Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Jak sprawdzić ile miałem gwarancji?

12.09.2014 11:44
1
zanonimizowany714315
111
Legend

Jak sprawdzić ile miałem gwarancji?

Mam kupione PS3 SS 12 GB, dokładnie w 23 października. Z tego co widzę, to dają zazwyczaj 12 miesięcy więc jeszcze miesiąc mam, ale chciałbym się upewnić. Da się to sprawdzić jakoś na podstawie faktury?

12.09.2014 11:46
2
odpowiedz
zanonimizowany998044
19
Senator

Data zakupu.

12.09.2014 11:55
EnX
3
odpowiedz
EnX
174
White Dragon

+ dodatkowe 12 miesięcy na podstawie niezgodności towaru z umową.

12.09.2014 13:12
😒
4
odpowiedz
zanonimizowany1001101
5
Konsul

Niezależnie od tego, czy towary zakupiłeś w sklepie czy przez internet – zgodnie z prawem UE przez co najmniej dwa lata masz prawo do bezpłatnej gwarancji.

Ten dwuletni okres gwarancji jest wymogiem minimalnym, a przepisy krajowe w poszczególnych krajach mogą gwarantować dodatkową ochronę. Należy pamiętać, że wszelkie odstępstwa od przepisów UE muszą być zawsze korzystne dla konsumentów.

Jeśli produkt kupiony przez Ciebie na obszarze UE jest wadliwy bądź nie wygląda lub nie działa tak, jak zapewniano w opisie, sprzedawca ma obowiązek jego nieodpłatnej naprawy lub wymiany albo udzielenia zniżki lub zwrotu pieniędzy. W niektórych krajach od samego początku będziesz miał możliwość wyboru jednej z tych opcji. W innych - będziesz mógł wystąpić o pełen lub częściowy zwrot pieniędzy jedynie wtedy, gdy naprawa lub wymiana towaru okaże się niemożliwa.

Pamiętaj, że nie możesz domagać się zwrotu pieniędzy w przypadku wystąpienia niewielkiej wady, np. porysowania opakowania płyty kompaktowej.

Okres dwuletniej gwarancji rozpoczyna się z datą otrzymania towarów. W niektórych krajach UE jesteś zobowiązany do powiadomienia sprzedawcy o wadzie towaru w ciągu dwóch miesięcy od jej stwierdzenia, w przeciwnym wypadku możesz utracić prawo do gwarancji.

Wystarczy, że w terminie sześciu miesięcy od otrzymania towaru, wykażesz sprzedawcy, że zakupiony towar jest wadliwy lub niezgodny z opisem. Jednak w większości krajów UE po upływie tego sześciomiesięcznego okresu będziesz musiał udowodnić, że wada istniała już w chwili otrzymania towaru, na przykład przez wykazanie, że wada wynika ze złej jakości zastosowanych materiałów.

Za usunięcie wady zawsze odpowiada sprzedawca. W niektórych krajach UE masz także prawo do odszkodowania od producenta.

Forum: Jak sprawdzić ile miałem gwarancji?