Witam! Posiadam wyżej wymienioną IIYAME i staram się uzyskać jak najlepszy obraz przy grach i filmach. Znalazłem kilka propozycji ale w większości się od siebie różnią np.:
http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/iiyama_ProLite_X2472HD_-_MVA_w_dobrej_cenie-3850/strona/14419.html
http://pclab.pl/art45588-4.html
Z góry dzięki za pomoc!
Ja używam konfiguracji, którą podali na benchmark.pl, moim zdaniem wygląda bardzo dobrze. Ale tylko w słoneczne dni, resztę czasu monitor pracuje u mnie w trybie "eco", inaczej IMO zbyt mocno świeci.
Znalazłem jeszcze ustawienia całkowicie różniące się od wcześniejszych
"Na pierwszy rzut oka wynik wygląda na rewelacyjny i taki jest, jeśli weźmiemy pod uwagę cenę monitora. Bez trudu udało się osiągnąć luminancję 120 cd/m2 i temperaturę kolorów 6500K. Krzywa kolorów jest wręcz idealnie prosta.
Rezultat ten był możliwy przy ręcznej regulacji składowych kolorów. Nasze ustawienia:"
Jasność: 34%
Kontrast: 82%
Czerwony: 96
Zielony: 84
Niebieski: 90
Sprawdż, to co dla Ciebie wygląda najlepiej. Z ciekawości sprawdziłem tą konfigurację z [3] i IMO beznadziejna w porównaniu do tej z benchmark.pl
W benchmarku piszę żeby ustawić temp barw na 6500k oraz cz. 100% zie. 95% nie. 95% ale nie potrafie ustawić tej opcji równocześnie. Idzie ustawić albo barwę albo kolory
Temperatura barw to jest właśnie stosunek tych kolorów, ja mam czerwony-100, zielony i niebieski po 95. Z ACR nie korzystam, działanie tej funkcji nie denerwowało, więc wyłączyłem.
Po dłuższym kombinowaniu w ustawieniach też wybrałem te z benchmarka. Dzięki S. Kotlet za podpowiedzi!
ja mam ustawienia z profilu "standard" monitora: jasność 100%, kontrast 79%, kolory 100% z karty graficznej natomiast skorzystałem z profilu temperatury EDID (ustawienia ściągnięte z monitora) i podbiło lekko czerwony - praktycznie ten sam zabieg który zaleca się z testów ale tutaj perfekcyjnie dostrojony przez producenta monitora bez utraty jasności zielonego i niebieskiego
Dopisze się przy okazji do wątku. Zna ktoś jakieś sprawdzone ustawienia do monitora LG IPS 234V-PN?