Witam!
Piszę już na skraju załamania nerwowego...
2 dni temu wymieniłem i7 8700 na i9 9900 specjalnie pod metro.
Sytuacja wygląda następująco:
W systemie gdy obciążę procesor OCCT jest wszystko ok. Zero problemów czy zwiech a temp max 80st a średnio 69.
gdy tylko odpalę Battefilda czy ostatniego Assassina po minucie następuje crash.
Obraz się zatrzymuje lub wywala do pulpitu bez żadnego błędu (Mogę tylko restart kompa manualnie zrobić)
Myślałem że to problem zasilacza 620W ale dziś zmieniłem na 1000W i dalej to samo.
Postawiłem system na nowo i dalej to samo.
Nie mam już pomysłów co się dzieje tym bardziej że jak wspomniałem procesor przy max obciążeniu w OCCT problemów nie ma.
Po niżej pełna specyfikacja.
ALEK Może Ty poratujesz? Włosy z głowy już wyrywam bo wszystko działało a teraz tragedia.
i9 9900K
ROG STRIX Z370-F GAMING
Pamieci G-Skill 4096MB 2133 MHz x4
RTX 2080TI
BIOS Version 1802
Zachciało mi się wymiany procka...
Tak system świeżo zainstalowany
Obstawiam problem z częstotliwością i timingami pamięci RAM. Zacznij od sprawdzenia czy kombo Twojego CPU i mobo wspiera RAM, który masz. W kolejnym kroku idź do BIOSu i kombinuj z ustawieniami profili XMP, zmieniaj częstotliwość i timingi. Miałem takie same objawy i musiałem z nominalnych 3200MHz CL16 zjechać do 2933MHz CL16 i od tej pory wszystko działa stabilnie.
Przy i7 8700 zero problemów z ramem to teraz by się pojawił?
Dla mnie zabawa z tymi ''cyframi'' to czarna magia. Nie wiem nawet od czego miałbym zacząć...
Tak. U mnie na 1 gen Ryzenie działało wszystko OK, a po zmianie na nowszy okazało się, że niektóre ustawienia uwalają mi kompa. Podziękować można producentowi płyty głównej za niezaktualizowanego/niepoprawnie napisanego BIOSa.
edit:
Masz z pewnością do wyboru profile XMP w BIOSie. Ja mam dwa i akurat jeden z nich jest stabilny. Poza tym sprawdź na stronie producenta mobo kompatybilność RAMu z tym CPU. Na sam początek w ogóle powinieneć zrobić update BIOSu i zobaczyć czy producent wydał update po premierze tego CPU.
Znajomek mi napisał że i9 9900 obsługuje tylko 2666MHz mój ram to 2133Mhz ( z i7 8700 problemów nie było) myślisz że faktycznie o to może chodzić?
Jeżeli tak to musze nowy ram zakupić czy w biosie mogę coś zmienić?
Bios mam zaaktualizowany do najnowszej wersji ze stycznia tego roku.
Uwierz jak bym miał to nie pisałbym tutaj...Ręce mi już opadają.
Ustaw ręcznie XMP na drugi profil od góry po tym, jak ... zmienisz sloty ramu w drugi kanał. Oczywiście taktowanie ramu ustaw na 2133. Powinno pomóc.
Hydro możesz łopatologicznie napisać. Szukałem w biosie ale nie widzę tego XMP.
Mam 4x po 4GB w 4 slotach.
Więc tak:
W XMP mam Disable lub profile1 gdy ustawiłem ten drugi (Zmiany na zdj poniżej) to dalej jest to samo. W zasadzie gre wywaliło już w menu.
https://imgur.com/a/vMMdkbB
Przeciez masz szybki RAM. Po co go ustawiales na 2133? Zmien predkosc na wieksza.
Chętnie tylko jak?
Zobaczyłem na screen. Ty przecież masz 3600. Ustaw ręcznie. Dostosuj się do wskazówek Alexa.
wszystko sprawdzasz na zasadzie wykluczenia
1.
na pewno nie jest to wina CPU i jego temperatury od 80C będziesz miał monit ale ten procesor ma odcięcie bios na 98 a jego zgon jest powyżej 117 więc windows sam wyłączy komputer lub zrestartuje po przekroczeniu 98C, więc to nie tutaj szukaj problemu. Jednakże zalecam dla tego CPU abyś zamontował chłodzenie wodne kompaktowe na trzy slotowej chłodnicy (będzie lepsza kultura pracy) o ile jeszcze tego nie zrobiłeś
2.
pamięci, najłatwiejszym testem stabilności pamięci jest włączenie winrar -> narzędzia -> wykonaj test wydajności (zostaw na 30 minut) jeśli pamięci "źle działają" to masz wysyp po chwili, możesz też włączyć każdy inny dowolny program testujący ale to już w kierunku uszkodzeń pamięci a nie współgrania. Dodatkowo jak pamięci źle współpracują ciężko jest ogólnie postawić windowsa więc to też nie koniecznie muszą być ramy (i pewnie raczej to nie to). Aby nie dołować 9900 i 2080TI najlepiej mieć min. 3600 albo 4000 na pamięciach
3.
