Witam. Jest różnica między tymi kablami czy to jest to samo co w przypadku HDMI ?
http://allegro.pl/patch-cord-kabel-internetowy-rj45-rj45-cat-5e-20m-i3883022208.html
http://allegro.pl/kabel-internetowy-sieciowy-rj45-20m-jakosc-hama-i3834564393.html
Jeśli nie zamierzasz budować statku zniszczenia i zagłady to ten tańszy bez problemu wystarczy.
Chcę mieć tylko stabilne połączenie. Teraz mam wifi i często mi zrywa połączenie a wtedy muszę zapieprzać do pokoju odłączać i podłączać modem i router a gram w gry multi więc strasznie mnie to wkurza, czasami też strasznie spada zasięg i strony ładują się pół godziny. Był u mnie koleś od mojego dostawcy internetu i powiedział, że najlepiej jak zainwestuje w kabel.
Różnica jak widać jest w cenie :) Reszta to to samo. Oba to z oka kable UTP (czyli bez ekranowania), wiec nie różnią się niczym. Strat na takiej odległości nie będziesz miał.
Ja np. kabel WAN mam złączony z dwóch kawałków kabla CAT. 5e i odpowiednio zakończonego kabla CAT. 3 między nimi (taka mała zagrywka, bo ktoś położył w mieszkaniu kable telefoniczne i nie mogłem już dołożyć kabla ethernetowego). Przy 30 Mbit nie widzę żadnych strat na takim potworze ;)
Generalnie jedyna zauważalna różnica jaka może być między takimi kabelkami to jakość materiału użytego do wykonania osłony zewnętrznej kabla i zakończeń wtyczek. Tańsze często są odczuwalnie cieńsze i przy wyginaniu wtyczek może pękać, ale jeśli nie będzie się mocno maltretowało takich kabli to nie będzie problemu.
Rwanie połączenia nie musi być kwestią zaniku sygnału Wi-Fi, często tańsze routery lubią się "rozjeżdzać" i gubić ustawienia, loginy i hasła. Mój na przykład notorycznie wyłącza obsługę portów przewodowych, jeżeli w chacie nie masz 40 centymetrowych ścian lanych betonowych wzmocnionych prętrami z metalu to polecam sprawdzić najpierw jak będzie pracowało połączenie kablowe, np pożyczając od sąsiada przewód (sprawdzić czy nie będzie rwać) a dopiero potem ew obkupywać się w sprzęt.
Jak byście nie zauważyli to pierwszy jest prosty a drugi krosowany...
Oba mają kategorię 5e.
A rzeczywiście, jeśli można na coś zrzucić winę to sprzedający w drugiej aukcji się nie popisał robiąc opis. :P :P
Dym14 -> Praktycznie każde współczesne urządzenie posiada już Auto MDI-MDIX, więc niewarta wspomnienia różnica.
Jezeli dalej masz problemy to wina lezy po stronie operatora/dostawcy internetu albo masz wadliwy router ( czyli to tez nie Twoj problem ). Zglos do firmy od ktorej masz net - powinni to wymienic lub naprawic.
Jeśli dobrze zrozumiałem, masz jeszcze modem od swojego dostawcy. Więc to może jego wina. Podłącz się kablem bezpośrednio do modemu i sprawdź jak się sprawy mają. Jeśli na nim nie będzie problemu, to router. Jeśli będzie, to wina modemu, czyli operatora :)