Hej, szukam kogoś kto zna się na laptopach ponieważ chciałbym się dowiedzieć jak mogę zadbać o baterię w laptopie którego używam stacjonarnie, więc na pierwszy rzut oka aby nie korzystać z baterii wystarczy podłączyć go do zasilacza i gotowe. Lecz ostatnio oglądając kanał gry online technologie dowiedziałem się, że takie ciągle podłączenie może nie być dobre dla Baterii litowo-jonowych i że najlepiej aby pracowały 20-80/90 %. Słyszałem, że niektórzy producenci laptopów (ale w programach od Acer nie znalazłem) instalują program który pozwala na kontrolę kondycji baterii poprzez odpowiednie zarządzanie ładowaniem i stosowaniem najlepszych cykli ładowania.
W związku z powyższym chciałbym się zapytać czy ktoś zna lub używa takiego programu oraz czy mogę zainstalować coś takiego na swoim laptopie acer
Naładuj baterię do ok. 50% i ją wyjmij jak masz taką możliwość. Pracuj tylko na zasilaczu. Używaj baterii wtedy kiedy to koniecznie. Jak nie masz takiej możliwości to o niej zapomnij. Chłopie, z komórką też się bawisz? Nie masz większych problemów w życiu?
Zależy od laptopa. Duża część nowych laptopów sama odcina baterię przy pracy na zasilaczu.
Jak długo siedzisz na zasilaniu, to przeważnie każdy laptop ma teraz wgrane jakieś oprogramowanie od producenta gdzie możesz ograniczyć ładowanie akumulatora do 60%. Sam tak mam, oczywiście na siedzeniu w sieci dla zdrowotności ogniwa odcinam się od gniazdka.
Niektóre są takie sprytne jak mój Asus, sam mi zaproponował gdy wyczuł że dostaje cały czas prąd podczas długich sesji katowania Preya.
Właśnie nie mam pewności czy każdy. Dlatego gdyby support Acera potwierdził brak takiego rozwiązania. Chciałbym sam poszukać czegoś takiego aby w dłuższej perspektywie bateria nie umarła tak szybko.