Witam.
w ciągu najbliższych 2-3 miesięcy zamierzam wymienić swój procek Phenom IIx2 550BE na jeden z dwóch poniższych:
Phenom II x61100TBE lub Phenom IIx4 980BE. Który z tych procesorów jest lepszy do gier. Gram w nowe gry ale sporadycznie ok 0.5 godziny /dzień. grafike do tego mam Radeon 6950 2GB. Gdyby moja płyta Gigabyte GA-MA7700T-UD3P AM3 obsłużyła Buldożera to oczywiście jego bym kupił. a tak to nie uśmiecha mi się jeszcze wymiana płyty.
Więc który z tych procków?
Jeśli już to bierz Phenoma II X4 955BE ;) to jest to samo co 980, tylko, że z mniejszym zegarem, który można łatwo podwyższyć. A co do tego sześciordzeniowca...ja bym się w to nie pchał, z tego co wiem to te proce są raczej mało dopracowane, pomijając to, że jak na razie żadna gra ich nie będzie wykorzystywała (dobra, może jedna czy dwie się znajdą, wątpię, żeby było ich więcej).
PS Buldożery mają być na podstawkę AM3+ chyba. Ale nie jestem pewny.
To prawda że Buldozer potrzebuje AM3+ ale na forum Gigabyta jest oficjalne info że niektóre z płyt AM3 (pewnie te droższe i z wyższych rewizji) będą obsługiwały Buldozera niestety moja nie została uwzględniona
a bym brał jednak 6 rdzeniowca mimo tego ze narazie go nie wykorzystasz bedziesz miał zapas na przyszłość bo grafe masz konkret takie jest moje zdanie.
ten x6 ma niższe taktowanie ale ma funkcje turbo. To czy jak gra wykorzystuje 4 rdzenie to proc automatycznie podniesie taktowanie??
Nie orientuje się jak jest z AMD ale powinno tak być ja mam Core i7 drugiej generacji i turbo podnosi mi taktowanie automatycznie.
A ja ci mówię, żebyś sobie tego 6 rdzeniowca darował. Do gier ten Phenom powinien być IMO lepszy. No, chyba, że się jeszcze bawisz w jakąś obróbkę grafiki/dźwięku itp. rzeczy. Wtedy to trochę co innego, jednak nawet do tego bym tego proca nie wziął. No i nie mogę się zgodzić z tym, że "będziesz miał proca na przyszłość". Trzyletnie (a strzelam, że za właśnie taki czas gry itp. zaczną wykorzystywać 6 rdzeni) proce czterordzeniowe w tym momencie nie mają startu do np. takiego i5 2500K. No chyba, że Quady Extreme i Q9450 (czy jakoś tak). Te są jeszcze w miarę. I myślę, że to samo będzie z tymi sześciordzeniowcami. A dlatego, że są to chyba pierwsze modele AMD z tyloma rdzeniami, strzelam, że sytuacja będzie podobna...
PS I nie piszcie, że "zawsze za jakiś czas będzie coś lepszego" bo to jasne. Tylko chodzi mi o to, że te 6 rdzeniowce mogą być na razie sporo wolniejsze od podanych 4 rdzeniowców.
@Liroj
Do 6950 2GB najlepiej będzie wziąć Phenom'a II X4 955BE + jakieś chłodzenie + OC do ~4GHz.
6 rdzeniowiec jest często wolniejszy od tego czterordzeniowego phenom'a ( wyjątki to gry typu GTAIV ). Do gier na razie więcej niż 4 rdzeni nie potrzeba. Zdecydowanie lepiej wyjdziesz biorąc X4. Jeżeli miałbyś więcej kasy to wtedy zmiana podstawki na LGA1155 i i5 2500k byłaby najlepszym rozwiązaniem bo ten Phenom na dzisiejsze czasy też genialny nie jest... Ale po podkręceniu do tych ~4GHz powinien dać radę radkowi 6950.
PS : Jakiej firmy masz tego radka? Próbowałeś go odblokować do 6970?
--->prz\emo....zasadniczo w żadne obróbki grafiki itd. się nie bawię jedynie to trochę się pracuję z Auto-Cadem (2D), ale do tego to i mój obecny proc w 100% styka
---> radek jak najbardziej modowalny-sprawdziłem przetestowałem ale na razie wróciłem do fabrycznych ustawień
Chyba wezmę jakiegoś X4. mam jeszcze nikłą nadzieję że gigabyte wypuści bios do mojej płyty pozwalający na instalkę buldozera
btw ile będzie kosztował najtańszy buldozer x4?
dzięki za rady
Ale jakiej marki masz tego radka? Gigabyte/MSI/Asus? Referencyjna konstrukcja czy niereferencyjna? Dochodzę bo warto wiedzieć, jakie radki ludzie odblokowali :)
Gigabyte -referent
Jesli do gier to lepiej wziac dwurdzeniowca z wysokim taktowaniem niz niskotatkowanego czterordzeniowca.
Sam ostatnio zmienilem 2 rdzenie 1,8 GHz krecone na 2,1 na czterordzeniowego z 2,33 (zamierzam podkrecic, i owszem, ale nie teraz). I w grach praktycznie roznicy nie widac, bo wiekszosc z nich jedzie na 2 rdzeniach gora. Natomiast jak sobie np, zapuscilem programik do HDR, gdzie cztery rdzenie ruszyly z kopyta, to i owszem, poczulem duza roznice - po prostu teraz to samo robi sie o polowe krocej.