zasilacz generalnie dobrze ze zmieniłeś / o ile to nie jakiś noname tylko coś porządnego lepiej mieć porządną 1000W będzie nawet pod obciążeniem miał zapas + temperatura i jego kultura pracy będzie zupełnie inna
4.
płyta główna : nie jest zła i generalnie wgrałeś nowy bios ale to nie jest Z390 i tutaj może tkwić problem / trzeba przeszukać forum użytkowników czy nie mieli podobnych problemów o ile 2080Ti działało w tej samej konfiguracji to jedynym elementem zmiany był CPU do starego mobo. Moim zdaniem tu raczej tkwi problem ale trzeba sprawdzić podmieniając CPU, zamiana z 8700 na 9900 nie wymaga na tej samej płycie stawiania windowsa od nowa. Ja mam system który przeżył wymianę mobo + CPU / grafik (Titan, Titan Maxwell, Titan Pascal, 2080TI upgrage z 7 ultimate do 8U a potem do 10 Pro, zmianę raidów, dysków, pamięci itc. Więc spokojnie. Oczywiście że lepiej postawić na czystym ale jak ma się tego wszystkiego tyle co ja to w życiu by mi się nie chciało, a dodatkowo przez te ileś tam lat nie wiem chyba z ok. 10 oczywiście zero blue screenów czy zwisów. System sam sobie wszystko poustawia, aczkolwiek przy raidach trzeba mu trochę pomóc.
5.
GPU wyjście do windowsa bez zawieszenia to najczęstsza przyczyny szybkiego dropa na zegarach GPU ze względu na przegrzanie co najczęściej powoduje lekki crash do windowsa. Jak będziesz miał blue screena to możesz w dzienniku zadań zobaczyć co go wywołało i czy nie sterownik ekranu. Aczkolwiek wtedy najczęściej pojawia się komunikat sterownik ekranu przestał działać (o ile dobrze pamiętam) bo nie widziałem tego wieki.
Reasumując bez sprawdzenia po kolei się nie da, aby sprawdzić wszystko niestety musisz mieć najlepiej zamiennik, tzn. zmieniasz CPU aby zobaczyć, zmieniasz grafikę aby zobaczyć itc. W przypadku GPU teoretycznie możesz sprawdzić odpalając system na integrze w tym procesorze. Ramy musisz mieć inne o ile wykrzaczy się na winrarze.
Osobiście nie przesądzam co : ale możliwości masz mobo, ramy, GPU.
Jeżeli mogę Cię prosić to daruj sobie tego typu komentarze bo nic nie wnoszą do wątku a już tym bardziej nie pomagają rozwiązać mojego problemu.
Bo chce i już...
Alek jak wrócę z do domu to odniosę się bardziej do Twojego postu.
Teraz na szybko zmieniłem rozdziałkę z 4K na 1080p i gra co prawda nie wysypała przez te 3-4 min co grałem ale pojawiły się takie o to artefakty (są cały czas pod czas rozgrywki) jak na zdj poniżej.
Czy to jednak karta? Jak wyjmę kartę to zintegrowana się od razu sama załączy czy muszę coś w biosie grzebać?
Tak chyba najprościej sprawdzę.
Na 99% płyta główna. Wystarczy wpisać w google. Duża część z370 ma problemy z i9. Poza tym do takiego procesora tak wolne pamięci? Nie rozumiem tej konfiguracji.
Wiem ze nie pomagam ale cisnie mi sie na usta:
Toś se kur*a polepszył...
W ramach wymiany proca wymieniles tez zasilacz i wszystko wskazuje na to ze czeka Cie wymiana plyty. Czyli w zasadzie nowy komp.
Za ile sprzedasz "stary" zestaw drogi Kolego?
W artykule masz "analizę" prawdopodobnych przyczyn, krótko mówiąc "tak, ale".
https://pclab.pl/art79142-2.html
Panowie sprawa chyba się wyjaśniła.
Dobra wiadomość jest taka że wiem co jest problemem...Karta graficzna!
Zła wiadomość jest taka, że to... Karta graficzna! Załamka ;( Nowy PNY XLR8 GeForce RTX 2080 Ti Gaming - Overclocked Edition kupiony 2 miesiące temu.
Założyłem 1080-tke i jak narazie po 30 minutach grania w Assassina w 4K ZERO problemów. Brak crashy,artefaktów etc... Wcześniej wywalało po minucie.
Musze jeszcze Battelfilda sprawdzic ale po zmianie grafy Denuvo blokuje mi odpalenie gry i musze odczekać 24h co za bzdura.
Dam znać jak dalej sytuacja.
Nawet jeśli to karta graficzna, to nie pomijaj faktu, że masz źle ustawiony RAM.
