Hejka.
Do końca tego roku mam zamiar zakupić nowe GPU. Wiem że jutro ma być pokaz nowych kart od AMD, ale dopiero dzisiaj mnie coś uderzyło.
Od dłuższego czasu nastawiam się na zakup RTX 3080ti - nastawiam się na tyle, że na inne modele/typy po prostu nie patrzę. W większości wypadków, karty takie kosztują około 5,5-6tys. Dopiero dzisiaj spojrzałem na ceny 3090ti (kojarzę że ceny były w okolicy 8-9tys) i tutaj pojawiło się zaskoczenie bo znalazłem karty w cenach 6-6,5tys.
Pytanie czy w takim razie lepiej brać 3090ti? I tak przepłacę niezależnie który model wybiorę (zakładając że jutrzejszy pokaz nic nie zmieni), to chyba lepiej dopłacić te 500zł i dostać lepszą kartę (co w umownym przeliczeniu sprawi że przepłacę trochę mniej).
Totalnie nie siedzę w sprzęcie gamingowym i czuję się tutaj zagubiony.
Poczekaj do jutra. Osobiście nie sądzę że pokaz AMD cokolwiek zmieni - ale zawsze jakaś szansa jest na lepsze cena/jakość, szczególnie jeżeli nie zależy ci na raytracingu i DLSS.
A tak z ciekawości, gdzieś widział 3090Ti w cenie 6k?
Jest w x-komie, obecnie jest nawet jakieś promo. Ale najlepiej patrzeć tu - okazje można trafić zacne.
https://www.pepper.pl/grupa/karty-graficzne
O proszę, ładnie ceny spadły. Byłem przekonany że 3090Ti nasze sklepy wciąż trzymają powyżej 7k.
Gdybym to ja zmieniał teraz grafikę to raczej szedłbym w stronę nowości ale jak kupisz 3090 to i tak będziesz zadowolony. Mam u siebie 3080 i nie ma chwili żeby grafika dostała zadychy ale tutaj też kwestia do jakiej rozdziałki bo do czystego 4k to już trzeba się pobawić suwakami.
Ostatnio przeszła mi przed nosem karta Gigabyte GeForce RTX 3080 Ti AORUS XTREME WATERFORCE 12GB za 5900.
Gdyby znowu była dostępna, to byście brali ją za 6k czy w tej samej/500 zł droższej cenie byście brali Gigabyte GeForce RTX 3090 Ti GAMING OC 24GB GDDR6X?
różnica w wydajności pomiędzy 3080TI a 3090TI jest w zasadzie kosmetyczna ok. 10% za to ilość pamięci to już zasadnicza różnica, jeśli granie w VR to bez dwóch zdań 3090TI.