@Liroj
Dobrze wiedzieć
@smuggler
Jeśli ma pieniądze to czemu ma nie kupować? Cztery rdzenie to przyszłość. Obecnie chyba 99% nowych gier obsługuje 4 rdzenie. Myślę, że po wymianie nie będzie wolniej. Może być tylko szybciej :)
A to może i ja się zapytam - o wiele lepsze są i5 od starych quadów typu C2Q 8400 ? Mam płytę, która takie pociągnie a do i5 musiałbym wszystko wymienić (proc, płyta, pamięci)
C2Q są mniej/więcej ( zależy od modelu ) wydajnościowo podobne z Phenom'ami II X4 od AMD, więc tak i5 są sporo szybsze, szczególnie najnowszy Sandy Bridge.
Hm, no to nie wiem. Jaka to różnica, 2x szybciej ? Gram w 1280x1024 i na moim 560Ti BFBC2 śmiga w 60-80 klatkach, Wiedźmin niewiele mniej. Nie wiem, czy nowe gry mi zatkają procesor (E7300 @3,0)
To zależy od gry, bo jeśli ten twój C2D daję radę tej grafice w tej grze to możesz nie odczuć różnicy.
Na ten moment liczy się tylko jedna gra: Battlefield 3 :)))
Na pewno nie powinieneś na wydajności stracić. Możesz tylko zyskać, tym bardziej że BF3 z tego co wiem będzie korzystał z 4 rdzeni. C2Q jest bardzo drogi jak na swoje możliwości. IMO totalnie nie opłaca się go kupować. Jeśli już to zmieniać podstawkę na LGA1155 albo na AM3.
Tak na dobra sprawę to mam do wydania na mobo i proca ok 1000zł i nie chciałbym tej kwoty zbytnio przekroczyć. Zacząłem się zastanawiać nad i5 2500 +płyta 1155. Cyba ten intel bije w grach procki AMD. Interesuje mnie cena Buldozera x4, gdyby była rzędu 700zł to do tego nowa płyta AM3+ za jakieś 300 i by styknęło?
Bulldozer wychodzi dopiero we Wrześniu niestety.
i5 2500 nie można podkręcić. Można podkręcić i5 2500k jest co prawda trochę droższy i delikatnie wyjedziesz poza budżet, ale IMO warto. Za 1160zł masz w esc.pl i5 2500k i AsRock Pro3 B3. W innych sklepach może uda Ci się zjechać poniżej 1100zł.
i5 2500k jest dużo szybszy od Phenom'ów w grach, także gdybyś mógł wydać troszkę więcej to warto i to bardzo, bo tego i5 nawet na boxie można bez problemu wykręcić ponad 4GHz.
--->Orzołek dokładnie miałem na myśli model 2500K. Może jednak warto dołożyć te 100-150 zł. Zwłaszcza że przecież opchnę swoją starą płytę i proca - myślę za ok 200zł to wtedy rzeczywisty budżet zwiększy się do jakiś 1200 (i ani zeta więcej nie wydam na ten up)
Trochę zacząłem przeglądać net w poszukiwaniu różnych testów procków. I szok! Teraz jestem prawie pewien że zdecyduje się na intela. ten I5 2500K prawie we wszystkich testach klepie każdego AMD. Cena z mobo to 0k 1150zł. Jaka dobra i w miarę niedroga byście polecili do tego proca. Myślałem o czym takim jak Gigabyte GA-PH67A-UD3-B3 za ok 380zł
@Liroj
Najlepsza by była AsRock Pro3 B3 P67 za ~400zł ( zależy od sklepu ).
W OC najlepsza do tej ceny i ma niskie temperatury. Od tego Gigabyte'a IMO sporo lepsza.
płyta powinna mieć możliwość bezstresowego, nieskomplikowanego podkręcenia tego proca do 4- 4.2 GHz nie musi mieć jakiś zaawansowanych ustawień do OC.
ten Asrock ma podobne oznaczenia do Gigabyta: P67, B3 czy to znaczy że obie są oparte na tych samych chipach??
Pomyliłem się PH67 i P67 to co innego i chyba z tego co wiem to ten drugi nadaje się do OC, więc ten Asrock byłby lepszym wyborem
Czym się różnią te 2 płyty Gigabyta GA-P67A-UD3-B3 i GA-P67A-D3-B3 poza ceną, ta pierwsza jest kilkadziesiąt zł droższa.
@Liroj
A po co Ci to wiedzieć skoro i tak ( z tego co zrozumiałem ) bierzesz AsRocka?
Z tego co wiem to jest coś takiego jak H67 i P67. Nie ma czegoś takiego jak PH67 ( to może jakieś oznaczenie producenta po prostu ). AsRock tak jak chyba obecnie każda płyta z P67 ma UEFI zamiast BIOS'u. Nawet laik powinien się w nim połapać. Ma dużo łatwiejszy interfejs od standardowego biosu.
Jak rozpoznać czy ten AsRock Pro3 P67 jest juz poprawioną wersja B3 czy jest to wersja ze zjechanym chipem. Na opakowaniu nigdzie to nie pisze