Ustaw w msi afterburner obroty na min. 60. Dowal tez +20 bodajze do power cos tam. No i oczywiscie przeinstaluj sterowniki. Rtx maja swoje. Np gtx 1080 chodzil mi na sterach po gtx 970 a do rtx 2060 musialem przeunstalowac bo byly wiksy.
Majk_Gajwer
Nie wiem co to ma do rzeczy.
Wszystko latało jak złoto. Karta mogła pójść w dowolnym momencie na dowolnej konfiguracji tym bardziej przy historiach jakie się słyszy i czyta o nowych RTX. Nie jestem odosobnionym przypadkiem. Z Twojego komentarza wylewa się za to aż nadto jadu typowego polskiego cebulaka.
wymieniłem i7 8700 na i9 9900 specjalnie pod metro.
XD
Masz zamiar grać w 144HZ/FPS czy co?
Po prostu są ludzie którzy muszą mieć ciągle coś najdroższego. I7 8700k to idealny procek do gier. I9 to nie procek do gier. Tylko do pracy lub szpanu.
Widzę nie potrzebny ból dupy macie.
Kto bogatemu zabroni? Napisałem z problemem nie po to aby Wasze żale tu czytać. Więc zróbcie przysługę i nie czytajcie...
oczywiście że 9900K to procesor do gier od 8700 jest średnio szybszy o 20-30% a chyba nie trzeba mówić czy posiadanie 108 fps a 139 fps to żadna różnica przy tym samym GPU, pomijam już miejsca procesorowe gdzie min fps na CPU będzie także o 30% wyższy. Antygimb chciałeś bardziej napisać tak "8700K to procesor do gier jak nie możesz mieć 9900K" i to by się w sumie zgadzało.
Na 150' jak już w szczegóły wchodzisz.
Przecież gość bajdurzy jak z nut, w profilowym ma i7 8600 a nie I7 8700 co już mówi o tym że gość kłamie i takiego sprzętu to na oczy nie widział chyba że allegro ^^.
"Kto bogatemu zabroni?" Pytanie, sam kupiłeś czy jednak rodzice za sponsorowali bo z reguły wiem że takie tematy zakładają ludzie którym rodzice sponsoring robią nadal by się pochwalić sprzętem od nich, oczywiście jeśli to prawda i masz takowy sprzęt. Tak swoją drogą 150 cali? To co ty w kinie będziesz grał? xD
Tak w domowym kinie:
https://youtu.be/hooGtZ-grzA?t=4
...i proszę nie mierz wszystkich swoją miarą ;)
P.S. W profilu literówka zresztą tam jest jeszcze stary projektor FHD.
W tej chwili siedzie na Sony VW26ES
No na moje oko to jakieś 50-60" więc jakieś 3x mniej niż 150" o których pisałeś post wyżej, sorry ale nadal nie mam podstaw by ci wierzyć. Z resztą jedynym czym mnie przekonasz to profil benchmarku na 3D Marku ;>. Nie chce wyjść na prowokatora niepotrzebnej kłótni ale nie lubię jak ludzie koloryzują pewne "fakty". BTW Nie mierze "swoja" miarą bo sorry ale ja nie muszę kłamać na temat sprzetu jaki posiadam a kupować gry w rublach i grach na VPN'ie. Także sorrki ale wyznacznikiem zarobków nie są sprzęty do grania ;>.
Nie wnikam co Ty tam widzisz na oko. Zobacz sobie inny film gdzie z lewej strony masz przykryty TV 60 cali aby nie odbijał światła. Zresztą nie ważne mało mnie interesuje czy mi wierzysz czy też nie. Tak samo jak nie zakładałem tego tematu aby cokolwiek Tobie tutaj udowadniać.
Jak wcześniej już wspomniałem zanim komukolwiek zarzucisz kłamstwo to bardzo Cię proszę nie mierz wszystkich ludzi swoją miarą.
Miłego wieczoru życzę.
Skoro nie kłamiesz to udowodnij mi to? Po za tym oglądałem twoje rzekome filmiki "Drishar Rashid" nickname na YT i tam również do 100" jest daleko a my mówimy o dodatkowo połowie tego jeszcze czyli 150", no i na filmikach w/w osoby nie widać drugiego TV ani trzeciego czy kwadryliardowego :>. Z resztą nie tylko ja ci nie wierze, sam widziałem parę osób które cię wyśmiały wiec sorry NIE WIERZE w bajki, za duży jestem na to ^^. I piszę ci nie mierze swoją miarą, mam monitor IPS 27", TV 60" plus PS4 Pro i kompa z opisu i nie muszę kupować gier za ruble tak jak ty i grać w VPN'ie zmieniając IP żeby mnie nie zbanowali :D. Zarzucam kłamstwo bo mam ku temu powody proste, takich bajkopisarzy na forach które sam prowadziłem, byłem użytkownikiem przewinęło się tysiące.
EoT i miłego wieczorka, niech ci się przyśni 150" TV :D.
