Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Jak podoba wam się mój poradnik? Trofea F1 2011

01.10.2011 17:52
😊
1
bob destruktor
14
Generał
Wideo

Jak podoba wam się mój poradnik? Trofea F1 2011

Jest to mój pierwszy poradnik, więc proszę o wyrozumiałość ;)
Trofea w F1 2011:

W sumie: 39
Platynowe: 1
Złote: 4
Srebrne: 11
Brązowe: 23

Trofea te są o wiele łatwiejsze do zdobycia niż w F1 2010, co nie oznacza, że nie ma trofeów "upierdliwych". Ale jak od początku będzie się pamiętało o pewnych zasadach to bez problemów powinno się zdobyć większość trudnych trofeów.

1. Zasada. W pierwszym sezonie najlepiej sobie wybrać poziom AI "Intermediate", a to dlatego, że poziom ten nie jest zbyt wymagający, a pozwoli nam zdobyć większość trudnych trofeów, podczas zwykłego przechodzenia kariery. Oczywiście w pierwszym sezonie możemy sobie resztę ustawień wybrać jak chcemy. W drugim sezonie wybieramy poziom trudności "Hard (lub wyżej, jak czujemy się na siłach), ale musimy pamiętać, że wtedy nie można już zmieniać innych ustawień, bo nie zaliczy nam później poziomu.

2. Zasada. Pamiętaj, żeby pod koniec pierwszego sezony krytykować nasz team podczas wywiadów, bo wtedy inne teamy zaczną o nasz bardziej zabiegać.

3. Zasada. Starajmy się wybierać "Długi weekend", bo pomoże nam to w zdobycie niektórych trofeów.

No. Chyba to już na tyle, z zasad, teraz przejdźmy do rzeczy...

Platynowe:

1. Complete - Zdobyłeś wszystkie trofea.

Złote:

2. On the Bounce - Mamy pobić rekord Alberto Ascari'ego, czyli pobić rekord dziewięciu zwycięstw pod rząd. Powinno się udać podczas pierwszego sezony, stosując się do zasady 1.

3. Drivers' World Champion - Musimy zostać mistrzem świata w sezonie. Nie jest to żaden wyczyn. Pójdzie nam bez problemu podczas pierwszego sezonu.

4. Constructors' World Champion - Nasz team musi wygrać mistrzostwo konstruktorów. Mnie się to udało w pierwszym sezonie w Williamsie, choć niektórzy nie maja takiego szczęście, to w drugim sezonie powinno być o wiele łatwiej, bo prócz nas punkty będzie zdobywał nasz partner, który będzie o wiele lepszy od tego w pierwszym sezonie. Ja wygrałem w pierwszym sezonie wszystkie 19 wyścigów i dostałem się do RBR, a Vettel, jak to Vettel bardzo często jest na podium w F1 2011.

5. Drivers' World Champion (Hard) - Musimy zostać mistrzem świata grając co Hard lub Expert. O ile w F1 2010 musieliśmy zrobić to na Expert o tyle mistrzowie kodu "ulitowali" się nad nami w F1 2011 i nie musimy tego robić już tylko na Expert możemy też na Hardzie. Hard jest o tyle łatwiejszy od Expert, że poziom AI podskoczy nam w porównaniu do Medium tylko o jeden poziom. Poza tym na Hard mamy: ABS i kontrolę trakcji (ograniczoną) Więc nie powinno być większych trudności w zdobyciu tego trofea.

Srebrne:

6. Pole Position - wystarczy zdobyć pole position w kwalifikacjach. Powinno się udać podczas pierwszego wyścigu w karierze.

7. Just the Beginning - (prawie) Równie łatwe co "Pole Position", więc też najprawdopodobniej wypadnie podczas pierwszego wyścigu.

8. Co-op Drivers' World Champion - Zaczynają się schodki... Musimy zostać mistrzem świata w trybie Co-op czyli trybie kooperacji. Najlepiej mieć kolegę z konsolą PS3 i z F1 2011 "na pokładzie". Jeżeli nie czujemy się na siłach możemy go "poprosić o wygranie" :).

9. Precision Driving - wystarczy ukończyć wyścig nie zdarzając się z innymi bolidami, ani z obiektami. najlepiej wybrać "Grand Prix" w głównym menu potem wybrać sobie jakiś słaby team (np. HRT) + wybrać opcję "Race only", a długość wyścigu "1 lap". I jechać spokojnie.

