Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: karta graficzna - problem z przegrzewaniem

03.08.2016 14:07
żelazna_pięść
1
żelazna_pięść
113
Hala Madrid!

karta graficzna - problem z przegrzewaniem

Witam,

Ostatnio miałem problem z wysokimi temperaturami w komputerze, oddałem go do serwisu, gdzie został przeczyszczony. Poza tym zostałem poinformowany, że wentylator na karcie graficznej jest uszkodzony. Zgodziłem się na jego wymianę i po odebraniu komputer przez 10 dni chodził bez najmniejszego zarzutu, aż do wczoraj.
Ściągnąłem grę Evolve Stage 2 na początku wszystko było ok, jednak po jakimś czasie fpsy zaczęły mi spadać do ok. 8, zaniepokojony sprawdziłem temperatury i zauważyłem, że na karcie jest ponad 100 stopni! Wyłączyłem komputer, otwarłem obudowę i włączyłem go ponownie, ku mojemu zdziwieniu wentylator na karcie graficznej w ogóle się nie kręcił.
Czy mógłby mi ktoś podsunąć jakiś pomysł, co mogło się stać? Przez prawie 2 tygodnie działał idealnie i nagle przestał. Oddałbym go z powrotem do serwisu, jednak taką możliwość będę miał dopiero w przyszłym tygodniu. Karta to: HIS Radeon 7850 HD 2 GB.

03.08.2016 14:26
2
odpowiedz
Hadriel
69
Bizon

Co się mogło stać? Zepsuł się.
Oddaj do serwisu. Nie wiem jak chcesz inaczej rozwiązać problem niekręcącego się wiatraczka, który przez 10 dni działał poprawnie, chyba, że znasz się dobrze na naprawie takiego sprzętu, ale samo założenie wątku temu raczej przeczy.

03.08.2016 15:20
żelazna_pięść
3
odpowiedz
1 odpowiedź
żelazna_pięść
113
Hala Madrid!

Otwarłem teraz obudowę , wentylator kręci się normalnie, temperatury są dobre. Nie mam już bladego pojęcia o co może chodzić.

03.08.2016 17:03
3.1
zanonimizowany1183921
15
Senator

Temperatury wróciły do normy bo wentylator zaczął się kręcić. Coś ci się on musi zacinać. Zgłoś to serwisowi.

03.08.2016 17:32
artis
4
odpowiedz
artis
47
Konsul

nie wiem jaki serwis "męczysz" , albo on Ciebie męczy - nie wiem na ile znasz się na sprzęcie - ale pytanie nasuwa mi się takie: czy jesteś pewien , że wentylator został faktycznie wymieniony na nowy i sprawny ?
Znam takie przypadki, że nieuczciwy serwis - przy próbie "wyczyszczenia" wentylatora robi więcej szkód niż było przed :|
Poszukaj kogoś zaufanego (jeśli sam tego nie potrafisz zrobić) i daj to do zrobienia - nie każdy serwis to prawdziwy SERWIS .

Forum: karta graficzna - problem z przegrzewaniem