Synku naprawdę nie mam potrzeby udowadniać Tobie czegokolwiek ;)
Synku? Pewnie starszy do ciebie jestem ale będzie do mnie "synku" smarował w necie :D. A to dobre no koń by się uśmiał ^^. Widać że taki mały prowokatorek z ciebie. Zanim napiszesz do kogoś "synku" i ośmieszysz się łamach forum to upewnij się że możesz tak napisać.
Jakby mi ktoś zarzuciłkłamstwo to dla samego dania pstryczka w nos tej osobie bym wrzucił :D.
PEACE!
Mówisz i masz ;)
Szach mat w temacie z metro ;)
w 4k i 60 FPS do tego Ultra i tutaj każdy dodatkowy przyrost mocy będzie się liczył aby utrzymać stałe 60FPS.
Poza tym wiadomo że przyszłe gry będą coraz bardziej wymagające.
czyli tak jak przypuszczałem albo mobo albo GPU, ale to nie jest jeszcze przesądzone że to GPU samo w sobie tylko to że włożyłeś tak ciepły procesor i masz generalnie mocno nagrzane mobo nie przystosowanego do takiej pracy. Proponuje zrobić tak :
1. włożyć 2080TI ale nie zamykać obudowy dobrze z wentylować / nie napisałeś też czy na CPU jest wodne chłodzenie czy air jeśli air i 2080ti z wyrzutem do środka to przemilczę (jest zima ustaw tak aby najlepiej można było nadmuchać na to zimnym powietrzem przez okno - jeśli jesteś w PL) - sprawdź
2. włącz program EVGA Precission ustaw w nim power target na 120% temperaturę GPU na 88C chyba że możesz jeszcze wyżej jedno i drugie, GPU clock offset i mem clock offset zostaw na +0 (o ile podkręcałeś) możesz też użyć EVGA Precission X1 i zrobić to samo ewentualnie wrzucić na wykrycie jakie parametry karty sprawiają że jest stabilna - sprawdź z punktem 1
3. ta karta ma tylko 1635 w domyśle ale boostouje pod 2000+ więc jeśli się wywali na normalnych ustawieniach spróboj gpu clock offset i mem clock offset zmiejszyć o -50, a potem o -100. sprawdź z punktem 1 i 2
wykonując 1,2,3 będziesz wiedział czy jest to wina przegrzania się GPU, dodatkowo artefakty najczęściej wrzucają pamięci czyli generalnie bardziej zwracają uwagę na mem clock offset
Jaki ból du..? Napisałem ci co jest problemem. Karta graficzna jest sprawna tylko ty nie ogarniasz tematu. Nie żal ci bogaczu tyle kasy na podzespoły a żal ci zawieźć kompa do komisu i dac 200zł żeby na dziś ogarneli jak sam nie umiesz? Powiem jeszcze raz. Wina płyty głównej albo sterowników. W msi afyerburner też zrób tak jak pisałem.
Uwierz gdybym miał w okolicy sensowny komis to już bym to zrobił a nie szukał pomocy tutaj.
A.l.e.X
Nie mam już nerwów na kolejne programy. Zamontowałem teraz tego RTX i odpaliłem Assassina przy otwartej obudowie po 2 minutach kompletne zawieszenie komputera!
Karte wysyłam dziś do gwarancji i pewnie zejdzie im tydzień lub więcej.
Podaj proszę jaką płytę główną mam zamówić i to zorbie. Do tego jakie ramy?
Cena nie gra już tu roli chce mieć coś z najwyższej półki aby nie było podobnych problemów w przyszłości.
Co do chłodzenia zamówiłem tego Krakena x62.
Bardzo Cię proszę o sensowny wybór.
pozdrawiam!
Daruj sobie sarkazm. Szukam konkretnej płyty i ramu pod procesor który zakupiłem 2 dni temu.
https://www.morele.net/plyta-glowna-asus-rog-strix-z370-f-gaming-1564683/
https://www.asus.com/pl/Motherboards/ROG-STRIX-Z370-F-GAMING/specifications/
https://www.cnet.com/products/asus-rog-strix-z370-f-gaming-motherboard-atx-lga1151-socket-z370/
Nigdzie w specyfikacjach nie ma, że ta płyta obsługuje procesory i9
Może w tym właśnie jest problem?
Jeśli to nie jakieś kolejne słabej jakości prowo, to jest to beznadziejna decyzja zakupowa. Kto się pakuje z b dobrego proca w odgrzewany kotlet jak intel zapowiedział nową generację z wyeliminowanymi błędami obecnych?
Po to aby mieć stałe 60 FPS bez spadków.
Tak ciężko to zrozumieć?
Wszystko niby topowe a Ram na najniższe timingi ustawiony. Wygląda jak mega-prowo ale dobra.. hmm, tak więc tracisz jakieś 20-30% wydajnosci mając kości 3600mhz.
