Witajcie.
Aktualnie moja konfiguracja to MSI Z170A Gaming M3 oraz i7-6700. Właśnie leci do mnie prezent, czyli i5-8400 i postanowiłem wykorzystać procesor jako rozwiązanie tymczasowe w podniesieniu możliwości komputera. Przesiadka z 4 core na 6 powinna przy obróbce video podnieść odrobinę komfort pracy. Dlatego pytanie moje o płytę w którą się zaopatrzyć do procka, by później przy przypływie emocji finansowych wzmocnić też jednostkę centralną. Co polecacie?
Użytkowanie komputera to głównie obróbka filmów w 4k/60fps oraz a w mniejszym stopniu gry. Na pokładzie 32gb ramu i rtx2060 oraz kilka tb w ssd. Na co zwrócić uwagę przy wyborze płyty, która będzie podstawą do późniejszej rozbudowy. Z góry dziękuję za pomoc.
No jak obróbka video to nawet w intela nie inwestuj, nie ma sensu, amd robi to lepiej i szybciej i taniej, bo soft korzysta z dodatkowych rdzeni i wątków. Procka sprzedaj, bo ceny dalej całkiem niezłe są, dołóż kasy i kup amd.
Również polecam któregoś Ryzena np. AMD Ryzen 5 2600
. W zależności od funduszy twoich.
Miałem większość zamówioną i działam na Intelach głównie BOINC i okazjonalnie 3D - Cad, a po dojściu przesyłki rozpoczęły się premiery AMD. Sprzedaj tą i5 - koń to przeżytek.
tygrysek --> jeśli upierasz się przy i5-8400 to jakaś rozwojowa płyta będzie na chipsecie Z370/Z390. Bo włożysz tam max 9gen intela, może podkręcisz i tyle. Tylko jest pytanie czy warto w taką płytę inwestować czy jednak pogonić procek i kupić platformę płyta+proc od AMD.
nigdy nie korzystałem z AMD i moja zbyt niska wiedza w tym temacie raczej dyskwalifikuje ten sprzęt. nie mam nic do zarzucenia oprócz historycznej wiedzy na temat marnych athlonów i duronów
zamówiłem MSI MPG Z390 GAMING EDGE AC - Płyta główna - ATX - LGA1151 Socket - Z390 i kolejnym upgradem będzie i9 9900. czasy pc master race w moim życiu minęły już bezpowrotnie na szczęście i mogę być kilka kroków za
tutaj inwestycja będzie wynosiła na poziomie 1500zł a dziesiąta generacja to 2500zł minimum
Ogólnie ta i5 do grafiki to padaka.
Nawet tani Ryzen za 500zł sprawdzi się lepiej, a procki pokroju 3700 w górę to jest kilkukrotnie wyższa wydajność w tym zastosowaniu. Chyba, że korzystasz z Blendera bo to jakiś dziwny wyjątek co na intelu działa lepiej bo tak.