Witam serdecznie wszystkich. Zastanawiam się nad zakupem nowej karty graficznej gdzieś tak do 1200 zł, lecz nie wiem czy po prostu opłaca się inwestować jeszcze w mój sprzęt , czy np procesor nie będzie ograniczał takiej karty. Specyfikacja:
Intel i5 3470 3,2 Ghz
Pamięć GoodRam ddr3 1333mhz 2x4 GB
Płyta główna: AsRock z77pro3
Obudowa : Zalman R1
Zasilacz: Bequiet Pure Power 530W
Karta Graficzna Gigabyte Gtx 760 2GB
Monitor Benq 22 cale (nie wiem dokładnie jaki model ale ma gdzieś z 5-6 lat)
Dysk: SSD Iridium pro 3 240 GB + 500GB HDD Samsung
Gry w które gram najczęściej to Sportowe (Fifa, NBA, Football Manager) , GTA 5, RPG , FPS (battlefield1, cs go)
Zastanawiam się czy warto jeszcze tutaj grzebać coś z tą kartą czy może lepszym rozwiązaniem będzie tutaj zakup konsoli Playstation 4 i zostawienie takiej specyfikacji komputera jak mam teraz , do takich gierek jak Cs . Np na obecnym konfigu nie mam zbytnio możliwości pogrania w Battlefield 1 bo po prostu się ciągle zacina. Wiec myślę nad konsolą w której nie trzeba ciągle się martwić o upgrade, zmienianie ustawień itp . Na konsoli tez do ogrania jest dość sporo fajnych exów więc zabawa na długi czas, raczej nie jestem jakimś hardkorowym graczem , chociaż przysiedzieć czasami przed komputerem też potrafię :D Oczywiście jak zakupię kartę to pewnie od razu do niej dokupiłbym jakiś lepszy monitor niż ten co teraz mam , do konsoli używałbym telewizora 42 cale , który mam również podłączony do komputera. Co myślicie? Co lepiej zrobić? Może wy mi pomożecie bo ja już sam nie wiem, z góry dziękuję !
Już teraz masz lepszy sprzęt niż ps4.
Do Battlefielda 1 przydałoby się już ponad 8GB szybszego ramu. Możesz sprzedać ten co masz i dokupić 16GB szybszego, płyta obsługuje nawet 2800MHz.
W okolicach 1200zł dostaniesz RX 480 8GB, np. Nitro od Sapphire, lub nieco drożej GTR/GTR Black od XFX.
Ewentualnie GTX 1060 6GB, tutaj podstawowy model dwuwentylatorowy od MSI, nieco drożej np. AMP! od Zotaca.
Masz solidną płytę, więc możesz pomyśleć o wymianie obecnego procesora na taki z odblokowanym mnożnikiem do OC. i5 3570k/i7 3770k, albo nawet nieco starsze i paradoksalnie lepsze i5 2500k i i7 2600k. + chłodzenie i masz jeszcze zestaw na parę lat.
Jak grasz w fpsy tylko na myszce, to na konsoli padem przejdziesz katorgę.