Gry Metro nigdy nie były mocno CPU-żerne a właśnie głównie GPU i to tak bardzo, że przeginały z zapotrzebowaniem. Co innego jak wyszły Redux to już były lepsze sprzęty do grania. Jednak nigdy nie wiadomo co przyniesie nowa gra i jak zaskoczy wymogami.
Druga sprawa ta płyta Asusa chyba ma zbyt gorącą sekcję zasilania, może w połączeniu z potężnym procem coś się tam gryzie.
Dlatego właśnie chce tą płytę też wymienić.
Zakończmy już kwestie kto i na co wydaje swoje pieniądze. Zdaje sobie sprawę że nie był to najbardziej ekonomiczny zakup w moim życiu. Trudno to tylko pieniądz dziś jest jutro go nie ma.
Alek lub ktoś bardziej rozgarnięty:
Takie modele są u mnie dostępne od ręki:
Asrock Z390 PHANTOM GAMING 9, Intel Z390, 1151, ATX, XFire/SLI, HDMI, DP, Wi-Fi, 2.5GB LAN, RGB Lighting
Asrock Z390 TAICHI ULTIMATE, Intel Z390, 1151, ATX, XFire/SLI, HDMI, DP, Triple LAN (1 x 10GB), Wi-Fi, RGB
ASUS WS Z390 PRO LGA 1151 (Socket H4) Intel Z390 ATX
ASUS ROG MAXIMUS XI CODE LGA 1151 (Socket H4) Intel Z390 ATX
Poleciłbyś coś z tego czy jeszcze coś innego pod tego i9?
Zabakraba - mimo że jest sporo dobrych płyt tańszych czy droższych ja osobiście uważam że budowę komputera zaczyna się od wyboru obudowy a potem płyty głównej bo te dwa elementy wymienisz najpóźniej, ewentualnie dodać można jeszcze zasilacz. Pozostałe wszystko wymienisz po roku, dwóch, trzech itd. Dobre CPU jak 9900K spokojnie przeżyje do 2022-23 roku. Generalnie z doświadczenia wiem że można zmieniać CPU co 3-4 generacje jeśli wybrałeś topowe do niedawna sam miałem 5960X i zmieniłem go w tamtym roku kiedy na rynku były już dostępne procesory 8700K.
Ja zawsze wybieram Asusa bo z płytami tej firmy nigdy nie miałem problemu żadnego i taką ci też polecam : (kwestia ceny i dodatków bo generalnie to ta sama płyta)
- https://www.komputronik.pl/product/562482/asus-rog-strix-z390-e-gaming.html
- https://www.komputronik.pl/product/554205/asus-rog-maximus-xi-hero-wi-fi-.html
- https://www.komputronik.pl/product/584952/asus-rog-maximus-xi-extreme.html
zobacz która ci najbardziej odpowiada pod twoje potrzeby.
Alex
Więc z tych dwóch modeli:
https://www.komputronik.pl/search/category/1?query=ASUS WS Z390 PRO LGA 1151
https://www.komputronik.pl/search/category/1?query=ASUS ROG MAXIMUS XI CODE LGA 1151
Rekomendujesz tą drugą? Czy to już w pełni wystarczy czy lepiej jeszcze (i czy jest coś) wyżej?
Co jeśli chodzi o RAM? Polecisz coś prosze?
ja bym wybrał CODE / ram masz dobry 3600 to optymalne taktowanie wszystko powyżej to już tylko jeśli chcesz.
Jesteś pewien co do ramu? To jest 4x4GB F4-3600C17Q-16GVK
Pisali że za słabe to do i9?
Rozumiem też że jeżeli chciałbym 2x2080ti w taką płytę włożyć to też bez problemowo?
tak włożysz
jeśli chodzi o ram to : chyba to są u ciebie G.Skill Ripjaws - i to 3600Hz więc jeśli chciałbyś w ogóle zmieniać to chyba tylko na RGB aby ładnie wyglądały bo jeśli chodzi o wydajność to sensu żadnego nie ma / te są b. dobre
.
Więc podsumowując :
Płyta: ASUS ROG MAXIMUS XI CODE LGA 1151 (Socket H4) Intel Z390 ATX
Ram: zostaje ten co mam? Nie rozumiem w takim razie czemu ktoś pisał że jest zaslaby do tej i9?
G.Skill Ripjaws 3600
Chłodzenie: Kraken x62
Polecali mi jeszcze dysk Samsung 970 EVO internal solid state drive 1000 GB PCI Express 3.0 3D MLC NVMe M.2
Więc też za jednym zamachem wezmę.
Reszta zostaje to co jest. Rozumiem że nie będzie już przy takiej konfiguracji problemów ?
Chce to jeszcze dziś zamówić więc będę wdzięczny za podsumowanie.
Alek Dostałem jeszcze info co do tej płyty że jest ''lipna''
Pozwolę sobie zacytować:
''Bo Asusy źle dobierają RTL'e przy wyższych taktowaniach, kwestia wbijania zbyt wysokich napięć VCCSA i VCCIO to chleb powszedni zaczynając od Z170 aż do teraz u każdego producenta praktycznie, jeżeli nie jesteś w stanie tego pojąć to po prostu nie pojmuj i nie zaprzątaj sobie głowy''
Możesz proszę się do tego odnieść?
