Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Jaki wybrać fundusz emerytalny ??

08.06.2011 11:38
1
W32.Blaster
102
Generał

Jaki wybrać fundusz emerytalny ??

Dzisiaj otrzymałem list z zusu z informacją iż zapomniałem wybrać ofe i powinienem to szybko uczynić nim oni zrobią to za mnie w drodze losowania..
Powiem szczerze że jestem totalnie zielony w tej kwestii, nie wiem czym się kierować wybierając fundusz, wiem na pewno że nie chciałbym płacić gigantycznej prowizji...

08.06.2011 11:40
pablo397
2
odpowiedz
pablo397
138
sport addicted

jeden wuj, chcesz miec godziwa emeryture? licz na siebie? :)

wez cos z pierwszej 3jki - nie wiem, generali?

08.06.2011 11:42
wysiak
3
odpowiedz
wysiak
95
tafata tofka

http://www.google.pl/search?hl=pl&q=ranking+funduszy+emerytalnych

Mnie kiedys wylosowali bodaj do pocztyliona, szczerze mowiac wisi mi to - i tak nie spodziewam sie zobaczyc kiedykolwiek jakichkolwiek pieniedzy z tej racji.

08.06.2011 11:43
Tal_Rascha
4
odpowiedz
Tal_Rascha
215
Never Fade Away

Premium VIP

j.w. tak naprawde jakiegos kolosalnego znaczenia to nie ma. Osobiscie jestem w generali

08.06.2011 11:44
Browar Drinker
5
odpowiedz
Browar Drinker
88
Szef wszystkich szefow

Któryś z 4 najlepszych i tak się po ciebie zgłosi :) Oni nie biorą udziału w losowaniu, więc będą cię chcieli przed losowaniem jeszcze zgarnąć do siebie :)

spoiler start

Przynajmniej kiedyś tak było :P

spoiler stop

08.06.2011 11:45
6
odpowiedz
zanonimizowany629536
43
Generał

Ja tez jestem w pocztylionie :) Zaprzyjazniona pani naczelnik z poczty mnie poprosila zebym sie zapisal, bo jakies plany im narzucili :) Zrobilem to z przyjemnoscia.

Natomiast fajnie jest mowic dzwoniacym naganiaczom z np ING ze sie jest w pocztylionie. Raz jak tak powiedzialem, to pani po drugiej stronie az sie zachlysnela na sama mysl o latwej ofierze i wysokiej prowizji za przepisanie :)

Niestety nie udalo jej sie ;)

08.06.2011 11:47
7
odpowiedz
W32.Blaster
102
Generał

haha, i tak z tego tytułu kasy się nie spodpziewam. Kieruje się wspomnianą już tutaj zasadą,jak umiesz liczyć to licz na siebie. Stwierdziłem że skoro każą/proszą mi wybierać ofe to nie będę zbyt bierny w tej kwestii. A może jakiś polski fundusz,niech sobie rodacy zarobią.. ;]

EDIT:
Na pewno ING odpada, z prostej banalnej przyczyny.Kupili moje dane z urzędu skarbowego i niecałe dwa tygodnie po otworzeniu działalności otrzymałem oferte otworzenia konta firmowego i chyba też funduszu...Takie skur..ństwo :)

08.06.2011 12:09
Yancy
8
odpowiedz
Yancy
166
Legend

Bez znaczenia, któryś z czołówki. Jak się sam nie zgłosisz i tak cię przypiszą losowaniem do któregoś z czołowych.

Jak chcesz godnie żyć na starość - licz wyłącznie na siebie. Ja nawet nie wiem, na którym miejscu jest wybrany prze zemnie. Wystarcza mi jak widzę kwoty, które co roku dostaję :) To tylko utwierdza mnie w tym co napisałem przed momentem.

08.06.2011 12:19
9
odpowiedz
Runnersan
218
Senator

W32.Blaster--> Wypełniałeś te druczki z EDG? Jeśli tak, to niczego nie kupili. Spis przedsiębiorców z informacjami, które podali na formularzu jest jawny i udostępniany... Z czego skwapliwie korzystają np. banki.

08.06.2011 12:19
Sizalus
😊
10
odpowiedz
Sizalus
206
Legend

Najlepiej porozglądaj się wśród znajomych czy nie ma jakiegoś agenta z OFE, zapisz się u niego i podzielcie prowizję 50-50.

08.06.2011 12:52
11
odpowiedz
W32.Blaster
102
Generał

runnersan--> To w tej sytuacji nie obowiązuje ochrona danych ?? Wkurzyłem się,bo od razu podostawałem listy z makro,selgrosa i właśnie z ing...

Niestety nie mam wśród znajomych agenta,ale niedaleko mnie przy poczcie mieszka gościu z pocztylionu. Polska (chyba) firma, pare osób tutaj jest zapisanych wiec chyba się faktycznie na pocztylion zdecyduje ;)

08.06.2011 13:17
12
odpowiedz
Runnersan
218
Senator

W32.Blaster--> Ewidencja działalności gospodarczej jest jawna i jeśli prowadzi się działalność w miejscu zamieszkania i poda jeszcze nr telefonu... To masakra czasami... Może warto czasami właśnie takiego numeru nie podawać, bo z miejscem prowadzenia to chyba już nic poza przenosinami, nie da się zrobić.

Ogólnie taka mała dziura w ochronie danych, choć teoretycznie słyszałem interpretacje, że udostępnienie imienia, nazwiska, adresu to nie udostępnienie danych osobowych.

Forum: Jaki wybrać fundusz emerytalny ??