W poprzednim odcinku celnicy przywalili mi cło za drogą paczkę z grami. Będąc o te doświadczenia mądrzejszy, poprosiłem sprzedającego z USA o zaniżenie wartości, jak i wpisanie, że to gift. Niestety, gość był nadgorliwy, i zamiast 40 dolców jak poprosiłem, wpisał 0.
No i teraz UC sapie do mnie, dlaczego nie ma żadnej wartości towaru. No i teraz pytanie - co mam zrobić? Jakie pismo wysłać? Wystarczy zadzwonić i powiedzieć, że to po prostu prezent i że nie wiem jaka jest rynkowa wartość (bo na serio, nie wiem)?
Kocham mój kraj, który zmusza mnie do wysyłki do kumpla w UK, aby ten bez dodatkowych kosztów mi to przywiózł...
Czekaj - to UK ma jakieś inne przepisy celne niz reszta UE? Myślałem, zę polityka celna jest wspólna...
Mi kiedyś ze trzy stówki dowalili cła, masakra
Pamiętam że ja wysyłałem im wtedy jakieś wydruki z ebaya (tam kupowałem)
A On wysyłał to jako firma czy osoba prywatna? Bo z tego co się orientuję ma to tez jakieś znaczenie (choć nie mam 100% pewności)
Obawiam sie ze jesli nie odpowiesz satysfakcjonujaco dla nich na to pytanie, to przyjma za cene wyjsciowa kwote wedlug wlasnego cennika i na tej podstawie dowala clo.
Wezmą cenę wedle jakiegoś cennika i podliczą. Pewnie to będzie jakieś 110% typowej sklepowej :)
Ogólnie, to co robisz jest procederem nielegalnym, więc jak zapłacisz tylko cło oraz podatek, to i tak się ciesz :)
Kupowałem kiedyś paczkę kart (taki rarytas kolekcjonerski) za 200$. Oczywiście musiałem zapłacić vat :> Jak się zdziwiłem, że nie można płacić tego kartą, tylko gotówką (bankomatu w urzędzie oczywiście nie ma, tylko okienko poczty, gdzie za wypłatę kasują 10 zeta).
Wiem że to naciąganie prawa, ale do diabła, nie sprowadzam stamtąd samochodów czy innych cennych rzeczy, tylko stare gry, które będą na półce leżeć. Ale jaki mogą mieć cennik tego, skoro 2 z tych gier nie były w ogóle wydane w tej konkretnej serii wydawniczej w Polsce? Skąd wezmą ceny? Z Allegro?
Jak się zdziwiłem, że nie można płacić tego kartą, tylko gotówką (bankomatu w urzędzie oczywiście nie ma, tylko okienko poczty, gdzie za wypłatę kasują 10 zeta).
No ja to po prostu na poczcie poprzednio zapłaciłem...
maanan
Wysyłała osoba prywatna do osoby prywatnej.
A ile jest tych gier i na co (PC, konsole?) i ile za nie zapłaciłeś a ile za przesyłkę?
I pytanie, co jest podane jako zawartość paczki, warta 0, czy konkretne tytuły, czy po prostu "x games for PC" albo "digital media"?
3 gry na PC, kartony. Za przesyłkę z tego co gość mówił zapłacił 50 $.
Napisał że w paczce są gry komputerowe, wartość wszystkiego to 0$ (Total value - 0$). Konkretnie nie ma, tylko computer games.
Ja bym w takim razie napisał do UC, że wartość jest znikoma bo znajomy przysyłał Ci gry jako prezent. Napomknąłbym, że wartość rzędu 5-10$ za grę.
W ogóle to http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/100275,paczki_z_zagranicy_do_150_euro_bez_cla.html
Przede wszystkim zostały wprowadzone zmiany limitów przywozowych dla podróżnych oraz zwolnień celnych w obrocie pocztowym i kurierskim. Najważniejszą informacją dla osób, które robią zakupy przez internet, jest zwiększenie z 22 euro (ok. 86 zł) do 150 euro (590 zł) kwoty wolnej od cła przy zakupach z krajów pozaunijnych. Przesyłki z tych państw, których wartość nie przekracza 150 euro, nie będą podlegały ocleniu. Jest to ok. siedmiokrotny wzrost kwoty zwolnionej z cła.