EDIT:
Co do ramów wziąłbym jeszcze takie coś:
Corsair Vengeance CMW32GX4M4C3600C18 memory module 32 GB DDR4 3600 MHz
Czytałem że płyta obsługuje te 32gb. Same pamięci są ok?
nie jestem w stanie się odnieść do nowych płyt pod 9900K ponieważ nie korzystałem z tego procesora, ale nie sądzę abyś miał jakikolwiek problemy
co do pamięci to są one bardzo dobre ale to już bardziej chodzi o wygląd :) jeśli chodzi o 32GB to jest to wartość 2x większa od tej która jest obecnie maksymalnie wymagana w grach, więc to tylko wartość dodatnia
AntyGimb Tak miałem w biosie ustawione. Z tego co się dowiedziałem można to zwiększyć poprzez profil xmp.
Alex.
Dobra w takim razie ram zostaje i nie szaleje nie potrzebnie czyli biorę płytę,krakena i dysk.
Do stałych 60 fps (jednak nie 144) wystarczylby ci Ryzen 2600 :D
Przy i7 8700 w 4K + ultra bywały spadki.
Spadki to raczej miales ze strony karty a nie procka. Przy 4k obciaza sie mocno grafa nie procesor.
Przy 2080ti ?
Może to była wina złego ustawienia pamięci, co widać ze zdjęć z biosu. I7 8700k jest wystarczający do 4K, pytanie jak miałeś go podkreconego.
Nie miałem i i9 9900K też nie zamierzam. (przynajmniej narazie)
poprawione
Dobra jednak ram zostaje. Różnicy nie będzie więc nie ma sensu.
Zamówiłem:
NZXT Kraken X62 Processor liquid cooling
Samsung 970 EVO internal solid state drive 1000 GB PCI Express 3.0 3D MLC NVMe M.2
Mam nadziej że kolejnych tego typu problemów już nie będę miał w przyszłości...
To wyglada jak mokry sen gracza. Bedzie hulac.
Swoja droga - co robisz ze "starym zestawem" plyta-proc?
Poszło już dla chłopaków z forum pogoniłem procka za 800zł i płyta 500zł.
Witam,
Doszło dziś zamówienie niestety jest mały problem.
Mianowicie zamiast płyty:
dostałem:
ASUS ROG MAXIMUS XI HERO (WI-FI) LGA 1151 (Socket H4) Intel Z390 ATX
Czy jest jakaś znacząca różnica między tymi płytami?
Robić dym czy zostawić już? Chce w też włożyć 2xRTX2080TI w SLI więc nie chciałbym jakiś niespodzianek.
Poniżej specyfikacje obu płyt:
Skoro nie bawisz się w żadne podkręcanie, to nie odczujesz żadnej różnicy. Jedyny problem polega taki, że zamówiłeś i zapłaciłeś za daną płytę, a dostałeś inną wartą 400 zł mniej. Ja bym się o swoje 400 zł kłócił.
No to mnie pocieszyles...
Tak tez zrobie i dzwonie dzis do nich. Cholera i w to metro nie wiem czy do piatku zagram.
Dobra sprawa sie wyjasnila. Nie mieli na stanie tego Code wiec wyslali:
ROG MAXIMUS XI HERO (WI-FI) CE
CALL OF DUTY SPECIAL EDITION
W sumie jeszcze drozsza. Moge zwrocic ale zostawie juz.
Jest ok. Czekam na drugiego RTX. ;)
P.S. CODa w bonusie klucz dostalem. W sumie i tak grac w to nie bede.
Jak ktos chce tego COD za free to podaj maila i wysle.
Kto pierwszy ten lepszy. (Bez tych napinaczy wyzej)
Tak za pomoc sie odwdziecze ;)
Mimo ze tylko śledziłem ten wątek, jak jest szansa na klucz do CoDa: [email protected]
Miałem go kupować :D
Poszlo ;)
Pozdrawiam!
Dziękuje Zabakraba. Kod dotarł, ale tutaj powstają dalsze problemy. Na battlenecie nie mozna aktywować kodu, bo wychodzi na to ze trzeba to zrobić na stronie rogxbo4.com a tam wpisując kody w dalszej aktywacji wymagane są:
Please enter the invoice number of your Purchase.
Please enter a valid Dealer.
Please upload an Image of your Invoice.
Także widać ze zabezpieczają się chyba z kodami ;p
Wysllem Ci na maila teraz.
Zabakraba - dziękuje dotarło, poszło dalej, ale kolejna pauza :D Wymagane obecnie jest Asus product serial za pewne chodzi o numer płyty głównej.
Wyslalem nr z pudelka. Jak to jest na samej plycie to ciezko bo poszla juz do typa co all mi sklada dzis.
