Posiadam Phenoma II X6 1075T, Asusa M4A88T-EVO/USB3 i niestety tylko 4 GB RAM-u, HDD oraz "bombowy" zasilacz, który jest z czarnej listy, ale przepracował łącznie 370 dni i nic złego się nie stało. Komputer przeleżał 3 lata na strychu, a dziś chciałem dać temu "staruszkowi" drugie życie, kupując nowe GPU.
1. Czy 750 Ti to dobra karta biorąc pod uwagę upływ czasu?
2. Jak często padały te karty?
3. Jakiego zasilacza wymaga?
4. Czy procesor da sobie radę z tą kartą czy to przesada i karta okaże się za mocna, jeśli myślę o graniu w gry z przełomu 2013/2014 roku?
5. Do jakiej ceny warto kupić 750 Ti?
6. Czy PCI 2.0 mocno ograniczy kartę, (750 Ti) która obsługuje 3.0?
1. 750ti jest bardzo podobnej wydajności do 560ti. Stare gierki powinno bez problemu uciągnąć.
2. Trudno określić- wszystko zależy od egzemplarza i jakie miał życie i czy był zadbany itd.
3. Ta karta nie bierze dużo. Powinna działać nawet na bardzo słabym zasilaczu. 400W w zupełności by starczył do tej karty i to z zapasem.
4. Za mocna? Nie sądzę. Ogólnie więcej fps nie szkodzi, a starszych kart nie opłaca się brać ze względu na awaryjność na te czasy (560ti itd.)
5. Zależy jak na to patrzysz. Jak dla mnie dobra cena za taką kartę to max 200zl. Ale ceny w tych czasach wahają się tak, że trudno mi to stwierdzić.
6. Nic nie powinno to zmienić w tym przypadku :) - przynajmniej nie jakoś bardzo zauważalnie.
PS. Kostke ramu 4GB kupisz za garść dukatów, a to dobry ruch.
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Druga kostka jest w planach, ale póki padła karta, kupno nowej jest priorytetem.
PCI 2.0 w teście z 3.0 i 4.0 nie wpłynął na zauważalne ograniczenie nawet 2080ti.
Procek z grafa pracuje idealnie (do 10% jest cool)
https://pc-builds.com/calculator/Phenom_II_X6_1075T/GeForce_GTX_750_Ti/06k0Jp8A/4/100/