Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Indie Fun

02.03.2014 02:00
1
zanonimizowany980811
1
Junior

Indie Fun

Hej, niedawno zacząłem serię filmików Indie Fun, które prezentują różne niezależne gry. Seria ma na celu wyciągnięcie na światło dziennie tytuły, które nie są zbyt znane, a mają potencjał i są w stanie przyciągnąć uwagę większą ilość fanów gier Indie. Bardzo dużo tytułów przechodzi nam koło nosa tylko dlatego, że o nich nie słyszeliśmy.

Link do kanału (DrainTheFame - nazwa konta na YT): [link]

Nagrałem już kilka epizodów (te nowsze są nieco "profesjonalniejsze"), tylko zastanawiam się czy na polskim rynku w ogóle jest popyt na taki kontent. Zorientowałem się co nieco jak wygląda sprawa z polskimi Youtuberami i grają oni w znane, oklepane gry co najwidoczniej się przyjmuje (900000 filmików o minecrafcie etc), natomiast wpisując w wyszukiwarkę "Gry Niezależne", wyskakuje parę starszych filmików z średnią ilością wyświetleń. Nawet stron o tej tematyce (polskich) nie ma za dużo. Ktoś się orientuje gdzie można znaleźć ewentualnych fanów tego typu kontentu? Albo w jaki sposób przekonać widzów tych większych kanałów, żeby dali szansę nieco innemu typowi materiału?

Cóż z góry dzięki za poświęcony czas i wszystkie rady.

02.03.2014 07:26
2
odpowiedz
zanonimizowany961910
5
Pretorianin

Czy popyt jest? Jest, ale pewnie wszyscy zainteresowani indykami korzystają od bardzo dawna z tony zagranicznego, anglojęzycznego contentu.

Więc zacznij nagrywać po angielsku, oraz zainteresuj się może grami które nie są prostymi minigierkami, a pełnoprawnymi indykami. Ostatnio premierę miał WazHack, teraz wszyscy spuszczają się nad Kenshi które jest jeszcze w becie.

02.03.2014 12:02
3
odpowiedz
zanonimizowany980811
1
Junior

Zdaję sobie sprawę, że fani gier Indie oglądają anglojęzyczne filmiki (też tak robiłem, w sumie przed rozpoczęciem tej serii w ogóle nie oglądałem żadnych polskich filmików), ale zastanawiam się czy pomimo tego, że fani Indyków już dawno są na kontencie zagranicznym, to czy może uda się zainteresować ludzi, którzy w ogóle do tej pory nie interesowali się tego typu rzeczami i może koledzy, którzy oglądają już zagraniczne kanały dadzą szanse rodakowi :D.
Kilka osób już komentowało i nawet podobało im się to co widzieli, osobiście też mam czelność twierdzić, że epizody są na całkiem porządnym poziomie, a z każdym nagraniem staram się poprawić wszystkie wcześniejsze błędy.

I właśnie tylko w jaki sposób się rozreklamować, co mogę zrobić, żeby zwrócić na siebie uwagę większą grupę ludzi (w końcu nick zobowiązuje ;) )?

BTW: Nie mogę dodawać linków, ale jbc to jest on w mojej sygnaturze/opisie (można też poszukać DrainTheFame na YT).

02.03.2014 14:21
4
odpowiedz
zanonimizowany980811
1
Junior

A i jeszcze zapomniałem wspomnieć, że rynek anglojęzyczny jest raczej dość pełny tego typem kanałów. Czy naprawdę w Polsce coś takiego nie ma szans?

02.03.2014 14:39
😊
5
odpowiedz
zanonimizowany961910
5
Pretorianin

Nie myślałeś żeby po prostu przerzucić się na content zagraniczny? W sensie robić filmy po angielsku. Zauważ że to zwiększa ci widownię o jakieś kilka miliardów :)

Filmy są na porządnym poziomie. Jedyna rzecz do której można się przyczepić na tle bardziej profesjonalnych twórców to że skupiasz się za bardzo na tym co aktualnie dzieje się na ekranie (nie musisz tego opisywać, widz widzi przecież to co aktualnie jest grane). Mów więcej o samej grze, o swoich odczuciach co do gry - ba, mów o tym co u ciebie nowego. Cokolwiek, byle zainteresować widza.

Poza tym tak jak mówię - bierz na tapetę indyki bardziej pełnoprawne, omijaj minigierki. Steam early access czy desura stoją otworem - tona rzeczy z których można robić nawet dłuższe serie (no bo taki Kenshi wymaga kilkunastu godzin gry żęby cokolwiek powiedzieć).

Ważne jest to że mówisz poprawnie, w miarę dobrze się ciebie słucha - więc możesz walczyć o słuchaczy. Ale musisz mieć coś swojego, coś specyficznego :)

02.03.2014 15:55
6
odpowiedz
zanonimizowany980811
1
Junior

Hmm, dzięki za rady. Postaram się dodać coś bardziej osobistego do tych filmików, żeby utrzymać zainteresowanie widzów. Postaram się też wybierać gry nieco większe (póki co i tak mam już kilka epizodów nagranych do przodu).

Dzięki jeszcze raz za wskazówki :D

Forum: Indie Fun