Wszystko poszło, dziękuję jeszcze raz. Teraz wychodzi ze trzeba czekać z treści emaila
Thank you for your participation in our "ASUS - CoD: Black Ops 4 Promotion" promotion.
Application ID: xxx
We will review your application as soon as possible. Please note that this process may take up to 20 business days.
A soon as your application has been approved, you will be sent a confirmation e-mail.
Teraz masz czekac do 20 dni na kod?
LOL troche przeginka. No ale co zrobisz.
Klucz już dotarł z grą, aktywowało bez problemu na battlenecie. Dziękuje jeszcze raz :)
Super!
Milej gry ;)
Piękny gest Zabakraba. Mam nadzieję, że po upgradzie sprzętu wszystko będzie w porządku! Widziałem w tle Krakena x62. Liczę na jakieś zdjęcia, jak wszystko poskładasz do kupy.
Wszystko złożone niestety dalej ten sam problem po włożeniu mojego RTX 2080TI czyli na bank już jest problemem karta. Wcześniej przy podmianie na 1080 wszystko latało i łudziłem się jeszcze że może to płyta no ale cóż. Czekam na rozpatrzenie reklamacji i wysyłam kartę do naprawy.
W piątek przyjdzie nowa którą zamówiłem więc z tym SLI też pewnie trochę poczekam.
Procek za to w stresie nie przekracza 39 stopni a samo chłodzenie jest praktycznie niesłyszalne ;)
Przynajmniej zdążyłeś złożyć kompa na premierę Metro, a z SLI pobawisz się później.
To prawda najważniejsze że karta dojdzie na premierę Metro ;)
Jeszcze jedno:
Teraz przy obciążeniu 100% CPU widzę że max chodzi na 3,58Ghz (wcześniej było chuba ponad 4Ghz ale w sumie już sam nie wiem)
Karta doszla na premiere metro ;)
Ciekawe ile zajmie gwarancja drugiej bo tydzien juz czekam na odpowiedz sklepu.
Tyle co przetestowalem Battelfilda to lata jak zloto. Wieczorem metro i ponawiam pytanko o tego procka. 3.58ghz to max nie chce drgnac nic wyzej. Nie powinno na turbo kopa dostac przy obciazeniu? Czy moze cos znowu w biosie musze grzebac? Mam tam wszystko na auto.
Może w biosie nie masz ustawiony tryb turbo? Domyślnie pewnie jest ustawione zwykłe taktowanie, żeby niepotrzebnie nie obciążać procesora. Dla ułatwienia, pokaż zdjęcia z biosa z ustawieniami. I jeżeli są nowesze sterowniki, to zaktualizuj samego biosa :)
Pomogła aktualizacja biosu ;)
Wyjaśnisz mi jeszcze o co biega z tym profilem XMP?
Dzięki!
Dobra po wekendzie testowania wszystko jest ok. Zero problemów co mnie bardzo cieszy ;)
Drugi RTX leci jutro na tą gwarancje pewnie trochę im zejdzie.
Alek Kupiłem ten mostek Nvlink 3 slotowy jak radziłeś. Po włożeniu karty coś jeszcze muszę robić? Te całe profile pod gry to sam tworzę? będę wdzięczny jak dwa zdania o tym napiszesz.
Wyżej ktoś chciał zobaczyć jak to wygląda to dodałem fotkę do mojego profilu.
Dzięki raz jeszcze wszystkim za pomoc!
Niestety problem pojawił się ponownie. Przez ostatni tydzień niby było ok. Piszę niby bo miałem 2 sytuacje gdzie komputer sam uruchomił się ponownie odrazu do biosu. Dziwne ale pomyślałem że złośliwość rzeczy martwych...
Natomiast dzisiaj w Metro dotarłem do pustyni i przy tym samochodzie gdzie jest akcja zaczął FPS nagle spadać i pojawiły się artefakty! Nagrałem film poniżej.
Nie wiem już co jest grane. Wszystko zaczęło się po wymianie na i9 9900K wcześniej na i7 8700 latało bez problemów.
Płyta wymieniona, karta wymieniona + dysk i dalej to samo? No bez jaj bo już totalnie nie ogarniam tego co sie dzieje:
https://youtu.be/tr93tII9W18
W sumie jak dalej przeszedłem to wszystko wróciło do normy. Możliwe że jest to jakiś błąd w grze?
Pograłem w Anthem czy New Dawn i wszystko jest ok. Tam nic takiego się nie pojawia.
Sprawdź ram i vram w stresie.
Tu masz wskazówki.
https://www.raymond.cc/blog/having-problems-with-video-card-stress-test-its-memory/
Wygląda że chyba faktycznie jest to błąd w samej grze ;)
Dzieje się to tylko w tym miejscu co na filmie. Gdy przełączę na DX11 problem znika. Gdy dam DX12 to się pojawia. Wystarczy kamerą przejechać w inne miejsce i znika. Dalej już to nie występuje.
