Jak w temacie. Potrzebuję pomocy w wyborze zasilacza. Obecnie mam 10 letniego Enermaxa PRO 82+ 385W - to chyba nieco za mało, poza tym ma już swoje lata.
Po pierwsze nie wiem na jaką markę się zdecydować, po drugie nie wiem jaką wybrać moc.
W przyszłości pewnie będę chciał przesiąść się na lepszego Ryzena ale w ramach tej samej podstawki i na GTX 2080.
Zależy mi na dobrej jakości i ciszy. O 100 zł w prawo lub lewo nie chodzi, oczywiście w granicach rozsądku. Fajnie jakby były odpinane kable.
Póki co mój typ to SeaSonic CORE Gold GM 500W lub 650W.
Mi niedawno polecili na tym forum markę SeaSonic. Ostatecznie padło na GC500 ze względu na to, że tańsze modele miały tydzień czekania na dostawę wpisane, a ja potrzebowałem na już. 7lat gwarancji mnie kupiło :-) jestem więc spokojny o komputer na czas trwania gwarancji.
Ogólnie jestem zadowolony.
Jak chcesz absolutną ciszę to BeQuiet! Chociaż ten SeaSonic też przesadnie głośny nie jest i nie usłyszysz go Pewnie przy zamkniętej dobrej obudowie. Jak siedzi pod biurkiem to go nie słychać. A i tak albo słuchawki, albo głośników używam to wcale
Ok. Dzięki za sugestie. Ale co z doborem mocy? Nie szukam tu oszczędności ale też nie chcę przesadzać.
Wybrałem w końcu Seasonic'a Focus GX-550W 80 Plus Gold.
... a mój Enermax ma nie 10 a 11 lat. Chyba czas na zasłużoną emeryturę dla niego...
Moim zdaniem dobry wybór. 10lat gwarancji to 10 lat spokoju :)
Stary zasilacz 10-11lat zasilacz to jestem pewny, że długo by już nie pożył i w końcu by uległ awarii. Kondensatory już stare, w miarę zużyte i nadgryzione przez ząb czasu