Witam, borykam się ostatnio z bardzo długimi czasami pobierania gier i mam tutaj do was pytanie, otóż czy taka przykładowa karta sieciowa z anteną jest w jakikolwiek sposób mi pomóc?
Zacznijmy od podstaw - jak szybki masz internet ( jaka powinienes miec predkosc pobierania )? Kablowy czy radiowy? Jak daleko komputer stoi od routera? Ile scian je dzieli - jakie sa grube i z czego wykonane? Za pomoca czego sie teraz laczysz( od strony komputera)? Jakiego uzywasz routera?
Sprawdzałem test i pobieranie wynosiło 9 mb/s, Internet kablowy, komputer stoi w odległości około 2/3 metrów a dzieła go może dwie lub jedna ściana z pół metra a łącze się za pomocą wifi, router dokładniej nie wiem
Przy takiej konfiguracji robilbym wszystko zeby polaczyc komputer z routerem za pomoca kabla - nie przez Wifi.
Jezeli kabel nie wchodzi w gre powinienes sprawdzic jakie standardy transmisji wifi obsluguje router ( jak sprawdzisz model to znajdziesz w jego specyfikacji na stronie producenta ). Wyglada to mniej wiecej tak : standardy a/b/g/n, jezeli jest nowszy to rowniez ac. Kupujac karte wifi wybierz taka ktora wspolpracuje z najlepszym z nich. Najszybsze jest ac, potem n. Jezeli router nie obsluguje n'ki - zmienialbym router. W tych standardach nie chodzi tylko o ich szybkosci - ale rownierz o sposob propagacji ( rozchodzenia sie ) sygnalu. Nie wdajac sie w szczegoly - n i ac duzo lepiej radza sobie ze scianami i tego typu przeszkodami. Zapewnia Ci lepsza jaksc transmisji.
Więc jeśli mam router o standardzie n to mam zakupić kartę współpracującą z tym standardem? Czy ta karta by się nadała?
TP-LINK TL-WN722N