Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Jakość / rozmiar czcionki i HUD w starszych strategiach

29.01.2025 12:26
1
Gregory PL
6
Legionista

Jakość / rozmiar czcionki i HUD w starszych strategiach

Witam. Mam prośbę skierowaną do osób grających w RTS lub turowe na monitorach UHD (jak mawiają niektórzy 4K) o opinię na temat skalowania czcionek i ikonek w grach z lat 2005-2010.
Czy starsze tytuły (np. Stronghold DE, AoE DE, Total War albo Heroes) są w rozdzielczości 3840x2160 nadal czytelne bez przykładania lupy lub wsadzenia nosa w ekran.
Obecnie siadł mój monitor 32" QHD (2560×1440) i szykując się na zmianę kusi wyższa rozdzielczość 32" UHD (4K), ale oczy już nie takie jak dawniej więc mam obawy co do rozmiarów HUD w takich oldschoolowych grach. Jak interfejs będzie pomniejszony do 3840x2160 to będzie dla mnie problem. Wiadomo, w Windows 8 i wyższych skalować ekran można dowolnie i np. ustawienie na 200% daje takie samo PPI czcionki jak przy FHD (1920x1080) przy jednocześnie lepszej jej jakości, ale w aplikacjach czy grach różnie z tym skalowaniem bywa, nieraz nie ma w ogóle.
Wiem, że całkiem starsze tytuły bez wersji remaster (np. The Lord of the Rings: The Battle for Middle-Earth II z odpowiednimi modami) mogę wyskalować stosując idealną dwukrotność czyli rozdziałka FHD dobrze się wpasuje na monitorze UHD , ale przy dużym ekranie 32" trochę słabo wygląda obraz w FHD.
Niewątpliwie na większej ilości cali lepiej korzystać z wyższych rozdziałek, zresztą po to się kupuje monitor z wyższą rozdzielczością.
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i uwagi, pozdrowionka.

29.01.2025 13:05
2
odpowiedz
rastablasta
94
Konsul

Ogólne, ale niekoniecznie najlepsze rozwiązanie, to możliwe, że z użyciem dgVoodoo: https://www.pcgamingwiki.com/wiki/DgVoodoo_2#HUD_and_interface_scaling_on_high_resolutions
Choć podejrzewam, że mogą istnieć również inne ogólne rozwiązania, dające podobny efekt.

Potencjalnie lepsze rozwiązanie może być na PCGamingWiki na podstronie poświęconej danej grze. Tam trzeba spojrzeć czy ktoś nie stworzył modyfikacji skalującej HUD w grze, co zresztą sam niejako potwierdziłeś w kontekście modów do LotR.

post wyedytowany przez rastablasta 2025-01-29 13:05:28
29.01.2025 14:08
3
odpowiedz
Gregory PL
6
Legionista

Wstępnie wydaje się , że wskazany graficzny adapter (wrapper) dgVoodoo 2 może być pomocny dla starszych gier wyświetlanych na nowoczesnych monitorach.
Dzięki wielkie, chyba więc zrobię kolejny skok jakościowy (HD-> FHD-> QHD-> UHD)

29.01.2025 15:25
Narmo
4
odpowiedz
Narmo
32
nikt

Zależy od gry. Niektóre to przewidziały, cześć wypuściła patche odpowiednie, cześć dostała fanowskie mody, a z niektórymi nie da się nic zrobić.

29.01.2025 15:47
5
odpowiedz
Gregory PL
6
Legionista

Liczę, że na te osławione tytuły z tamtych lat znajdę jakieś mody lub patche. Z kolei niektóre tytuły samemu można poprawić, jakiś czas temu odpalałem Rise of Nations: Rise of Legends i zmieniałem rozmiar czcionki w pliku konfiguracyjnym.
Generalnie nie gram już w gry które nie mają co najmniej obsługi FHD (np. dzięki mod) , które dobrze się będą skalować na ekranie UHD/4K (równe 200% jego natywnej) , ale nadal to jest rozdzielczość odpowiednia na monitory 24" , może max 27" , a przy 32" wychodzi pikseloza.
No cóż, ale QHD (1440) nie kupię, używałem takiego ostatnie kilka lat i byłby to poniekąd krok w tył.

Forum: Jakość / rozmiar czcionki i HUD w starszych strategiach