Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Internet przez kabel ethernet - kilka pytań laika

28.12.2013 22:29
Hikee
1
Hikee
20
Pretorianin

Internet przez kabel ethernet - kilka pytań laika

Mam kilka pytań odnośnie dość specyficznego podłączenia Internetu przez kabel ethernet:

1. Kabel (8-10m) ma lecieć od routera na parterze do PS4 na piętrze (lagi na wi-fi xP), przez dwór (puszczony za oknem). Czy silne mrozy mogą wpłynąć na działanie takiego połączenia? Jeśli tak, to czy można gdzieś kupić stosową izolację lub coś w tym rodzaju, żeby temu przeciwdziałać?

2. Czy długość kabla wpływa na jakość połączenia? Zwykłem używać krótkich kabli 1-3 metrowych; nie wiem jak się sprawa ma z dłuższymi. Zakładam na zdrowy rozum, że pewnie różnicy nie ma; może przy 100m dałoby się coś odczuć. Nie mniej jednak zapytuję dla pewności.

3. Czy wiecie gdzie (lub czy w ogóle) można kupić kable ethernet "cięte" na miarę? Podstawowe długości typu 1, 1.5, 2, 3, 5, 10, 15, 20 mnie nie urządzają, bo będę potrzebował raczej czegoś pomiędzy 5 a 10. Wiem, oczywiście, że zawsze należy kupić trochę dłuższy, ale zależy mi na estetyce i nie lubię jak mi się pęki kabli potem walają pod biurkiem, więc...

28.12.2013 22:33
siwy346
2
odpowiedz
siwy346
106
addicted to music

1. Generalnie nic się powinno dziać, dodatkowej izolacji potrzebujesz do ziemi i wody, ale zawsze możesz wrzucić kabel do rurki - i tą opcję bym polecał. Wygląda to lepiej, a i pewność większa.

2. Nie.

3. W większości komputerowych i elektrycznych powinni Ci przyciąć na miarę. Zawsze też możesz to spiąć tym plastikowym zaciskiem i będzie ładnie. :D

29.12.2013 14:16
Hikee
😊
3
odpowiedz
Hikee
20
Pretorianin

Dzięki za odpowiedź.

29.12.2013 14:21
4
odpowiedz
zanonimizowany484441
38
Generał

Nie ma zadnego wplywu na jakosc polaczenia ani mroz, ani dlugosc kabla. Ja kiedys mialem ciagniety internet z drugiego konca ulicy, jakies 150 metrow normalnej skretki, i chodzil jak burza.Zreszta w blokach i pomiedzy blokami tak samo to ciagna normalnymi kablami, a dlugosci sa o wiele wieksze niz 100 metrow.

29.12.2013 14:29
Didier z Rivii
5
odpowiedz
Didier z Rivii
242
life 4 sound

Ad1.

Jeśli ma być na zewnątrz to generalnie gdybym to robił dla siebie to zrobiłbym przy użyciu skrętki przeznaczonej do warunków zewnętrznych czyli tzw. "żelowanej". Jest ona co prawda droższa od zwykłej, ale dużo bardziej wytrzymała mechanicznie.
Zwykłe UTP już nie raz widywałem podziobane przez ptaki ;)

29.12.2013 14:33
6
odpowiedz
Lutz
173
Legend
29.12.2013 15:23
7
odpowiedz
Tuminure
106
Senator

Ad 3. Zawsze można kupić coś w tym stylu - http://www.ceneo.pl/7457707 lub znaleźć osobę/sklep który ma coś takiego i może zrobić kabelek na miarę ;).

Samą zaciskarkę, wtyki lub kabel również bez problemu można kupić gdziekolwiek (allegro, losowe sklepy z elektroniką).

Zawsze też można skorzystać z "przedłużaczy" i kupić np. kabel 5m + 2m.
Mam na myśli coś takiego:
http://allegro.pl/lacznik-przedluzacz-kabli-cat5-rj45-adapter-i3838586981.html
http://allegro.pl/lacznik-kabli-beczka-skretka-rj-45-przedluzacz-lan-i3828587764.html

29.12.2013 15:39
PanSmok
8
odpowiedz
PanSmok
259
Legend

ad [7] - jezeli kolega potrzebuje kupic kabel sztuk raz to nie potrzebuje zadnych zaciskarek, zlaczek itp. Jak masz zochote zjesc lososia to nie kupujesz calej przetworni rybnej..
poza tym kabel zaciskany NIGDY nie bedzie lepszy od zalanego fabrycznie.
po trzecie - kabel gotowy wykonany jest z linki, kupujac kabel na metry w 95% przypadkow kupujesz drut - duzo twardszy kabel.

faktycznie moznaby sie pokusic o jakis "lepszy kabel" ale zwykly utp tez da rade.
Co do dlugosci - kable kategorii 5e ( czyli wlasciwie wszystkie dzis sprzedawane ) trzymaja parametry sygnalu bez wzmocnienia do 100m ( na taka odleglosc sa certyfikowane ). Nie bedziesz mial zatem zadnej roznicy w jakosci sygnalu czy kupisz kabel 10 czy 20m.

zlaczki do kabli z linkow w poscie nr 7 nie sa przystoswane do laczenia kabla na dworze - po maks roku zaczynaja sie "dziwne problemy". Wywalenie zlaczek i polaczenie kabla np zlaczkami zelowymi w cudowny sposob likwiduje problem ( wiem to z praktyki ). Laczenie kabla przy takich dlugosciach to bezsens - nie wiesz czy potrzebujesz 10 czy 15 m - kupujesz 20 i po klopocie. Kabel zawsze uklada sie z "luzem" - nie moze byc napiety jak baranie jaja. 2-3 luzne metry zawsze mozesz spiac opaskami i zostawic za szafa.

[4] - ja tez tak robilem i dzialalo latami - poza jednym malym problemem - kabel utp puszczony na zewnatrz dziala jak kawal anteny. Przy praktycznie kazdej burzy w odleglosci do 5km switche po obu stronach - czasem jednej - kabla byly do wymiany. Kabel mial ok 160m i biegl nad ulica i po dachach. Filtrow "przeciwburzowych" nie moglem stosowac bo z jakichs przyczyn nawet jak byly dobrze uziemione to maks 2-3 dni po podlaczeniu na kablu zaczynalo sie gubic coraz wiecej pakietow, w koncu przestawal dzialac. Wywalenie filtrow rozwiazalo problem. Musialem sie pogodzic z idea ze 2-3 razy w roku musialem zainwestowac 20 pln w switcha.

29.12.2013 15:46
Soulcatcher
9
odpowiedz
Soulcatcher
281
ESO

Długość kabla oczywiście MA ZNACZENIE na jakość sygnału i zakłócenia ale do 100 m i przy prędkościach jakie osiągasz jest do pominięcia.
Nigdy nie łącz kabli tego typu, zawsze zrób nowy cały.

29.12.2013 15:52
😜
10
odpowiedz
zanonimizowany484441
38
Generał

Oczywiscie pisalem to w sensie tych 5-10 metrow.

Forum: Internet przez kabel ethernet - kilka pytań laika