Witam, mam okazyjnie do kupienia za 900zł tą właśnie kartę. Pytanie tylko czy się opłaca, mam gtx 770 i chciałem ulepszyć swój sprzęt o jakąś kartę graficzną, zastanawiałem się też nad r9 290, ale tu mi się trafiła taka okazja (chciałem gtx 970, ale fundusze nie pozwalają...). A więc myślicie, że opłaca się brać tą kartę? Patrzyłem na testy i wypada świetnie, ale jest jeden problem... jaki do tego zasilacz? Czy może jednak opłaca się wziąć r9 290?
i5 4670
msi b85 g43sc
xfx 550w pro series
Wiesz o tym że to dwurdzeniowa karta? i minimum zasilacz do tego to 850 wat?
Czy się opłaca za 900zł? Tak.
Czy się opłaca uwzględniwszy że trzeba też podbić PSU do 750W i będzie to karta używana? Niekoniecznie.
Osobiście ogólnie wstrzymałbym się do premiery GTX970 8GB i nowych kart Radeona, bo wtedy cena "zwykłych" GTX970 pewnie poleci trochę w doł, a może i Ty do tego czasu nazbierasz trochę więcej kasy. R9'tki pewnie też stanieją, skoro wyjdzie ich nowszy odpowiednik. A i może pojawi się jakiś nowy mid-endowy Radeon który będzie miał najlepszy stosunek ceny do wydajności.
Przecież na tę chwilę GTX770 i tak daje sobie radę z 99% gier, chyba że jesteś z tych którzy nie mogą grać kiedy nie mają wszystkiego na ultra i 4xMSAA :-)
No na razie jakoś idzie, ale szczególnie chciałem się przygotować do wieśka :D
A ta 970 to będzie miała jakiś zauważalny skok wydajnościowy względem 290/290X? Muszę się przyznać że jeszcze nie miałem radeona i mnie ciekawią.
(sorry za double post)
Za radeonem przemawia mantle (wydaje mi się bardzo ciekawe, szczególnie w przyszłości) a za nvidia psyhx i cuda... Ogólnie bardziej jestem za r9 290X, no ale jeśli ceny gtx'a miałyby spaść to bym nie pogardził :) Jedno mnie tylko nie pokoi - Wiedźmina 3 Redzi robią razem z nvidią, a wiadomo jakie optymalizacje oni robią (AC: Unity, Watch Dogs) i robią je tak aby działały dobrze na NV i żeby ich karty się dobrze sprzedały a AMD mają w tych grach słabsze wyniki. Z kolei jeśli AMD "robi" jakąś gre to chodzi ona dobrze na kartach obu producentów... Boję się o Wiedźmina czy aby na pewno pójdzie na 290X.
290/290X = gtx970 = gtx780 Oczywiście mniej więcej. Jakaś różnica w wydajności będzie jak zmienisz na 290 lub 970, ale wielkiego szału nie oczekuj, tak naprawdę jedynym problemem może być 2gb vramu u ciebie, ale ja bym poczekał na premierę nowych kart od AMD, 380X ma się pojawić w okolicach maja jak i oczywiście na premierę samej gry. Gra wyjdzie, pojawią się testy wydajności i wtedy bym podjął na spokojnie decyzję.
W hd 7990 bym się nie pchał.
Hmm, więc zrobię tak jak mówisz, poczekam na premierę, ceny jeszcze zejdą, a na mojej 770 dam chyba radę pograć w gta :)