10. Trophy Collector - Wygrałeś wyścig na każdym z 19 torów w grze. Powinno się udać już w pierwszym sezonie, oczywiście jeśli będzie nam brakować np. wygranie w Kanadzie to wybieramy w menu głównym "Gran Prix" bolid RB poziom najłatwiejszy i wygrana + trofeum jest nasze.

11. Impeccable Performance - Wystarczy mieć PP i wygrać wyścig, powinno się udać już w pierwszym weekendzie.

12. Robot-Like Consistency - Jedno z bardziej wymagających trofeów. Musimy przejechać 5 okrążeń pod rząd, a różnica czasu między nimi nie może przekraczać 0.25 sekundy.
Tutaj macie pomocny filmik: http://www.youtube.com/watch?v=FjZv5Mv9qaA

13. Down to the Wire -Musimy przejąć prowadzenie na ostatnim okrążeniu w wyścigu 20%+ i wygrać go. Możemy to zrobić na wiele sposobów. Np. wybrać w menu głównym "GP" bolid RB poziom trudności AI najłatwiejszy. Długość wyścigu oczywiście 20%, I jedziemy. na przedostatnim okrążeniu jedź cały czas drugi zaraz za bolidem, który jest pierwszy. Na ostatnim okrążeniu, bez problemu powinno się udać go wyprzedzić i wygrać wyścig.

14. On the Podium - Musimy w wyścigu "stanąć na podium" czyli musimy ukończyć wyścig w najlepszej trójce. Trofeum banalne. Powinno się udać podczas pierwszego weekendu.

15. Teamwork - Musimy wygrać mistrzostwa konstruktorów w trybie Co-op. Z dobrym graczem u boku nie powinno być problemu. Jeszcze przy niskim poziomie trudności... bez najmniejszego problemu.

16. Solid Performance - Musimy zdobyć punkty w każdym wyścigu (w karierze lub Co-op), czyli nie możemy opuścić pierwszej dziesiątki w każdym wyścigu w sezonie. Trofeum bezproblemowe.

Brązowe:

17. Season Opener - Wystarczy ukończyć pierwszy wyścig w karierze. Porady chyba nie chcecie?

18. Lightning Fast - Wystarczy ustanowić najszybszy (bez ścinek ;) czas okrążenia w wyścigu, już w pierwszym wyścigu powinno się udać. Nasz czas będzie zwykle o 3-4 sekundy szybszy na okrążeniu od przeciwników. Jedno z łatwiejszych trofeów.

19. Sublime Talent - Musimy ustanowić najlepsze czasy podczas każdej sesji długiego weekendu, czyli P1, P2, P3, Q1, Q2, Q3 +wyścig. Polecam zrobić to od razu, bo nieraz trofeum nie wypada jeśli robiliśmy sobie przerwy (np. ukończyłem wszystkie części treningu (z sukcesem), nacisnąłem przycisk "PS" wyłączyłem grę, po chwili znów włączyłem i kontynuowałem. ) Wtedy może ci nie zaliczyć.

20. Push the Button - Wystarczy czystko wyprzedzić przeciwnika używając systemu KERS. Mnie się już udało na pierwszej prostej w Albert Park startując z ostatniej pozycji. Polecam zrobić to samo w "krótkim GP".

21. Winging It - Czysto wyprzedziłeś przeciwnika używając DRS. DRS można używać, jak jest słoneczna pogoda, jest się maksymalnie 1 sekundę za przeciwnikiem i przejechaliśmy już 3 okrążenia. Najlepiej jest to zrobić w krótkim GP na np. Monzie jadąc Mclarenem.

22. Test Driver - Musimy przejechać 805 km. treningowych w karierze. Powinno się udać już w pierwszym sezonie robiąc gdzieś 4-5 okrążeń w każdej sesji treningowej w na każdym torze.

23. They're on Which Buttons? - Podczas wyścigu nie wolno nam użyć systemów DRS, ani KERS i musimy wygrać. Nie są to jakieś systemy, bez których nie da się żyć. Do zrobienia już w pierwszym wyścigu. Lub wybrać GP w menu 1 okr. bolid RB i wygrana jest nasza.

