wszystkie najnowsze i najladniejsze gry
W niższej cenie od nexus 4 (chociaż nie tak dużo niższej) możesz wziąć xperie SP. Telefon wydajny - wydajniejszy niż samsungi które podałeś jak i od SGS 3 (tutaj zaletą wersji SGS3 LTE jest pamięć ram 2GB, gdzie w xperii SP jest "tylko" 1). Xperia ta ma najwydajniejszy 2 rdzeniowy procesor (często wydajniejszy od 4 rdzeniowych) 1.7GHz i układ graficzny ten sam co w nexus 4 czyli adreno 320 (również jeden z najlepszych).
[11]
Raczej zbytnio za graniem w FPS'y na telefonie nie przepadam i nigdy mnie do serii Modern Combat nie ciągnęło :p
[10]
Wielkie dzięki. Pojutrze będzie trochę więcej czasu, to się tym zajmę :)
Qwerty
Nie masz racji. S2 przez swoją ogromną popularność wciąż jest jednym z głównych telefonów pod które są optymalizowane gry i programy. Co z tego że masz adreno 320 skoro np optymalizacja gta sa jest pod ten układ do kitu i gra działa gorzej niż na wspomnianym s2. Co nie zmienia faktu że mając tysiąc kupilbym Nexusa, przynajmniej to jest zakup na lata
Valem--> w takim razie posypuje glowe popiolem. Bylem pewny, ze telefon tak stary jak S2 bedzie mial z nowymi grami problem
Druga sprawa to dostepnosc S2. Swego czasu chcialem kupic ale po prostu nowych sztuk na allegro brak. W sklepach sa owszem ale w chorych cenach powyzej 1000zl
Przecież są nówki na Allegro za niecałe 6 stów. To właśnie tym bardziej mnie zachęcało do niego.
Wszystkie te nówki idą z aliexpress. Ciekawe jak jest z jakością tych chińskich Samsungów.
Czyli wybór modelu nadal stoi pod znakiem zapytania :/ Może ma ktoś jeszcze jakieś sugestie, bo obecnie zastanawiam się nad czterema modelami, a mianowicie:
- Samsung Galaxy S II
- HTC One S
- LG Nexus 4
- Sony Xperia SP
Mam nadzieję, że ktoś jeszcze da mi jakieś sugestie.
BliBs_Pl ->
Mając te cztery do wyboru naprawdę nie ma się co zastanawiać i trzeba brać Nexusa 4. SGS2 w ogóle pomiń, to stary telefon z kosmiczną ceną.
Ja SGS2 bym odrzucił (według mnie nie warto pchać się w smartfony nie wspierane przez producentów - stosunkowo stare)
Dobrze by było gdybyś powiedział na czym Ci zależy, do czego będziesz go używać itd. Najwydajniejszy i najszybciej aktualizowany będzie nexus 4, ale nie każdemu odpowiada brak slotu microSD.
Obecny telefon kupowałem z myślą o graniu, ale trochę pograłem i mi się znudziło, a że nie działał jak powinien (o czym wspominałem), to raczej nie wykorzystywałem go zbyt często, bo nawet korzystanie z przeglądarki jest dość uciążliwe. Ostatnio korzystałem z niego głównie jako odtwarzacza muzyki. Nowy telefon służyłby mi głównie do grania i korzystania z internetu, ale chciałbym na nim również oglądać filmy albo seriale (zamierzam oglądać South Park na przerwach szkolnych). Oczywiście czasem również gdzieś zadzwonię, a od święta wyśle SMSa, ale raczej skupię się na funkcjach multimedialnych.
W takim razie SGS2 odrzucam. Co do Nexusa, to zachęcają mnie wasze opinie, ale jednak boję się, że za rok ten telefon będzie dwa razy tańszy, a właśnie to jest główny powód, dlaczego nie chcę wyrzucać większej ilości pieniędzy na nowy telefon. Raczej pieniądze mnie nie ograniczają, ale po prostu chcę zachować umiar.
Rozumiem Cię, bo przy zakupie telefonu kierowałem się podobnymi myślami (Xperie SP kupiłem w lipcu za 1100 - teraz można za 800) Czy uważam że przepłaciłem? Nie, jestem w 95% zadowolony z tego telefonu (pozostałe 5% mam nadzieję, a w sumie to już nawet czytałem że w najbliższej aktualizacji zostaną naprawione). Teraz nie da się kupić dobrego smartfona tak, żeby za rok nie stracił na wartości (mało to tracą te co kosztują 400zł - bo nie mają z czego tracić).
Można też czekać aż dany model stanieje... ale zanim to nastąpi będzie już "przestarzały", będą inne ciekawsze.
Najlepsza rada jaką mogę Ci dać - jeżeli chcesz kupić porządnego smartfona i cię na takiego stać to go kup (byle nie w dniu premiery, bo najwięcej tracą w pierwsze 1-3 miesiące)
Zdecydowanie Nexus4, kupisz uzywkę do 1000zł a przy ewentualnym szczęściu nówkę :)
[18]
Z tych wszystkich wybralbym nexus4. Nie widze jakies roznicy miedzy nim a moja s3. Oba sa obiecujace i solidne. Telefon na dlugie lata.
Raczej używki znowu kupować nie chcę, ale chyba jednak zdecyduję się na tego Nexusa. Mam nadzieję, że te 16 GB mi wystarczy.