Mam taki sprzęt:
1 x Core 2 Duo E7400 / 2x 2.8 GHz (2T)
3GB DDR2 (do miesiąca będzie 4GB).
2 x 500GB SATA
Jaki system zainstalować - Windows XP x64 czy Windows 7 x64?
Czy 7 zabiera więcej czy mniej zasobów w stosunku do XP?
Maszyna będzie służyć do hostowania serwerów gier, etc - taki serwerek.
Dzięki!
Windows 7 powinien spokojnie działać - XP już się jednak troszkę zestarzał i moim zdaniem Siódemka będzie lepszym wyborem.
Po co ci 7 zainstaluj XP
XP to staruszek, którego Micro$oft już nawet nie wspiera. Pomijając już kwestie wsparcia ze strony producentów oprogramowania(m. in. coraz mnie gier) dla XP, Siódemka powinna na takiej konfiguracji chodzić całkiem nieźle.
Instaluj Windows7 bo za 3lata windows xp umrze :D http://tech.wp.pl/kat,1009779,title,Znamy-date-smierci-Windows-XP,wid,13593232,wiadomosc.html?ticaid=1ca8c
Po co ci 7 zainstaluj XP
Mistrz jednego posta znowu w akcji.
Jak wspomnieli Ci bardziej doinformowani koledzy w poprzednich postach, nie ma co się pchać w XP, tym bardziej, że wersja X64 - jest słabo dostępna i nie ma jej po Polsku(nie licząc paru modyfikacji, ale są to wydania nie "oficjalne" robione przez zapaleńców i fanów XP).
@UP - XD - dobre "mistrz jednego posta" - Inteligencja wielu tutaj, jest porażająca - 7 będzie lepszym wyborem.
Jeśli będziesz miał 4GB RAM to zdecydowanie Win 7 64bit będzie najlepszym wyborem. XP jest przestarzały. Poza tym "Siódemka" ogólnie zużywa więcej zasobów ze względu na Aero Glass. Po wyłączeniu tego powinieneś mieć zużycie zasobów mniej więcej jak na XPku.
Patrząc na posty pawloki, mam wrażenie, że to jest 10-letnie dziecko. Ignorujcie jego "wypowiedzi" :)
btw. Win XP 64bit jest tylko w języku angielskim (siwy to wspomniał, nie zauważyłem).
Bierz Windosa 7 :) XP już pomału się starzeje ;) Podrawiam ! :D