Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Hak holowniczy

28.03.2014 12:27
HENIO55
1
HENIO55
62
Generał

Hak holowniczy

Witam , moze ktos z was sie bedzie orientowal od strony prawnej.

Posiadam w samochodzie hak holowniczy, lecz nie mam go wbitego w dowod wiec teoretycznie nie mam prawa go uzywac. Przy zadnej kontroli do tej pory sie nie doczepili ze mam hak a nie mam go w dowodzie, lecz potrzebuje teraz skorzystac z niego by przetransportowac cos przy uzyciu przyczepki jednoosiowej. Orientuje sie ktos moze w razie ew zatrzymania jak wysoka moze byc kara za uzywanie haka bez jego wbicia w dowod ?

28.03.2014 12:28
Mutant z Krainy OZ
2
odpowiedz
Mutant z Krainy OZ
261
Farben

Nie wiem jaka będzie kara, ale i tak cię to nie ominie, nie przejdziesz przeglądu technicznego bez wbicia haka do dowodu.

28.03.2014 12:31
HENIO55
3
odpowiedz
HENIO55
62
Generał

no wlasnie to jest dziwne bo przeglad juz 3x przechodzilem za kazdym razem u innego diagnosty i zaden sie nie doczepil : D Moze to byc tak ze hak jest fabryczny ? i wtedy nie trzeba miec osobnego wbicia w dowod ?

28.03.2014 13:10
PanSmok
4
odpowiedz
PanSmok
258
Legend

ja bym uzywal normalnie a przy kontroli zrobil wielkie oczy w stylu: jak to nie mam haka w dowodzie? - byl tu od zawsze i przeglady przechodze od x lat...

28.03.2014 13:10
Mutant z Krainy OZ
5
odpowiedz
Mutant z Krainy OZ
261
Farben

Rzeczywiście ciekawe, jeżeli auto ma fabryczny hak to powinien być on wbity od początku do dowodu, więc to pewnie poprzedni właściciel go zamontował i nie zadbał o papiery. W najgorszym wypadku może być tak, że w razie jakiejś kraksy ubezpieczyciel się przysra o to i bekniesz jak za woły. To dużo nie kosztuje, najlepiej przed jazdą z przyczepką podjedź na stację diagnostyczną i powiedz o co chodzi, dostaniesz papier na którym jakiś czas możesz jeździć przed dokonaniem zmian w dowodzie.

Forum: Hak holowniczy