Witam, w związku z nadchodzącą nową generacją konsol i wzrastającymi wymaganiami gier, postanowiłem wymienić sobie już trochę podstarzałą kartę graficzną. Moje pytanie brzmi, jaką kartę polecacie ?
Mój budżet to max 400 zł.
Specyfikacja komputera:
Procesor amd Phenom II 555 BE 3.2 Ghz
4 gb RAM
Radeon HD 4850 1Gb
Zasilacz to jakiś noł nejm, nie ma podanej firmy, model: #2597LPK12-30 3*SATA- PCI (500W)
Komputer na gry będziesz miał na 2 lata ;P lepiej kupić konsole nowej generacji , albo starej ... (ps3 , x360) , oczywiście to jest moje zdanie :)
Właśnie liczę się z tym, że długo mi nie posłuży, ale jak pokąbinuję coś z oc procka i dokupie ram to jeszcze te 2-3 lata sobie na nim pogram, potem się sprzeda i będzie na konsolkę :D
Komputer na gry będziesz miał na 2 lata ;P lepiej kupić konsole nowej generacji , albo starej ... (ps3 , x360) , oczywiście to jest moje zdanie :)
Nie wiem jak inni ale dla mnie najlepszy jest PC. Nie wymieniłbym go na żadne konsole itp. Mam do PC dokupione pada od xboxa żeby móc grać w fifę i nie wyobrażam sobie grania w strzelanki na padzie. Więc z takim doradzaniem bym uważał bo nie każdemu pasuje to co pasuje innemu.
Wracając do tematu to nie radze wymieniać karty jeśli jest się nie pewnym co do zasilacza. Proponuje najpierw zainwestować w zasilacz (jeśli chcesz robić OC a o tym wspomniałeś to musisz zainwestować 100-200zł). I pozostaje Ci 200zł na kartę graficzną. I teraz zapytaj czy to ma sens?
Zainwestuj w zasilacz i odłóż jeszcze trochę kasy. Bo twoja karta nie jest aż taka zła, gry odpalą i będą działać (może nie na ultra ale będą działać).
Czyli jeśli chcesz jeszcze trochę pograć na twoim PC to zainwestuj w zasilacz markowy, zrób OC procesorowi a następnie kup kartę graficzną.
Ok, a jaki zasilacz polecacie ? W miarę tani do 150 zł, grafiki i tak nie mam zamiaru kupować na dniach, a za miesiąc ew. na gwiazdkę sobie sprawię, więc myślę że do tego czasu uzbieram i na karte i na zasilacz. Mój Radeon niestety już nie wyrabia z nowymi grami. W saints row 4 mam 18-30 fps na średnich i trochę się boje co będzie z innymi grami jak np. Dayin Light, na które czekam.
Jeśli chodzi o kartę graficzną do 400 zł to najlepszym wyborem tu jest Radeon HD 6870.
To jest dobra karta?? Odpale na niej w miare nowe tytuły? A co myślicie o gtx 560, 560Ti? Na alledrogo są nawet po 370 zł.
HD6870 jest praktycznie na takim samym poziomie wydajnościowym, co GTX560. Za to GTX560 Ti jest już trochę wydajniejszy (jakieś 7-10%). Decyzja należy do Ciebie - zależy ile chcesz wydać na kartę.
Dodam, że moja płyta główna to low-endowy asrock n68c-s ucc. Da radę to spokojnie udźwignąć?