tak jak w temacie, która z nich będzie najwydajniejsza którą warto kupić? a może ktoś z was chce takową sprzedać?
Oczywiście, że najwydajniejszy jest GTX285. Najlepiej napisz ile możesz kasy przeznaczyć na nową kartę, podaj też resztę podzespołów swojego komputera oraz markę model i moc zasilacza (ważne!).
szukam używki do max 350zł procek e8400 zasilacz 460w ocz
słyszałem że wszystkie te powyższe można do 350zł wyrwać.
Zasiłka jest za słaba, te karty były bardzo prądożerne, między innymi dlatego ich cena jest trochę nieproporcjonalnie niska do wartości. Choć to rzeczywiście bez wątpienia najlepszy wybór do 350zł. Nie ryzykuj bez zmiany zasilacza. Ale zawsze możesz wziąć taką kartę, żebyś nie musiał zmieniać zasilacza. Dobry będzie HD6770/HD5770 - to jedna i ta sama karta. Używki od 300zł, nówki od 350zł.
zastanawiam się jeszcze tylko nad dx11... ona go nie obsługuje, a słyszałem, że niektóre nowe gry wymagają dx11 lub bez niego sprawiają problemy w działaniu.
To źle słyszałeś. 99% gier idzie odpalić na DirectX 9c. Tylko kilka gier do uruchomienia wymaga DirectX 10, a co za tym idzie Windows Visty lub 7. Żadna gra nie wymaga do uruchomienia DirectX 11. "Nie wymaga" nie znaczy, że nie korzysta. Ale różnice w grafice między poszczególnymi DX są minimalne i nie ma sensu się przejmować tym, czy dana gra obsługuje DX 11 czy nie.
PS. HD6770 obsługuje DX11 :)
malpolud18 --> Ten zasilacz na pewno wystarczy do karty za 350zł. Sam śmigam z moim Radeonem HD6850 na 450Watowym zailaczu.
novi..
HD6850 w 100% obciążeniu pobiera ok. 130W prądu. GTX285 ok. 300W. Różnica, jak sam widzisz jest bardzo duża.
Jedno zdanie usuwam, bo nie doczytałem pewnej informacji na stronie.
BTW. Jakiś czas temu do wtyczki komputera miałem podłączone takie urządzenie do mierzenia zużycia prądu. I grając w BF3 na kopie Phenom II 955, HD6850, 4GB, dysk, napęd... maksymalne wykazało mi coś 270W.
ja mam hd 6750 i crysis 2 chodzi mi na ultra detalach z direct 11 i high tectures pack
GTX285 ok. 300W.
Skąd to wytrzasnąłeś?
TDP podane przez producenta to 204W, których i tak żadna gra z karty nie wyciśnie.
kupiłem już.... hd4890 za 300zł
pozdrawiam.
wilu25
In order to characterize a video card's power consumption, the whole system's mains power draw was measured. This means that these numbers include CPU, Memory, HDD, Video card and PSU inefficiency.
Sorry, mój błąd, pomyliłem się. Jestem przyzwyczajony, bo teraz na techPowerUp podają pobór prądu samej karty, a kiedyś podawali zużycie prądu przez cały świat.
Przepraszam autora za wprowadzenie w błąd. Tobie z kolei zwracam honor. :)
sorry za post pod postem, kolejny mój fail, oczywiście nie chodziło mi oświat tylko zestaw.