Hej, nie znam się na tyle dobrze na sprzęcie, czy procesor i5 4460 ogranicza moc karty Radeon rx480 8gb?
Jeśli tak to jaki polecacie procesor, najlepiej z odblokowanym zegarem, pod te karte? W cenie do 800 zł.
up
Jak dla mnie - nie. W większości gier taka kombinacja jest jak najbardziej ok. Nie masz co się martwić.
Co najwyżej możesz w kilku tytułach jak GTA V stracić te 5 fps, ale nie jest to dużo i różnicy nie powinieneś odczuć.
Głównie chodzi mi o AC Origins, na YT same testy rx480 i jakieś ryzeny albo i7 więc nie są dla mnie zbyt miarodajne.
AC Origins to tytuł mocno procesorowy, więc procesor będzie na pewno trochę ograniczać, chociaż na ogół to jest dobra kombinacja GPU z CPU. Jak chcesz wymieniać tego CPU na inny to tylko i7 4790 ma moim zdaniem sens, a do 800pln go nie dostaniesz.
Ja śmigałem do niedawna na RX 470 na i5-4570 i nie odczułem żadnego wąskiego gardła, dopiero niedawno zmieniłem sprzęt. Jak dla mnie nie masz co się martwić, co najwyżej stracisz te 5 klatek i to też tylko w niektórych grach jak GTA V. RX dawał radę moim prockiem w każdym tytule, a nie jest potężniejszy od twojego. Także jak dla mnie śmiało.