24. Do it Yourself - Musimy wygrać wyścig na manualnej skrzyni biegów. Ja akurat cały czas jeżdżę na manualnej skrzyni więc miałem to trofeum już za pierwszym razem, jeżeli "nie lubisz" manualu, to możesz wybrać GP w menu, AI na poziomie najłatwiejszym. 1 okr. bolid oczywiście RB i jakoś dojechać ;) Bo na tym poziomie nie da się przegrać.

25. Blue Flag - Trzeba zdublować przynajmniej 6 przeciwników. Najlepiej ustawić sobie wyścig w karierze 50% poziom AI: Intermediate, a na pewno zdublujemy 6 przeciwników. Trofeum wypada zaraz po zdublowaniu szóstego - nie musimy kończyć wyścigu.

26. Have You Considered DiRT3? - Teraz musimy sobie troszeczkę "podriftować" naszym bolidem F1 - ten drift ma wynieść co najmniej 10 metrów. Mnie się to udało przypadkiem podczas treningu w ulewie ;) Wam polecam wybrać krótki wyścig pogoda Heavy Rain bez kontroli trakcji. Metodą prób i błędów powinno się udać. Powodzenia ;)

27. Car Control - Nie mając włączonych żadnych asyst musimy wygrać wyścig. Dobrze. Standardowo bierzemy krótki wyścig, poziom AI najłatwiejszy, pogoda słoneczna, wyłączamy wszytko, bolid RB, 1 okr. i gazu... Trudno, aż tak bardzo nie jest, ale powinno się bez problemu udać.

28. Keep Your Friends Close - Musisz ukończyć cały sezon Co-op, nie musimy wygrywać.

29. Completionist - Nowością w F1 2011, jest "Time Attack", który znajduje się w "Proving grounds" w Menu głównym. Jest tam 6 wyzwań, należy ukończyć wszystkie z nich co najmniej na brąz - nie powinno być z tym problemów. Wyzwania te polegają na ukończeniu okrążenia w podanym czasie. Każde wyzwanie zawiera inny tor i inny bolid, którym mamy to zrobić.

30. Opportunist - Podczas gdy SC jest na torze, my mamy zjechać do pitu, żeby zdobyć to trofeum. Żeby był SC należy mieć poziom trudności Hard + długość wyścig co najmniej 20%. Najlepszym sposobem na wezwanie go na tor jest zrobienie karambolu z np. 10 bolidami. Jeżeli rozbiją się tylko 3 szanse są nikłe, że się zjawi.

31. Keeping it Clean - Trza ukończyć wyścig sieciowy, bez kontaktu z ich bolidami. Dobra. O ile ty nie chcesz mieć z nimi kontaktu, tak oni cały czas myślą jak by cię tu podciąć. dlatego najlepiej jechać cały czas ostatni.

32. Slingshot - Musimy łącznie spędzić 10 min. w tunelu aerodynamicznym naszego przeciwnika, w karierze lub podczas szybkich wyścigów. Z czasem wypadnie.

33. Is Jenson going to pass or not? - Mamy wygrać GP Turcji jadąc jako Lewis Hamilton - Banalne trofeum, nie trzeba się chyba rozpisywać.

34. Glancing Blow - Z uszkodzeniami bolidu na "Full" mamy mieć kontakt ze ścianą podczas GP Monaco i wygrać wyścig. Tam nie idzie chyba ukończyć wyścigu bez kontaktu ze ścianą ;) powinno wpaść podczas pierwszego GP Monaco w karierze.

35. Senna-esque - Startując z 5 pozycji (lub niżej) z pogodą ustawioną na Heavy Rain, należy wyjść na prowadzenie podczas pierwszego okrążenia. Bierzemy Krótki wyścig, bolid Mclaren (Button) poziom AI najłatwiejszy i jazda. Nie trzeba kończyć wyścigu, trofeum powinno wypaść zaraz jak znajdziemy się na pierwszej pozycji.

36. It's the Driver not the Car - Jak same trofeum mówi, należy zdobyć dwa tytuły mistrza świata, za każdym razem w innym teamie. Możemy to zrobić zarówno w Karierze, jak i w Co-op. Trofeum jest dość łatwe do zrobienia, choć wypadnie, jako jedno z ostatnich.