Jutro odbieram z gwarancji tego RTX 2080TI (Dali nowego) więc połączę to SLI i tutaj moje pytanie.
Czy muszę się jakoś do tego przygotować? Czy wystarczy że włożę kartę i już?
Słyszałem coś o jakiś profilach pod gry? Ktoś może coś łopatologicznie napisać?
Będę wdzięczny.
Jezeli laczysz 2x 2080TI w SLI to ja zaczalbym od zamontwania 5-punktowych pasow bezpieczenstwa w fotelu w ktorym siedzisz. Zeby Ci dupy z zachwytu nie wyrwalo.
p.s. nie laczylem - nie wiem - nie pisze.
A co w tym takiego zachwycającego? Nie każda gra działa z SLI, niektóre nawet gorzej działają na SLI niż na 1 karcie.
spoiler start
Dziwie się adminom naprawdę że ten gość nie ma bana po tych szemranych interesach i "piraceniu gier" .
spoiler stop
Admini maja Twoje zale na moj temat w powazaniu...Wiec idz sie zalic gdzie indziej...
Łamiesz regulamin steama, gola i Polskie prawo nie rozumiem czemu nikt z administracji nie reaguje... Nie tylko ja cię zgłaszałem przypomnę ci. A i jak piszesz "Twój, Twoja, Cię" itp z wielkiej litery (co jest oznaką szacunku) to nie wyzywaj go parę słów dalej ;> tak jak to robiłeś w temacie o metro exodus. BTW Słyszałem że Gaben ma uniemożliwić "wypożyczanie" kont gdyż tacy jak ty żerują na cudzej pracy.
To tak jakbym miał film kupiony i sprzedawał seanse w domu powiedzmy na ścianie poprzez projektor i brał powiedzmy 10zł za taki seans tylko, tak samo łamałbym prawo zarabiając na czyjejś wartości intelektualnej.
Juz? Poplakales sobie? Pozaliles sie?
Wszedlem-smiechlem i wyszedlem :D
Wylewaj sobie zale dalej. Malo kogo one interesuja a juz napewno nie administracje gola. LOL
P. S. Na samych filmach tygodniowo zarabiam tyle co Ty tyrasz miesiecznie na etacie ;) Jak juz o temat filmow zachaczyles ;)
Lipa tyle powiem. Jedynie Far Cry dziala prawidlowo na tym SLI.
Metro nie obsluguje na DX12. Anthem jedna karta tylko na 15% lata. Battelfild to samo. Niby sa jakies profile ale mi to cos nie dziala jak powinno.
Mocno rozczarowany jestem i napewno nie mam zamiaru z kazda gra sie uzerac i grzebac w tych profilach.
Potestuje przez wekend jeszcze ale czuje ze pogonie obie karty i wezme titana RTX.
z gier w DX11 działa większość gier czyli licz w tysiącach, jeśli chodzi o DX12 to niestety jest problem bo DX12 ma problemy z obsługą multigpu, co nie zmienia faktu że wszystko zależy od silnika gry oraz dewelopera, np. Shadow of the Tomb Raider w DX12 w 4K ma ponad 100 fps w SLI 2080TI
powinieneś to traktować tak że jedna 2080TI zapewnia ci już porządną rozgrywkę, a SLI to przede wszystkim brutalna siła tam gdzie się da, w większości przypadków się da: z gier wymagających (parę przykładów)
BF1 - DX11 - 120fps w 4K wszystko maksymalnie na jednej masz ok. 100
Deux EX MD - 100fps w 4K wszystko maksymalnie na jednej masz ok. 55
Ghost Recon Wildlands - 60fps w 4K wszystko maksymalnie na jednej masz ok. 44
KingdomCome Deliverance - 60fps w 4K wszystko maksymalnie na jednej masz ok. 40
Mass Effect Andromeda - 100fps w 4K wszystko maksymalnie na jednej masz ok. 52
Shadow of the Tomb Raider DX12 - 100fps w 4K wszystko maksymalnie na jednej masz ok. 52
Watch Dogs 2 - 80 fps w 4K wszystko maksymalnie na jednej masz ok. 50
Wiedźmin III - 100fps w 4K wszystko maksymalnie nawet na moich profilach ok. 80fps na jednej masz 55fps, na moim profilu ok. 35
to tylko przykłady ale ja wolę mieć 60+ fps w grach niż 40, co oczywiście nie zmienia faktu że dwie gry pokazowe dla DXR BFV i Metro Exodus nie mają wsparcia SLI dla DX12.
W koncu! Juz myslalem ze sie pogniewales ;)
Biore sie do czytania Twojego posta!
Edit:
Jest jakis kontak do Ciebie? Mailowy lub od biedy chat na steamie? Zielony jestem z tymi profilami i chcialbym z Toba o tym pogadac.
Bardzo Cie prosze ;)
Alek Wysłałem Ci zaproszenie na Steam od Dishar. Odezwij się tam prosze.