Hej! Zbieram kasę na nowego kompa, ale zanim uzbieram domyślną kwotę, chciałem dokupić jakąś kartę graficzną do swojego starego komputera. Czy GTX 1660 będzie odpowiedni? Chodzi mi o kartę do 1000 złotych. Wcześniej używałem GTX 1060.
Mam zamiar grać głównie w gry że zdjęcia.
Odpowiedni. Mocniejszej nie trzeba i nie ma sensu pod 4570. Jest i tak 20% mocniejsza od 1060 gtx.
Przy obydwu tych kartach ten procek bywa hamulcem.
W takim Deathloop korzystaj z FSR 2
GeForce RTX 2070 SUPER nie będzie hamował tego procka na FHD. Więc wszystko poniżej do tego będzie pasować. Tylko cenę i odpowiedni zasilacz sobie dopasuj.
Skończ może swoje techniczne odloty. Bo znów zaczniesz uderzać z drugiego konta i czyścić posty
Nie mam drugiego konta. A dyskusję usunąłem, bo celowo negowaliście fakty, o których pisałem.
Wygoogluj sobie testy i wróć.
Wiadomo, że GTX 1070/80 zupełnie wystarczy, ale RTX 2070 nie spowolni tego procka.
Co ty w ogóle bredzisz? Jak karta może ci "spowolnić procka" i co to w ogóle za idiotyczny wywód, że
karta nie spowolni procka
To jest tak samo głupie jak stwierdzenie, że nogi nie spowolnią butów. Albo samochód nie spowolni opon.
Hagetaka --- bzdury wypisujesz... RTX 2070S dla tego proca to będzie OverKILL, karta będzie wykorzystywana max w 65% WŁAŚNIE w 1080p, dopiero przy wyższych rozdzielczościach będzie to mniejsza różnica, ale i tak nie ma to sensu...
Co do tematu GTX 1060( może 1660 tyle że dokładanie do tej karty jest nieopłacalne) to max dla tego proca, wszystko co mocniejsze będzie dużym bottlenockiem, tylko wymiana całej platformy.
Podają max. do 20% wąskiego gardła przy średniej do 90 FPS w zależności od gry. Inny kalkulator podaje coś takiego:
Intel Core i5-4570 i NVIDIA GeForce RTX 2070 Super (Max-Q Design) doskonale współpracują ze sobą na ekranie o rozdzielczości 1920 × 1080 pikseli do intensywnych zadań kart graficznych.
Ta konfiguracja ma 4,1% wąskiego gardła karty graficznej. Wszystko mniej niż 5% nie powinno dotyczyć głównego wąskiego gardła.
A tu masz benchmarki w różnych rozdzielczościach:
https://www.gpucheck.com/gpu/nvidia-geforce-rtx-2070/intel-core-i5-4570-3-20ghz/
Nie wiem na podstawie czego te testy ze średnią 90 fps. Może najniższych ustawień.
Taką średnią chciałbym mieć wszędzie na 4790k.
Gdyby tak było ludzie w 1080p nie uciekali by w 6/8 core. Bo liczy sie dolna granica.
Pamiętajmy że to średnie. A spadki bywają okrutne na 40 fps.
W RDR2 by w tescie nie spadało ponizej 50 fps muszę używać FSR i schodzić w wielu ustawieniach.
W wielu grach komfortowo nie będzie nawet na 5 Ghz 4 core, ze średnią 60-70.
Mogę dokładnie pisać zjawisko bo długo miałem (4570 + 970 gtx), (4570 + 1070ti) i teraz (4790k + 1070ti).
We wszystkch trzech wariantach klatki najbardziej ogranicza chwilowo cpu.
To tak jak jeden zarabia 3 tys, drugi 9 tys. Ale średnia w papierach przecież 6 tys. Napewno oboje są zadowoleni
Śledzę często testy z purepc.
Tu możesz zobaczyć jak 4/4 spada przynajmniej na 50 fps z 1080ti. A to lepszy procek niz 4570
https://www.purepc.pl/test-procesora-intel-core-i7-9700k-osiem-rdzeni-z-lutowana-czapka?page=0,13
Procko-żerne gry i tak będą powodowały spadki przy tym procesorze, nawet ze słabszą kartą graficzną.
Nie wiem na podstawie czego te testy ze średnią 90 fps. Może najniższych ustawień.
Testy na ustawieniach Ultra.
Zgadza sie. Użyte GPU nie ma znaczenia. Czy dedykowane czy kilka razy za mocne.
Chciałbym zobaczy te tytuły z testu 90 fps.
Nie realne w grach AAA ostatnich lat.
Podałem link powyżej, tylko do 2070. Super ma lepsze wyniki.
A jest. Fakt.
W CP77 4570 + 2070 : 45 fps pamiętajmy że to średnia. A do ilu spadki..
4570 + 3070 to już ponad 80 fps. Ciekawe, ciekawe, spadki muszą i tak być solidne
Na dole ta zielona lista wyraźnie pakazuje 30-40 fps w wymagających tytułach. Prostsze gry i multi podnoszą średni wynik
CP2077 44FPS FHD Ultra Quality
Elder Ring 56FPS FND Ultra Quality (2070S ma lepsze wyniki)
Wg bottleneck calculator pod ten procesor są dedykowane: GeForce GTX 1080, GeForce RTX 2060, Radeon RX 6600, Radeon RX 5700, wiec wszystko co kupisz poniżej będzie miało nadmiar mocy na procesorze.
Tutaj masz przegląd kart do 1000.
https://allegro.pl/kategoria/podzespoly-komputerowe-karty-graficzne-260019?stan=nowe&price_from=800&price_to=1000
Teraz tylko musisz wybrać sobie coś co Ci pasuje
Rzeczywistość jednak wychodzi bardziej bolesna :)
Przy tych kartach nawet najszybsze i7 4-5 gen w wielu nowszych grach dostają czkawki. Zegar 4.5 Ghz nie pomaga, potrzebne 6 core.
W Far Cry 5 nawet z 970 gtx ten procek mi robił spadki.
Procesor który miał premierę w 2013r byłby dedykowany do kart (np RTX 2060) z 2019 roku, coś średnio...
i5--4570 to proc który sprawdzany w testach i montowany w zestawach był w dziadku GTX 970 4GB :)
Ja bym powiedział że ten 1060 w zupełności wystarczy :) 1660 jest jakieś 10% szybszy, jest w ogóle sens zmieniać grafe dla +10% wydajności?
Przy takim budżecie lepiej kupić używkę 1060 na przeczekanie i dozbierać do RX 6600, ewentualnie trochę więcej do 3060 jeśli lubujesz się w kartach Nvidii. Seria 16 to jest pomyłka pod kątem opłacalności