Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: internet bezprzewodowy - netbook

17.10.2011 18:02
domin12
1
domin12
101
Run

internet bezprzewodowy - netbook

rozglądam się za bezprzewodowym internetem do mojego netbooka gdyż ten cholernie potężny zasięg livebox'a dobija mnie i więcej internetu nie mam niż mam i same nerwy z tym.. w jakiej sieci możecie polecić internet? szukam czegoś do 35zł allegro,fb,poczta i tylko do tego no i oczywiście z dobrym zasięgiem gdyż mieszkam na wsi pod Poznaniem a wiem, że z niektórymi bywa problem jeśli chodzi o zasięg na wsiach.

mam telefon w play mix nie wiem czy coś mi przysługuje pod względem internetu od nich...

ps. mam modem na kartę sim w swoim netbook'u jeśli ktoś proponowałby coś z tych opcji

17.10.2011 18:13
2
odpowiedz
zanonimizowany3972
87
Legend

Ciężko polecić cokolwiek, bo wiele zależy od lokalizacji. Internet od jednego operatora może chodzić super, a inny będzie miał tylko zasięg Edge powiedzmy, albo jeszcze gorzej. Będziesz na granicy Edge z 3G i wtedy dopiero jest przerypane, bo wtedy łapie nie najlepszy zasięg, ale najszybszy. W domu widzę nadajnik Edge Plusa przez okno, więc zasięg mam świetny. Ale w ładne dni wyłapuje mi czasami 3G nie wiadomo skąd, więc czasami zamiast odbierać płynnie, ale wolno, to mam przeskoki i muszę przeładowywać strony, bo połowa pakietów gubi się.

Na Allegro kupisz starter Orange za ok 40 zł. Masz tam 6 GB i jest on ważny 150 dni. Po wykorzystaniu 6 GB albo doładowujesz kartę, albo wyrzucasz ją do kosza i kupujesz nową.

Jest też Aero2. Darmowy internet na kartę przez chyba 3 lata. Płacisz kaucję za kartę (20zł), 7 zł za przesyłkę (jeżeli nie możesz sam odebrać karty) i możesz korzystać bez dodatkowych opłat. Ma to jednak trzy wady. Po pierwsze prędkość. Teraz chyba maksimum to ok 256 kbps. Drugą wadą jest zasięg. Na stronie masz odpowiednią mapkę. Trzecią wadą jest to, że się rozłacza co godzinę (jak Neostrada, tylko 24 razy częściej ;) ).

17.10.2011 18:44
domin12
3
odpowiedz
domin12
101
Run

pomyślę nad tym Aero2 hmm to tylko 20zł nie zaszkodzi ale przeczytam pierw regulamin dokładnie.

jeśli chodzi o ten starter Orange to jaką kwotą trzeba ponownie zasilić konto by ponownie było to 6gb? 40zł czyli tyle ile wynosi starter? to jest jakaś limitowana edycja jak Play Online?

17.10.2011 18:55
4
odpowiedz
zanonimizowany3972
87
Legend

Żeby dostać 6 GB trzeba zasilić za 100 zł. Orange w ofercie Free na kartę za każde doładowanie daje pakiet GB odpowiedni. Startery na Allegro powstają w taki sposób. Ktoś kupuje ich nie wiadomo ile i czeka. Jest klient, to rozpakowuje taki starter, doładowuje go za 100 zł po czym przelewa prawie całą kasę na inne konto komórki. Na starterze zostaje 6 GB, 1 zł i 150 dni ważności.

17.10.2011 18:55
5
odpowiedz
AMDD
122
on-line

ale czy ja aby na pewno dobrze zrozumiałem? w domu nie wszędzie łapie Ci WiFi więc chcesz kupić starter internetu na karte aby korzystać w domu?

Jeżeli tak to jest to bardzo marny pomysł.... internet przez GSM z roku na rok jest coraz lepszy jednak nie pokusił bym się nigdy o zamianę tradycyjnego internetu na internet GSM nawet w wielkim mieście, a co dopiero na wsi (na której wspomniałeś, że mieszkasz)

Jeżeli jednak kieruje Tobą zupełnie coś innego (np planujesz internetu używać również poza domem) to polecał bym zapoznać się z ofertą i zasięgiem który oferuje w Twojej okolicy sieć PLAY. O tańszą ofertę będzie ciężko, jednak należy uzbroić się w to, iż z zasięgiem w tej sieci jest znacznie słabiej niż u konkurencji. Prędkość w 3G również jest niższa.

Full zasięg orange w Katowicach transfer >700 kB/s
Full zasięg play w katowicach transfer 250-300 kB/s

Sam posiadam internet bezprzewodowy z sieci play i o ile w miejscach gdzie głównie z niego korzystam(miasto w którym mieszkam, miejsce pracy, uczelnia) jest rewelacyjnie o tyle jadąc ICC na trasie Katowice- Warszawa przez większość czasu internetu nie miałem

17.10.2011 19:45
domin12
6
odpowiedz
domin12
101
Run

czyli korzystniej jest kupić co jakiś czas nowy starter:)

AMDD --> Czasami zabieram tez netka ze sobą do szkoły jak mam czas do zajęć to przydaje się lub czekam na autobus. Znaczy się w moim pokoju praktycznie nie ma zasięgu, jest 1 kreska i internet mam tylko na ziemi tak więc leżę na brzuchu a netbook na ziemi i muszę go molestować tak od góry, że się tak wyrażę.

17.10.2011 20:19
domin12
7
odpowiedz
domin12
101
Run

up'nę może ktoś ma jeszcze jakieś propozycję.

17.10.2011 21:06
8
odpowiedz
AMDD
122
on-line

po pierwsze zmień położenie liveboxa zeby mieć internet w pokoju. A jako internet dodatkowy kup sobie coś z najdłuższym czasem przydatności po doładowaniu. Dzięki temu w domu będziesz miał komfortowy internet na mobilny bedziesz raz na rok wydawał 50;)

18.10.2011 18:50
domin12
9
odpowiedz
domin12
101
Run

AMDD --> to chyba najkorzystniejszy będzie ten w Orange 36zł = 6GB na 150 dni
co do położenia liveboxa to zbytnio nie mogę go właśnie przestawiać ponieważ TV jest do niego również podłączona

18.10.2011 19:40
domin12
10
odpowiedz
domin12
101
Run

up

18.10.2011 19:53
11
odpowiedz
zanonimizowany3972
87
Legend

Zawsze możesz kupić dłuższy kabel sieciowy, żeby podłączyć nim LB do TV.

18.10.2011 20:00
domin12
12
odpowiedz
domin12
101
Run

a czy mógłbym podłączyć kabel od TV do innego routera, z którego wcześniej korzystałem przed liveboxem?

18.10.2011 20:03
13
odpowiedz
zanonimizowany3972
87
Legend

Jeżeli masz TV przez satelitę odbierane, to tak.

18.10.2011 20:06
domin12
14
odpowiedz
domin12
101
Run

znaczy się to jest ta telewizja z TP, którą dodają do internetu razem z liveboxem

18.10.2011 20:14
15
odpowiedz
zanonimizowany3972
87
Legend

Wiem, ale są dwa rodzaje tej telewizji. Jedna jest odbierana przez satelitę, a druga wyłącznie przez internet. Obie wymagają podłączenia dekodera do internetu, ale podobno ta druga nie działa, jeżeli dekoder nie jest podłączony do LB

Forum: internet bezprzewodowy - netbook