Jaka jest najbardziej opłacalna karta graficzna do prostych gier typu Football Manager 2023, Stellaris, Titan Quest czy Civilization 5/6?
Przeglądam sobie jakieś składaki w sklepach i nie wiem czy na takie gry wystarczy karta z 2 GB czy celować w 4 GB?
Fajnie jakby nie pobierała dużo prądu i była cicha bo aktualnie grając w ww. gry na laptopie komfortu grania dużego nie ma.
Jak szukasz budżetowej karty to chyba lepiej byłoby kupić używkę, przykładowo 1060 za jakieś 5 stów, bo nowe karty z niskiego segmentu są nieopłacalne
Takie gry będą mieć zapas mocy a co za tym idzie ty będziesz mieć komfort.
Jaki procesor masz? 8-16 GB ramu jest ?
Masakra, 4 lata temu kupowałem wydajniejsze 1060 taniej. Nówkę.
Ja bym tej karty za takie pieniądze w ogóle nie brał pod uwagę, ale jak masz taki budżet i chcesz tylko nową kartę, to nie masz zbyt dużego wyboru.
Albo kupować suszarkę albo już z chłodzeniem półpasywnym i masz dużo ciszej. Ta druga opcja jest droższa ale te suszarki wcale takie tanie też nie są.
U siebie gram w FM2022 na GT640. Duże znaczenie ma procesor, ramy i ssd. Zawsze pierwsze co ustawiam to mecze 2d albo tylko komentarze.
Gdybyś był zainteresowany to mam GTX1070 do sprzedania, dokładnie takiego: https://www.videotesty.pl/produkt/102561/ Wcześniej wspomnianego 1650 zjada na śniadanie. Kupiony we wrześniu 2018, nigdy nie było z nim problemów, wymieniony w sierpniu 2022 na 3070, od tamtej pory leży w kartonie.
jarekao -> z pierwszego posta wynika że całego kompa chcesz, olej grafe kup APU Ryzena 5700G + 16 gb ramu (3200 minimum), do tych gier które wymieniłeś w zupełności wystarczy. Cenowo zjada każdy build z kartą graficzną i naprawdę w sporo innych gier można pograć w 30+ fps ofc na średnich detalach lub ciut niżej :) Dodatkowo zawsze można za parę lat dokupić kartę graficzną.
Bardzo ciekawa propozycja. Tym bardziej że FM 2023 wymaga dobrego procka żeby pociągnąć wiele lig.
Tylko teraz gdzie złożyć tego kompa. Macie jakieś zaufane serwisy? Muszę pogadać ze znajomym co troszkę się w tym bawi.
Składasz sam albo kupujesz w sklepie który ma w ofercie składanie, co ma większość sklepów :) Ja sam składam, do tego staram się kupować z odbiorem w sklepie bo mam blisko :) Preferuje proline i x-kom, bo nigdy nie miałem z nimi problemów. Co do procka to z ciekawości pooglądałem testy 5600G (620 PLN) ma wydajność ciut mniejszą ok 10% względem 5700G (950 PLN), ale różnica w cenie dość znaczna :)
Przykładowy setup no i obudowe trzeba dobrać :)
https://www.purepc.pl/jaki-komputer-do-gier-kupic-polecane-zestawy-komputerowe-na-styczen-2023-gotowe-konfiguracje-w-roznych-cenach?page=0,2