j.w.
Mam telewizor LG Full HD 32" (model LH3000 - http://www.ceneo.pl/2283556) i kompa z procesorem AMD Athlon X2 255 3,1 GHz, 2 GB RAMu i kartą graficzną GeForce 9600 GSO 384 MB. Chciałbym podłączyć tego kompa do TV, ale nie znam się na tym i nie wiem czy komp podoła (nie chcę aby coś się spaliło) i czy będę potrzebował jakiś specjalnych kabli (nie wiem czy są dodawane w zestawie). Czego będę potrzebował i jak to podłączyć? No i czy w ogóle się da bez ryzyka zniszczenia czegoś.
Analogowy kabel VGA (ten niebieski, którym podłączasz monitor z komputerem) + kabel Jack -> 2x chinch dla dźwięku.
Albo jak masz w karcie HDMI to od razu w ten sposób.
Te kable powinienem mieć w zestawie od kompa/monitora/telewizora?
BTW: I nie będzie problemów z TV/kompem? Nic się nie zepsuje?
Nie jestem pewien, ale ta karta chyba nie ma HDMI tylko DVI. Jeśli mam rację to potrzebujesz kabel DVI-HDMI. Za pomocą tego prześlesz obraz. Dźwięku raczej nie, chociaż DVI-D (jeśli takowe akurat karta posiada) teoretycznie też na to pozwala.
edit up: Zrób zdjęcie wyjść karty. Dostaniesz wtedy nawet linka do konkretnego kabelka ;)
Jedno niebieskie, drugie beżowe.
To moja karta, jak na obrazku.
Złącz nie widać :P
Ale na pudełku jest info "DVI" więc kabel DVI-HDMI powinien załatwić sprawę.
A skąd taki wziąć? Czy może już go mam?
Kupić. Kable DVI-HDMI czy HDMI-HDMI raczej nigdy nie są dodawane do zestawów. Koszt? W zależności od długości: 15 - kilkaset PLN.
ew. kupić przejściówkę za grosze. DVI-HDMI rzecz jasna.
edit: nie wiem jak z kartami Nvidii, ale mój radek potrafi przesłać dźwięk dvi. Kwestia przejściówki sygnowanej logiem ATI i odpowiednich sterowników. Poczytaj. Jeżeli takiej możliwości nie będzie, dźwięk możesz puścić za pomocą takiego kabla:
http://allegro.pl/jack-cinch-jack-2xcinch-67383
I po podłączeniu kompa do TV, będę miał obraz i dźwięk?
fredzio, przejściówka + kabel HDMI = większe koszty.
Rod, nie. Niektóre złącza DVI na to pozwalają ale wątpię aby w tym przypadku tak było.
Hm, ale potrzebuję jeszcze dźwięku. Kolejne kable?
BTW: Zrobiłem zdjęcie tyłu TV. Kabel DVI-HDMI podłączam do gniazdka 1 HDMI DVI IN?
A jak dźwięk "wydobywa" się u Ciebie z kompa? Zapewne przez głośniki. Ustaw je obok TV i po sprawie. Ale jeśli jednak chcesz aby dźwięk dochodził z głośników TV, to musisz dokupić kable niestety. Albo 2x cinch albo minijack-cinch (nie wiem jaką masz kartę dźwiękową i jakie ona ma wyjścia).
Kartę dźwiękową mam zintegrowaną z płyty głównej Asus M4N68T. Tu http://www.skapiec.pl/site/cat/13/comp/932271_techniczne znalazłem informacje, że karta muzyczna to VIA VT1708S (7.1). Ja nic z tego nie rozumiem, ale mam nadzieję, że wy tak.
A nie dałoby się zrobić tak, że podłączyłbym TV do kompa przez ten kabel HDMI-DVI, a do kompa podłączył własne głośniki? Wtedy by grało?
Tak. Ja tak robię. Laptop do TV poprzez DVI-HDMI, a dźwięk przez głośniki lub słuchawki (przecież pisałem o tym wyżej).
Rod, tak.
Problem z kablami pojawia się gdy chcesz przesłać dźwięk bezpośrednio do TV, amplitunera, whatever. Ja stosuje inna kombinacje. Obraz, dvi-hdmi. Dzwięk, http://allegro.pl/kabel-coaxial-s-pdif-rca-jack-3-5mm-hq-1-5m-i1470222531.html pod amplituner. DTS, DD śmiga bezproblemowo.
No to problem z głowy. :) Dzięki. Jutro kupię ten kabel HDMI-DVI. Będzie wam jeszcze potrzebne to zdjęcie wyjść karty dla pewności?
A jak z rozdzielczością? Po podłączeniu automatycznie ustawi się odpowiednio duża rozdzielczość?
A bo ja wiem :)
Na swoim laptopie muszę wyłączyć wbudowany LCD i wtedy sobie zmieniam rozdzielczość w TV na FullHD (bo notebook takiej nie obsługuje). Mam od tego jeden klawisz. Ty pewnie będziesz musiał włączyć w Panelu Sterowania NVidia jakieś klonowanie obrazu albo coś podobnego. Wtedy na TV powinieneś mieć taką rozdziałkę jak na monitorze. Ale oczywiście zmienisz sobie na dowolną.
PS. Pisane z głowy, stacjonarnego komputera nie mam od ponad 4 lat i nie wiem do końca jak to teraz z tym jest :)
Podepnę się. Podłączam laptoka pod TV kablem HDMI, jest obraz, jest dźwięk. Ale jak chce już mieć dźwięk przez kino domowe, to nie chce ono się jakby porozumieć z TV i jedyną opcją są kable chinch. Jak ustawię w TV żeby dźwięk leciał przez kino domowe to jest cicho. TV - jakaś bravia 37', kino Samsung.
Logiczne że nie będzie dźwięku na kinie skoro podłączasz laptop do TV. Podłącz go do kina (hdmi in), a kino do TV (hdmi out).
kjx - właśnie problem w tym, że kino nie ma wejścia HDMI IN, ma tylko OUT. Gdyby było zrobiłbym pewnie tak jak mówisz. są tylko aux in więc chyba nic nie zdziałam, będzie musiało lecieć po chinchach.
A wejścia optycznego nie masz w kinie?
Ja laptopa podłączam do telewizora przez HDMI i z telewizora do kina leci dźwięk kablem optycznym i wszystko hula jak należy.