Mam listę osób napisaną tak (imie nazwisko) a potrzebuje żeby było (nazwisko imie). jest jakiś sposób na to? w sensie żeby pozamieniać kolejnością wyrazy?
Nie napisałeś GDZIE masz napisaną taką listę (tzn. w jakiej formie/formacie pliku). Bo przy takim opisie problemu, to równie dobrze możesz ją mieć na kartce papieru, a wtedy ciężko coś doradzić ;) Ale zakładam, że masz ją zapewne w jakimś pliku (txt albo inny format tekstowy). Jeśli tak, to w Wordzie, Notatniku (chociaż nie wiem czy oferuje taką funkcjonalność - lepszy byłby Notepad++) albo czymś podobnym zamień (Edycja -> Znajdź i zamień...) spacje na tabulatory (wpisuje się je tak: \t ), następnie skopiuj, wklej do Excela (albo innego arkusza kalkulacyjnego) - powinno się wkleić w osobnych kolumnach. Zamieniasz kolumny miejscami i gotowe ;) Możesz przekopiować z powrotem do pliku tekstowego jeśli chcesz :)
Jeśli nie masz Excela ani podobnego paścia, to jedyne co mi w tej chwili przychodzi na myśl, to napisanie prostego skryptu w Pythonie, Rubym, od biedy jakimś Perlu, Iconie czy nawet bashu (Pascale, Javy i inne Ceplusplusy odrzucam, bo za duża armata na takie pierdoły). Ale zgaduję, że gdybyś umiał programować w którymś z wyżej wymienionych, to nie zadawałbyś takich pytań
Niestety nie działa... wpisywałem tabulator nawet w różnych wariantach ("\t"; " \t"; " \t " ) i żaden nie działał po wklejeniu to excela
Proszę bardzo, napisałem specjalnie dla Ciebie ;).
http://www.filefactory.com/file/766148bxvpdv/n/Zamieniacz_rar
Możesz wczytać listę (format txt), albo skopiować i wkleić w to okienko. Jedyny wymóg jest taki, że muszą to być 2 kolumny: Imię [spacja] Nazwisko (bądź odwrotnie). Jeżeli ktoś ma dwuczłonowe nazwisko, połącz je myślnikiem. Kolumny muszą być tylko i aż 2 (nie więcej i nie mniej), koniecznie oddzielone spacją. Inaczej program się wysypie ;P. Wiem, mógłbym napisać to lepiej, ale mi się nie chce ;].
Jak chcesz, sprawdź anti-virem jakimś. W razie problemów, pisz.
Eh. Sorry. Z przyzwyczajenia trochę się rozpędziłem. W Wordowskim "Znajdź i zamień" tabulację wpisujesz jako ^t (daszek i t), albo po prostu wybierasz z listy Specjalne (najlepsza opcja). Natomiast \t (backslash i t) działa np. we wspomnianym przeze mnie Notepadzie++. To NIE MA BYĆ ciąg znaków ^t albo \t widoczny w tekście pliku, tylko znak tabulacji (to co dostajesz wciskając Tab w czasie pisania). Jeżeli nie ma dużo wpisów (imię nazwisko), to możesz to zrobić nawet ręcznie (usunąć spację spomiędzy każdego imienia i nazwiska i wcisnąć Tab); po prostu narzędzie "Znajdź i zamień"/"Zamień" robi to automatycznie i szybciej :)
Piszę to na wypadek gdyby narzędzie RedCrowa nie zadziałało.