37. 10 Online - Musimy wygrać 10 wyścigów Online. O ile ty chcesz wygrać uczciwie o tyle twoi oponenci NIE. Będą cię podcinać na każdym kroku. Wiem bo sam wygrałem tylko na początku 1 wyścig z 10 potem nie było wcale lepiej...

38. 35 Online - Musimy wygrać 35 wyścigów Online. Może nie jest na tyle długie co 50 poziom w F1 2010, ale też niezwykle upierdliwe przez innych graczy próbujących cię podciąć na każdym zakręcie. Ogólnie trzeba mieć stalowe nerwy. Chyba że ustawka z kolegami ;) Ale nie każdy może...

39. Slap on the Wrist - Musimy zostać ukarani przejazdem przez pit-lane i wygrać wyścig. W większości wyścigów w pierwszym sezonie, ma się ok. 30 sekund przewagi pod koniec wyścigu (50%) nad przeciwnikiem. Możemy wykorzystać to, zbroić coś np. wjechać (nie przesadzając oczywiście) w tył dublowanego bolidu i dostać karę. Trzeba tylko wyczuć okazję...

No i to już wszystko. Mam nadzieję, że się podobało, a co najważniejsze przydało wam się. Pozdrawiam i życzę udanej gry w F1 2011.

01.10.2011 18:05
QamilekQ
2
odpowiedz
QamilekQ
106
Wisła Kraków

wszystko superancko opisane. Masz platyne w tej grze?

01.10.2011 18:27
3
odpowiedz
zanonimizowany663703
35
Pretorianin

Muszę przyznać, że dobrze wyszło ci opisanie tego wszystkiego, ale jedna rzecz mnie zastanawia. Czy to nie oszustwo, żeby specjalnie ustawiać niższy poziom trudności, specjalnie dla zdobycia kilku trofeów?

01.10.2011 19:02
👍
4
odpowiedz
bob destruktor
14
Generał

[2] Robię jeszcze drugi sezon i męczę 35 zwycięstw online :) + Co-op (Nie mam z kim :( )
[3] Jak ja wiem nawet jak oszukać "Drivers' World Champion (Hard)" Tylko nie napisałem...

02.10.2011 14:37
👍
5
odpowiedz
bob destruktor
14
Generał

Up. Może ktoś jeszcze chciałby poczytać... Bo na necie nie ma jeszcze chyba takiego poradnika.

09.10.2011 12:26
👍
6
odpowiedz
bob destruktor
14
Generał

Ostatni up.

09.10.2011 12:39
7
odpowiedz
Dessloch
263
Legend

a na co komu wszystkie trofea? w szczegolnosci zdobyte bardziej manewrowaniem ustwieniami gry niz faktyczna gra...?

09.10.2011 13:02
👍
8
odpowiedz
bob destruktor
14
Generał

Bo platyna daje szacun...

16.05.2012 11:07
9
odpowiedz
zanonimizowany841578
1
Junior

Jak oszukać grę żeby zdobyć trofeum Drivers' World Champion (Hard) ?

16.05.2012 11:15
Toshi_
10
odpowiedz
Toshi_
175
Got sarcasm?

A ja mam lepszą poradę: spraw sobie porządną kierownicę, naucz się szybko jeździć bez jakichkolwiek asyst i CIESZ SIĘ JAZDĄ (i to nawet zaczynając w najsłabszych teamach) zamiast kombinować jakby tu sobie maksymalnie ułatwić zdobycie jakiegoś bezwartościowego achievementa.
Bo wiesz co NAPRAWDĘ daje "szacun"? Dojechanie na wysokiej pozycji w wyścigu zorganizowanym przez ludzi z RaceDepartment lub tego typu portali simracingowych.

16.09.2012 19:02
11
odpowiedz
swietlik1974
1
Junior

Poradnik super tylko kto sie ze mna ustawi na 35 zwyciestw online? płace 10 zł za każda godzine marudzenia ze mna na torze :) tylko ze wzane do srody 19.09.2012 bo pozniej nie bede mial juz gry:( moj gg 2763429 login ps3 Kiltes1974

ps serio płace:)

pozdrawiam kiltes

Forum: Jak podoba wam się mój poradnik? Trofea F1 2011